Τα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις στον πρωτογενή τομέα, τον τουρισμό και τη μεταποίηση

Τα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις στον πρωτογενή τομέα, τον τουρισμό και τη μεταποίηση

Τα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις στον πρωτογενή τομέα, τον τουρισμό και τη μεταποίηση
EUROKINISSI
8'

Αλλάζει το παραγωγικό μοντέλο και ενισχύονται οι εξαγωγές σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης αλλά και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΔΕΘ.

Αυτό σημαίνει ότι πρακτικά ενισχύεται η παραγωγικότητα και η επιχειρηματικότητα, ενώ οι αρμόδιοι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης προχώρησαν στην εξιδείκευση των μέτρων για τη στήριξη των επιχειρήσεων στον πρωτογενή τομέα, στην μεταποίηση και στον τουρισμό.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμώνων, Μιχάλη Αργυρού, η Ελλάδα αναπτύσσεται πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και αυξάνονται τα εισοδήματα πάνω από τον πληθωρισμό. Παράλληλα τα τελευταία πέντε χρόνια η χώρα παρουσιάζει μεγάλη μείωση της ανεργίας.

Επίσης την τελευταία πενταετία μιλάμε για μεγάλη εξωστρέφεια της χώρας, καθώς η Ελλάδα είναι με διαφορά η πρώτη χώρα στην αύξηση των επενδύσεων. Παράλληλα αυξάνονται και οι εξαγωγές.

Το ελληνικό παραγωγικό μοντέλο αλλάζει υπέρ των επενδύσεων και των εξαγωγών την ώρα που η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται γρηγορότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Επιβράβευση της καινοτομίας και της έρευνας

Ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος από την πλευρά του σημείωσε ότι ο κεντρικός στόχος της κυβέρνησης είναι η σύγκλιση των εισοδημάτων και του επιπέδου ζωής των Ελλήνων πολιτών και η μείωση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων. Απαραίτητη προϋπόθεση η υλοποίηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου.

Στη συνέχεια τόνισε ότι το υπουργείο προετοιμάζει εξειδίκευση και πιο συγκεκριμένες πρωτουβουλίες και παρουσίασε επιγραμματικά τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που σχετίζονται με το υπουργείο Ανάπτυξης.

Τα μέτρα αφορούν κυρίως στην Εθνική Στρατηγική για:

  • την ενίσχυση της βιομηχανίας
  • την μείωση της γραφειοκρατίας
  • τα κίνητρα για την καινοτομία, τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές

«Θέλουμε να βραβεύσουμε τις επιχειρήσεις που έχουν σταθερά στην οικονομική τους δραστηριότητα την ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας», τόνισε ο υπουργός.

Όπως είπε διευρεύνονται τα φορολογικά κίνητρα για τους «φορολογικούς αγγέλους» ενώ επεκτείνεται το κινητρο για την εμπορική εκμετάλλευση ευρεσιτεχνίας (πατέντας). Παράλληλα υπογράμμισε ότι το κέρδος ειναι πολλαπλάσιο από την εφαρμογή των παραπάνω, ενώ αναφερόμενος στην Golden Visa, είπε ότι από 1ης Ιανουαρίου 2025 θα χορηγείται άδεια παραμονής σε όποιον επενδύει 250.000 ευρώ σε startup επιχείρηση, μέλος του Εθνικού Μητρώου νεοφυών επιχειρήσεων.

Βιώσιμες ρυθμίσεις αγροτικών δανείων

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης που πρόκειται να εφαρμοστούν για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες αγρότες.

Ο κ. Τσιάρας επισήμανε ότι έχει καταγραφεί μεγάλη αύξηση την τελευταία πενταετία στην απασχόληση στον πρωτογενή τομέα, με στόχο της κυβέρνησης να αποτελεί η ενίσχυση της παραγωγής, η δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας καθώς και η ενίσχυση των εξαγωγών.

Εξειδικεύοντας τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, ο υπουργός αναφέρθηκε τόσο στη μείωση του κόστους παραγωγής, με την εφαρμογή μηδενικού συντελεστή στο αγροτικό πετρέλαιο, την διαχείριση των κόκκινων δανείων, την ανάπτυξη της θερμοκηπιακής καλλιέργειας και τη διεύρυνση των παραγωγικών δυνατοτήτων.

Για τα κόκινα δάνεια σημείωσε ότι στόχος είναι:

  • η στήριξη συνεργατικών σχημάτων
  • η ενίσχυση βιώσιμων συνεταιρισμών
  • η άμεση πρόσβαση σε λύσεις νέας τραπεζικής χρηματοδότησης
  • η προσέλκυση κεφαλαίων στον πρωτογενή τομέα
  • και οι βιώσιμες ρυθμίσεις αγροτικών δανείων

Στόχος του υπουργείου ακόμη είναι η αύξηση της θερμοκηπιακής καλλιέργειας που θα πετύχει την εξοικονόμηση ενέργειας κατά 30% αλλά και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μεταξύ άλλων.

Τέλος σημείωσε ότι υπάρχει σχέδιο ανταλλαγής και αντιπαροχής των αδρανών γαιών του ΥΠΑΑΤ. Η αξιοποίηση των εκτάσεων αυτών για αγροτική χρήση γίνεται για αναπτυξιακούς αλλά και κοινωνικούς λόγους.

Οι ανακοινώσεις για τον Τουρισμό

Η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη αναφέρθηκε εκτενώς στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων στον τουρισμό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στους 10 κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς. Για τη χρονιά που διανύουμε τα μέχρι τώρα στοιχεία προμηνύουν μία ακόμα επιτυχία, καθώς μέσα στο πρώτο εξάμηνο είχαμε αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 12,2%, ανέφερε η υπουργός.

«Βασικό μέλημα του νέου κύκλου ανάπτυξης είναι η ανταποδοτικότητα» είπε η Όλγα Κεφαλογιάννη προχωρώντας στη διευκρίνιση των μέτρων που έχουν ως γνώμωνα την ανταποδοτικότητα του οικονομικού οφέλους από την τουριστική δραστηριότητα.

Στρατηγικός στόχος η βιώσιμη ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού, με πρώτο μέτρο για την κρουαζιέρα. Εισάγεται τέλος κρουαζιέρας για τους επιβάτες που θα αποβιβάζονται στα ελληνικά λιμάνια, αυξημένο για τη Σαντορίνη και τη Μύκονο και με κλιμάκωση ανά χρονική περίοδο.

Παράλληλα υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο ρυθμίσεων και δράσεων για την ορθολογική διαχείριση της κρουαζιέρας.

Επίσης, αναπροσαρμόζεται το Τέλος Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κριση, το οποίο αυξάνεται από Απρίλιο έως Οκτώβριο και το μειωμένο τέλος επεκτείνεται κατά ένα μήνα και περιλαμβάνει πλέον και τον Μάρτιο.

Το υπουργείο θα νομοθετήσει άμεσα ένα πλαίσιο που αφορά στη θέσπιση προδιαγραφών για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις με κριτήριο την διασφάλιση της ποιότητας της φιλοξενίας και της τουριστικής προσφοράς της χώρας.

Ο Νίκος Παπαθανάσης αναφέρθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το οποίο έχει υπό την ομπρέλα του τις περισσότερες από τις νέες δράσεις που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως οι Νταντάδες της Γειτονιάς, το πρόγραμμα Σπίτι μου 2 ή τα απογευματινά χειρουργεία.

Το 2024 σημειώθηκε σημαντική αύξηση 900 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του προγράμματος Δημοσιών Επενδύσεων.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2021-2027 είπε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 4η θέση της απορρόφησης των πόρων, ενώ για το Ταμείο Ανάκαμψης, η χώρα είναι 6η στην απορρόφηση πόρων.

Σχεδόν 800 έργα (794), συνολικού προϋπολογισμού 22 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβάνονται στο σκέλος των επιχορηγήσεων ενώ στο δανειακό σκέλος ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 12,4 δις. ευρώ.

Έμπρακτη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Ο κ. Παπαθανάσης αναφέρθηκε εκτενώς στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τονίζοντας ότι έχουν δαπανηθεί πάνω από 1 δις ευρώ συνολικά μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Θα πραγματοποιηθούν νέες προσκλήσεις ενισχύσεων επιχειρηματικότητας μέσω του προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης που θα αφορά μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις για παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις νησιωτικές περιοχές μέσω του «Επιχειρώ πράσινα».

Επίσης υπάρχουν ανοιχτά προγράμματα Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και προγράμματα του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ μέσω του ταμείου Δανείων και του ταμείου Εγγυήσεων.

Υπάρχει ακόμη το Ταμειο Δανείων Μικρής Επιχειρηματικότητας, όπου σε εξέλιξη είναι προγραμμα με άτοκο δάνειο αγροτικής επιχειρηματικότητας, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Θεσσαλία, ενώ σε εξέλιξη είναι και Δάνεια από το Ταμείο Δανείων Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης και το Ταμείο Εγγυήσεων Επενδυτικών Δανείων Δικαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.

Επίσης θα λειτουργεί το Ταμείο Μικροπιστώσεων ΕΑΤ.

«Σύγχρονη, ανθεκτική οικονομία»

Ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης κλείνοντας την εξειδίκευση των μέτρων αναφέρθηκε στο μοντέλο της σύγχρονης και ανθεκτικής οικονομίας που προωθεί η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός μίλησε για:

  • Ένα υγιές τραπεζικό σύστημα που θα υπηρετεί την οικονομία με τις αποεπενδύσεις, το πρόγραμμα ΗΡΑΚΛΗΣ και τη συγχώνευση της τράπεζας Αττικής και της Παγκρήτιας.
  • Τα φορολογικά κίνητρα για την ενίσχυση της καινοτομίας. Στην Ελλάδα προωθείται το πιο ανταγωνιστικό πλαίσιο στην ΕΕ με την επέκταση του πλαισίου κινήτρων για την εμπορική εκμετάλλευση της ευρεσιτεχνίας και την έμφαση στη νεοφυή επιχειρηματικότητα

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε ειδικότερα στην Startup Visa, με την οποία χορηγείται άδεια διαμονής σε όποιον επενδύει ποσό ίσο ή μεγαλύτερο των 250.000 ευρώ σε startup επιχείρηση, με προϋπόθεση τη δημιουργία 2 θέσεων εργασίας και στόχο την πρόσβαση των ελληνικών startups σε νέες πηγές χρηματοδότησης και ανακατεύθυνση επενδύσεων golden visa από την αγορά ακινήτων σε πιο παραγωγικές και καινοτόμες δραστηριότητες.

Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία

Ο υπουργός ανακοίνωσε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία εξετάζονται από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

1. Νέα δράση ΕΣΠΑ για τις συγχωνεύσεις

2. Patent Fund από την ΕΑΤ

Δημιουργείται ακόμη το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο για κλάδους αιχμής της οικονομίας που αναμένεται να λειτουργήσει μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Ακόμη εξήγησε ότι υπάρχουν τέσσερις νέες πρωτοβουλίες απέναντι στην απειλή της κλιματικής κρίσης.

1. Αύξηση 20% της έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ για ιδιοκτήτες που ασφαλίζουν κατοικίες για φυσικές καταστροφές αξίας έως 500.000 ευρώ.

2. Ακίνητα μεγαλύτερης αξίας έχουν έκπτωση 10% και μέχρι 1η Ιουνίου 2025 πρέπει να έχουν ασφαλιστεί για φυσικές καταστροφές διαφορετικά δεν θα λαμβάνουν αποζημίωση από το κράτος.

3. Από 1/6/2025 όλες οι επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 500.000 ευρώ θα πρέπει υποχρεωτικά να ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές.

4. Από 1/1/2025 με νέο ασφαλιστήριο όλα τα οχήματα ιδιωτικής και επαγγελματικής χρήσης υποχρεούνται να είναι ασφαλισμένα για φυσικές καταστροφές.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή