ΣΥΡΙΖΑ: Επιστροφή στην πολιτική εν μέσω «εμφυλίου» - Στη ΔΕΘ ο Νίκος Παππάς

Διαστάσεις σκληρού εμφυλίου λαμβάνει η κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ, με τους «87» και τον Παύλο Πολάκη να τονίζουν πως ο Στέφανος Κασσελάκης είναι οριστικά έκπτωτος και την πλευρά του τέως προέδρου, να μιλάει για εκτροπή, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και της δικαστικής προσφυγής.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Νίκος Παππάς, που αναμένεται να λάβει τις τελικές αποφάσεις του, την επόμενη εβδομάδα, για το αν θα διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος, θα παρουσιάσει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Πιο συγκεκριμένα, αναμένεται να μιλήσει για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, το οποίο διογκώνεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια, αλλά και το κρίσιμο ζήτημα της στέγης, ενώπιον των παραγωγικών φορέων της Βόρειας Ελλάδας. Με απλά λόγια, η Κουμουνδούρου επιχειρεί να αφήσει στην άκρη την «τοξικότητα» του συστήματος Κασσελάκη και να ασχοληθεί με την πολιτική

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να δηλώσει ότι οι σχετικές προτάσεις, όπως προετοιμάστηκαν από τις ομάδες εργασίας της Πολιτικής Γραμματείας, θα φέρουν στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης δύο από τα πιο κρίσιμα ζητήματα της καθημερινότητας, καθώς αφορούν νοικοκυριά και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Θα απευθύνει, επίσης, πρόσκληση στις προοδευτικές δυνάμεις να συμπράξουν στη στήριξη των προτάσεων, βάζοντας τα θεμέλια της προοδευτικής προγραμματικής (και μετέπειτα, εκλογικής) συνεργασίας.

Ιδιωτικό χρέος

Ο Ν. Παππάς θα παρουσιάσει στοιχεία για το συνολικό ιδιωτικό χρέος (νοικοκυριών και επιχειρήσεων), το οποίο έχει αυξηθεί πάνω από 10% από το 2019. Και θα παραθέσει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, οι οποίες έχουν ως εξής:

I. ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ

Θέσπιση υποχρεωτικής αποδοχής της ρύθμισης από μέρους των servicers και των funds κατ’ ελάχιστον για τους ευάλωτους τους οφειλέτες.

II. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΥΑΛΩΤΩΝ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ

Αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων, υπολογίζοντας τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης όπως αυτές προσδιορίζονται από τους επίσημους δείκτες της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), προσαυξημένες τουλάχιστον σε ποσοστό από 50% κατ’ ελάχιστον.

III. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ Α’ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

Καθορισμός κριτηρίων για δυνατότητα σταδιακής διαγραφής του χρέους, τουλάχιστον για τους δανειολήπτες που έχουν περιέλθει σε μακρά περίοδο ευαλωτότητας, χωρίς αυτό να συνεπάγεται αυτόματα και τη ρευστοποίηση της κύριας κατοικίας αυτών.

IV. ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ

Κατάργηση του νόμου 4738/2020 και αντικατάστασή του από το νέο πτωχευτικό δίκαιο που θα προκρίνει την επιλογή της αναδιάρθρωσης των οφειλών έναντι της ρευστοποίησης που είναι η επιλογή του σημερινού. Δυνατότητα και για τα φυσικά πρόσωπα χωρίς πτωχευτική ικανότητα να απαλλαχθούν αυτόματα μετά την πάροδο της τριετίας από το χρονικό σημείο που ορίζει ως αφετηρία κατά βάση η κήρυξη πτώχευσης

V. ΝΟΜΟΣ ΕΓΓΥΟΔΟΤΙΚΟΥ ΣΧΗΜΑΤΟΣ ΗΡΑΚΛΗ

Αλλαγές στον Νόμο 4649/2019 στην κατεύθυνση της διαφάνειας και λογοδοσίας του ΥΠΟΙΚ, ΟΔΔΗΧ, ΓΓΛΚ στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, στον καθορισμό τακτικών επαναξιολογήσεων των business plan των τιτλοποίησεων και καταγραφής της υπαιτιότητας των τυχών αποκλίσεων, στην αναδιάταξη του waterfall εξυπηρέτησης των ομολόγων σε περίπτωση σημαντικών αποκλίσεων διαχειριστικής ευθύνης.

Στέγη

Στο ζήτημα της στέγης, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα αναφερθεί στην αύξηση των ενοικίων την τελευταία πενταετία (+50%), στο ότι ένας στους δύο Έλληνες είχε το 2023 ληξιπρόθεσμες οφειλές στα έξοδα στέγασής του (στεγαστικό δάνειο ή ενοίκιο, λογαριασμοί κοινής ωφέλειας ή ενοίκια), όταν ο αντίστοιχος Μ.Ο. της Ε.Ε. είναι 9,2%, στο ότι η Ελλάδα ανήκει στην τελευταία στάθμη της Ε.Ε. στη στεγαστική πολιτική, δαπανώντας μόνο το 0,3% του ΑΕΠ της για το στεγαστικό (το μισό του ευρωπαϊκού Μ.Ο.), στην αδυναμία του εξωδικαστικού να λύσει το θέμα με αποτέλεσμα να ακολουθούν πλειστηριασμοί ακίνητων με κύρια απώλεια την α’ κατοικία.

«Οι προγραμματικές μας δεσμεύσεις περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία Υφυπουργείου Στεγαστικής Πολιτικής, την ανασύσταση του ΟΕΚ, την αποτροπή πλειστηριασμών και την προστασία της α΄ κατοικίας, την αύξηση της επιδότησης ενοικίου, προγράμματα για τη δημιουργία δημόσιας κοινωνικής στέγης, εξάλειψη της αστεγίας, κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των φοιτητών & δημόσιων υπαλλήλων σε πιεσμένες περιοχές κ.ά.», αναμένεται να πει ο Ν. Παππάς, εξειδικεύοντας τις προτάσεις του κόμματος. Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία το σχέδιο του κόμματος για τη στέγη έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

1. Δεν πυροδοτεί τη ζήτηση, αλλά αυξάνει τη διαθεσιμότητα ακινήτων.

2. Δίνει τη δυνατότητα στις οικογένειες (που καλύπτουν τις προϋποθέσεις) να πάρουν δάνειο για να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι, με το δημόσιο να εγγυάται την ίδια συμμετοχή.

3. Δίνει ουσία στον όρο κοινωνική κατοικία, αξιοποιώντας τα αδόμητα ακίνητα του δημοσίου χωρίς να εμπλέκονται επιχειρηματικά συμφέροντα.

4. Δίνει λύση για τους φοιτητές, δημιουργώντας χιλιάδες φοιτητικές κλίνες στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της χώρας, ενώ μεριμνεί για τα ΑμεΑ.

5. Δίνει λύση στο θέμα στέγασης των δημοσίων λειτουργών σε περιοχές με έντονη τουριστική δυναμική.

6. Στηρίζει νέες οικογένειες με στόχο τη λύση του δημογραφικού.

7. Επιβραβεύει για πρώτη φορά τον συνεπή δανειολήπτη, απαντώντας ταυτόχρονα με ρεαλιστική λύση στα κόκκινα δάνεια.