Live: Η συνέντευξη του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά στη ΔΕΘ

Σε απευθείας σύνδεση η συνέντευξη τύπου του ΣΥΡΙΖΑ
Motionteam.gr

Συνέντευξη τύπου παραχωρεί αυτή την ώρα στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς.

Ο Νίκος Παππάς κατά τη παρουσία του στη ΔΕΘ έστειλε μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματος εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα εκπέμψει μήνυμα ενότητας και οργανωμένης εξωστρέφειας αυτό το Σαββατοκύριακο».

Σημεία συνέντευξης του Νίκου Παππά στη ΔΕΘ:

Από ΣΚΑΪ και Καθημερινή για τις αναφορές των 87 για παραπομπή Κασσελάκη στην επιτροπή δεοντολογίας: Συναποφασίζουμε με βάση το καταστατικό μας.

Από τον ALPHA για την πολιτική γραμματεία και την έκπτωση Κασσελάκη: Ήταν καθαρή διαδικασία, πρέπει να υπάρξει ηρεμία και πολιτικοποίηση της συζήτησης. Το κόμμα για να πετύχει τους στόχους του πρέπει να αποτελεί έναν αποτελεσματικό συνδυασμό πείρας και φρεσκάδας για να κυβερνήσει.

Από το Open για το εάν στηρίζει Κασσελάκη: Ο κ. Παππάς απέφυγε να απαντήσει για το αν θα στηρίξει τον κ. Κασσελάκη επικαλούμενος όπως είπε τον θεσμικό του ρόλο. «Θα ήθελα να αντιληφθείτε την θεσμική υποχρέωση να απαντώ πάνω στο πλαίσιο συλλογικών μας αποφάσεων. Αυτές τις αποφάσεις επιχείρησα να διαφυλάξω και να υπηρετώ και θα συνεχίσω να κάνω» ανέφερε.

Από το euro2day για το γιατί να επιλέξει κάποιος τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ εάν είναι να αλλάξει η ηγεσία και για τον νέο ΠτΔ: Ο ΣΥΡΙΖΑ ζει τα απόνερα των εκλογών του 2023. Στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, η πείρα των ετών δείχνει πως πρέπει να βρίσκονται άτομα με αυξημένη πολιτική πείρα. Στεφανόπουλος, Παπούλιας, Παυλόπουλος, ανταποκρίθηκαν σε αυτό που περίμενε η κοινωνία από έναν ΠτΔ. Αποδείξαμε ότι μπορούμε να κάνουμε υπερβάσεις, εμείς που προτείναμε ένα πρόσωπο από την κεντροαριστερά, τώρα, γιατί να μην προτείνει ο κ. Μητσοτάκη ένα πρόσωπο από την Αριστερά.

Από ΑΝΤ1 για τον Αλέξη Τσίπρα: «Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο ιστορικός ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ. Ο άνθρωπος που επι ημερών του ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε από μικρό κόμμα πρωταγωνιστική δύναμη» σημείωσε ο κ. Παππάς για να προσθέσει «Αυτό που θα ήταν λειτουργικό στον δημόσιο διάλογο είναι κάποιοι να μην τον επικαλούνται ούτε να τον ερμηνεύουν. Ο ίδιος όταν θέλει να πει κάτι το κάνει δημόσια» Ο κ. Παππας τόνισε επίσης «Θεωρώ προσωπικά ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι κεφάλαιο για την χώρα και την Αριστερά έχει διεθνή ακτινοβολία που μπορεί να βελτιώσει και το διπλωματικό εκτόπισμα της χώρας».

Από Mega για τον Στέφανο Κασσελάκη: Όλα τα αξιώματα είναι ανακλητά, και του προέδρου. Δεν νοείται, ότι τι καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ θα προέβλεπε μία εντολή η οποία δεν υπόκειται σε έλεγχο. Η ΠΓ έκανε μία διαδικασία χωρίς καμία ένσταση και έφερε ένα αποτέλεσμα. Θα σεβαστούμε όλοι το καταστατικό και θα προχωρήσουμε σε νέα εκλογή.

Από Αυγή για την αγορά ενέργειας: Ο κ. Παππάς απάντησε λέγοντας μεταξύ άλλων ότι πρέπει να γίνει επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ. «Είναι σαφές ότι ανεξάρτητα των προθέσεων έχει διαμορφωθεί τεράστια στρέβλωση στην αγορά που έχει αρνητικές συνέπειες για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Συγκεντρώνεται πολύ μεγάλος πλούτος σε λίγες εταιρείες ενέργειας. Ο ΣΥΡΙΖΑ πολύ νωρίς χωρίς να ανακαλύπτει την Αμερική διατύπωσε σειρά προτάσεων που είχαν ήδη σπεύσει από την άνοιξη 2022 να υιοθετήσουν άλλες χώρες. Πολιτικές έξω από το κουτί συνηθισμένων πρακτικών της ΕΕ αλλά έγιναν πολιτική χωρών που ήθελαν να υποστηρίξουν την εθνική τους οικονομία. Μιλάμε για ορισμό ανώτατου κέρδους στο επίπεδο διύλισης. Ακόμα και κρατικοποίηση εταιρειών ενέργειας όπως έκανε η κυβέρνηση του μακρών στην Γαλλία. Πολλές εταιρείες στην Γερμανία έχουν κρατική παρέμβαση. Εδώ έγινε το αντίθετο. Έχουμε την ιδιωτική ΔΕΗ που αντί να εξασφαλίζει φθηνό ρεύμα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις απολογείται στους μετόχους της. Είναι πρωτοπόρα η ΔΕΗ επι Μητσοτάκη στην κούρσα ανόδου τιμών ενέργειας. Απαιτείται μέτωπο λογικής απέναντι στην ακρίβεια. Η άλλη όψη του νομίσματος είναι οι πανηγυρισμοί Χατζηδάκη ότι είμαστε η καλύτερη οικονομία. Είδαμε όμως ότι η κατάταξη αυτή οφείλεται στις χρηματηστριακές επιδόσεις. Δηλαδή τράπεζες εταιρείες ενέργειας και λίγους παίκτες στο λιανεμπόριο» ανέφερε για να προσθέσει «αυτό είναι κάτι θετικό και την οικονομία μας; Όχι. Συμπιέζει ακόμα και τις μεγάλες επιχειρήσεις. Ένας μαγαζάτορας πληρώνει διπλά την κρίση γιατί και ο πελάτης έχει πρόβλημα ρευστότητας και ό ίδιος αυξημένα κόστη. Τα κέρδη να φορολογηθούν και διατίμηση να μπει και να τολμήσουμε να μπει η ΔΕΗ υπό Δημόσιο έλεγχο».

Από εφ. Μακεδονία για τις εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Παρά τα δυσμενή δημοσκοπικά αποτελέσματα, καταφέραμε στις ευρωεκλογές να φτάσουμε ένα ποσοστό που μας έφερε πρωταγωνιστές στην συζήτηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί την κυβέρνηση. Να είμαστε ο ανταγωνιστικός πόλος στη Νέα Δημοκρατία. Ραγδαία η φθορά της κυβέρνησης. Μετά τις ευρωεκλογές η φθορά της ΝΔ ήταν τέτοια που δεν περίμενα.

Από ΕΡΤ3, για το εάν θα είναι ο ίδιος υποψήφιος πρόεδρος στον ΣΥΡΙΖΑ: Δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόθεση και κουβέντα. Για την ουσία των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχουν απόνερα της οικονομικής κρίσης, είναι βρόγχος για τα νοικοκυριά.

Ο Νίκος Παππάς πριν ξεκινήσει να δέχεται ερωτήσεις έκανε μία εισαγωγική τοποθέτηση, εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση με αναφορές στο Δημογραφικό, στις πυρκαγιές και την ακρίβεια. Στην συνέχεια αναφέρθηκε στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών και τη στέγαση.