Οι χίλιες μέρες της κυβέρνησης και τα φύλλα πορείας για τα 45 μέτρα της ΔΕΘ
«Ό,τι λέμε το κάνουμε». Με αυτό το σύνθημα και με εντολή του πρωθυπουργού γαλάζια κλιμάκια αναμένεται να προχωρήσουν το συντομότερο στην υλοποίηση πολιτικών για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Το πρόγραμμα των περιοδειών θα είναι συγκεκριμένο και θα αφορά περιοχές που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα.
Με στόχο τον κοινό βηματισμό με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε χθες με την Εκτελεστική Επιτροπή της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας στο Μέγαρο Μαξίμου. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στην οποία συμμετείχαν όλοι οι συναρμόδιοι υπουργοί, εξετάστηκαν η οικονομική κατάσταση των δήμων και οι τρόποι στήριξής τους εντός του νέου ευρωπαϊκού δημοσιονομικού πλαισίου, το ενδεχόμενο επέκτασης του προγράμματος της ΔΥΠΑ για την απασχόληση ανέργων 55 ετών και άνω και η συμβολή των δήμων στην υλοποίηση του προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου» για την αναβάθμιση σχολικών μπάνιων και χώρων άθλησης, καθώς σε πρώτο στάδιο πρέπει να γίνει αναλυτική καταγραφή των αναγκών των σχολικών μονάδων.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα από πλευράς κυβέρνησης ως προς την οικονομική και θεσμική στήριξη της Αυτοδιοίκησης», υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν ακόμα αρκετά ανοιχτά ζητήματα, «τα οποία αφορούν και την καλύτερη θεσμική θωράκιση της Αυτοδιοίκησης, στα πλαίσια της φιλόδοξης ιδέας μιας πραγματικής πολυεπίπεδης διακυβέρνησης».
Επί τάπητος τέθηκε και ο εκσυγχρονισμός των διατάξεων που διέπουν τη λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσω του επικείμενου νομοσχεδίου για τον Κώδικα Αυτοδιοίκησης.
Μετά την εξειδίκευση των μέτρων που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ, σειρά για τους υπουργούς και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας παίρνει πλέον η επικοινωνία των κυβερνητικών παρεμβάσεων στους πολίτες. Με στόχο να μη χαθεί ούτε μια μέρα οργανώνονται ήδη σε κεντρικό επίπεδο οι εξορμήσεις των «γαλάζιων» στελεχών ανά τη χώρα, με τα 45 μέτρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε να παρουσιαστούν αναλυτικά και να πείσουν ότι ο οδικός χάρτης με χρονικό ορίζοντα το 2027 θα δημιουργήσει μια νέα κατάσταση σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Μεικτά κλιμάκια ετοιμάζονται να λάβουν «φύλλα πορείας» και να παρουσιάσουν το όραμα της κυβέρνησης για την επόμενη τριετία.
Η ομάδα κρούσης
Οι χίλιες μέρες, για τις οποίες μίλησε ο πρωθυπουργός, θα περιλαμβάνουν περιοδείες, κυρίως στοχευμένες στις περιοχές εκείνες όπου εντοπίζονται μεγαλύτερα ελλείμματα για την εικόνα της κυβέρνησης, με το σχέδιο δράσης να καταρτίζουν ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Θανάσης Νέζης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιώργος Μυλωνάκης και η γραμματέας της ΠΕ της ΝΔ Μαρία Συρεγγέλα. Το μήνυμα που το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει να γίνει σαφές είναι ότι η καθημερινότητα των πολιτών θα συνεχίσει να βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων όλο το επόμενο διάστημα, με τη βελτίωσή της σε κάθε τομέα και την αύξηση των εισοδημάτων να αποτελούν τον βασικό στόχο της τετραετίας. Ο πρωθυπουργός έχει ξεκινήσει να ασχολείται με την καθημερινότητα από την πρώτη μέρα, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, επισημαίνοντας ότι ήδη έχει διανυθεί μια μεγάλη διαδρομή.
«Η ανεργία των νέων από το 36,5% έχει πάει στο 22%, η ανεργία των γυναικών από το 22% στο 12%», υπογράμμισε και τόνισε ότι είναι δέσμευση «το 2027 η Ελλάδα να έχει μέσο μισθό 1.500 ευρώ».
Αντίπαλος για την κυβέρνηση παραμένει η ακρίβεια, παρά τα σημάδια αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού, με τα κυβερνητικά στελέχη να σημειώνουν ότι πρόκειται για ευρωπαϊκό και όχι ελληνικό πρόβλημα. Παράλληλα με την ενίσχυση των εισοδημάτων, η κυβέρνηση προωθεί παρεμβάσεις και για την επίλυση του στεγαστικού προβλήματος, με προγράμματα όπως το «Σπίτι μου 2» να ανοίγουν τον δρόμο σε περίπου 30.000 πολίτες, ώστε να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι.
Τι θα δούμε στην τσέπη μας;
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περιέγραψε τον στόχο της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι «στην πρώτη τετραετία ο στόχος είναι η Ελλάδα να αρχίσει να μοιάζει με ένα κανονικό κράτος. Το στοίχημα της δεύτερης τετραετίας είναι να σταματήσει να νιώθει ένα πολύ μεγάλο μέρος της κοινωνίας ότι “ναι, ρε παιδιά, καλές οι επενδυτικές βαθμίδες, καλές οι αναβαθμίσεις οικονομίας, σημαντικές αυτές οι ειδήσεις, αλλά εγώ δεν το βλέπω στην τσέπη μου».
Η κυβέρνηση παρακολουθεί τις δημοσκοπήσεις που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, προκειμένου να «ακούσει» τους πολίτες και να απαντήσει με τις πολιτικές που προωθεί στις ανησυχίες τους, δηλώνουν κυβερνητικά στελέχη.
«Δεν είμαστε ακόμα εκεί που θέλουμε να φτάσουμε, γιατί το πρόγραμμά μας είναι ένα πρόγραμμα το οποίο θα ολοκληρωθεί το 2027», τόνισε ο Παύλος Μαρινάκης, επαναλαμβάνοντας τη θέση του πρωθυπουργού ότι αν η κυβέρνηση το υλοποιήσει, τότε οι πολίτες θα της δώσουν ξανά τη στήριξή τους στις εθνικές εκλογές.