«Φωτιές» στον ΣΥΡΙΖΑ ανάβει η απαίτηση για πόθεν έσχες των υποψηφίων – Όλο το παρασκήνιο της ΠΓ

Νέο κύκλο έντασης στον δρόμο για την εκλογή νέου προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ, προκαλεί η απαίτηση των στελεχών της ομάδας των «100» και των συμμάχων τους, για την κατάθεση πόθεν έσχες ως προϋπόθεση για να είναι κάποιος/α υποψήφιος/α για τη θέση του προέδρου του κόμματος.

Αν και η πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη υποστηρίζει ότι έχει καταθέσει τη δήλωση περιουσιακής κατάστασης του εντός του χρονικού ορίου που ορίζει ο νόμος (συγκεκριμένα στις 30/06/2024), τα στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας που τον υποστηρίζουν, αλλά και κάποια μέλη του οργάνου που στάθηκαν κατά το πρόσφατο παρελθόν δίπλα του, αντιδρούν σε αυτό το -λογικό, αν μη τι άλλο- αίτημα.

Τα πάντα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν σε νέα συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, την Πέμπτη, έτσι ώστε το Σαββατοκύριακο η Κεντρικής Επιτροπή να αποφασίσει τον οδικό χάρτη και όλες τις προϋποθέσεις για την εκλογή νέας ηγεσίας.

Το πόθεν έσχες που «καίει»

Η επιλογή του Στέφανου Κασσελάκη να μην καταθέσει δήλωση πόθεν έσχες, μέχρι και τις ευρωεκλογές, πλήγωσε ανεπανόρθωτα τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό ισχυρίζονται, τουλάχιστον, πολλά στελέχη της Κουμουνδούρου, με τον Παύλο Πολάκη να έχει μιλήσει δημόσια για αυτό το «φάουλ» του τέως προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός πως ο εξ Αμερικής ορμώμενος επιχειρηματίας, βάλλονταν επί 15 ημέρες από τη Νέα Δημοκρατία, τις παραμονές της ευρωκάλπης. Μάλιστα, η κίνηση του να παρουσιάσει μια κόλα Α4 κατά τη διάρκεια της προεκλογικής συγκέντρωσης του στη Θεσσαλονίκη, ως δήλωση περιουσιακής κατάστασης, έκανε ακόμα πιο δύσκολη τη ζωή του.

Έκτοτε, το θέμα «ξεφούσκωσε» και συζητήθηκε ξανά, για λίγο, όταν οι συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη ενημέρωσαν τους δημοσιογράφους ότι κατέθεσε πόθεν έσχες, εντός στις 30/06. Φαίνεται, όμως, πως η ιστορία αυτή δεν έχει κλείσει, καθώς ανασύρεται ξανά ενόψει της εσωκομματικής «κούρσας» στον ΣΥΡΙΖΑ.

Τα αιτήματα των «100»

Με αφορμή τα όσα συνέβησαν πέρσι, όταν και ένας «αλεξιπτωτιστής» -που δεν ήταν καν μέλος του κόμματος μέχρι και την ημέρα της υποψηφιότητας του- κατάφερε να γίνει πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εκμεταλλευόμενος τα «παραθυράκια» της διαδικασίας, αλλά και τα όσα συνέβησαν τον επόμενο χρόνο, έχουν «θορυβήσει» πολλά από τα κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου.

Μην έχοντας διάθεση από την ομάδα των «100» να συμβούν τα ίδια, εμφανίστηκαν στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, θέτοντας επί της ουσίας τρεις προϋποθέσεις ακόμα, σε σχέση με την περσινή διαδικασία που απαιτούσε μόνο την κατάθεση 30 υπογραφών μελών της Κεντρικής Επιτροπής.

Πρώτο, την κατάθεση δήλωσης περιουσιακής κατάστασης. Αν και αρκετοί πιστεύουν ότι αυτή η απαίτηση αποτελεί μια «τρικλοποδιά» σε μια πιθανή υποψηφιότητα Κασσελάκη, από την πλευρά των «100» το αρνούνται. Άλλωστε, ο τέως πρόεδρος έχει καταθέσει, λένε, πλέον το πόθεν έσχες, άρα δεν θα έχει πρόβλημα να το παραδώσει και στο κόμμα.

Για να αποφευχθούν οι προεκλογικές σκηνές του καλοκαιριού, όταν και αντί να κατακεραυνώνουν την κυβέρνηση για τις πολιτικές τους, δέχονταν ανελέητες επιθέσεις για το πόθεν έσχες του προέδρου τους.

Το δεύτερο αίτημα, είναι το «καθαρό» ποινικό μητρώο και το τρίτο, να σέβεται το καταστατικό του κόμματος και τις αποφάσεις των οργάνων. Αν, λοιπόν, κάτι είναι «φωτογραφικό» για τον Στέφανο Κασσελάκη, είναι το τελευταίο, καθώς ο ίδιος και το επιτελείο του ισχυρίζονται ότι παραμένει πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ότι έχει γίνει «πραξικόπημα» εναντίον του.

Τις παραπάνω προϋποθέσεις πρότεινε η Όλγα Γεροβασίλη, κατά την τοποθέτηση της στο όργανο. Μάλιστα, παρά τις διαρροές ότι η αντιπρόεδρος της Βουλής ζήτησε να είναι ο υποψήφιος πρόεδρος και πέντε χρόνια μέλος του κόμματος, αυτό δεν προκύπτει από το ρεπορτάζ και πιθανότατα να εντάσσεται στον πόλεμο εντυπώσεων της πλευράς Κασσελάκη.

«Δεν είμαι υπέρ ούτε της διαγραφής, ούτε του διοικητικού αποκλεισμού του Στέφανου Κασσελάκη. Αλλά πολιτικά δεν μπορούμε να νομιμοποιήσουμε την οιονεί διάσπαση που επιχειρεί ο ίδιος και οι υποστηρικτές του.

Αρνητική στάση των «κασσελίστας»

Ωστόσο, εντύπωση προκαλούν οι πληροφορίες που αναφέρουν ότι τα στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας που παραμένουν πιστά στον έκπτωτο πρόεδρο, αρνούνται να αποδεχθούν το αίτημα για κατάθεση πόθεν έσχες.

«Δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι το αίτημα για διαφάνεια παντού, που αποτελεί διαχρονικό αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν βρίσκει ανταπόκριση μέσα στο ίδιο μας το κόμμα, από τα λεγόμενα “πρωτοκλασάτα” στελέχη του και τον ίδιο τον πρώην πρόεδρο», είπε στο Newsbomb.gr, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας.

Ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση προκαλούν τα εμπρός, πίσω και άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν δείχνουν να συμφωνούν άμεσα με τον όρο για το πόθεν έσχες, προκαλώντας με τη στάση τους πολλά ερωτηματικά.

Αντίθετα, η πλευρά Κασσελάκη, φέρεται μέσω της Θεοδώρας Τζάκρη, να αντιπρότεινε μόνο το «καθαρό» ποινικό μητρώο και 50 υπογραφές μελών της Κεντρικής Επιτροπής, αντί για 30 που ίσχυαν πέρσι.

Η τελευταία απαίτηση, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Παύλου Πολάκη, που θεώρησε -δικαίως- ότι η απαίτηση αυτή είναι φωτογραφική για τον ίδιο, προκειμένου οι «κασσελίστας» να τον «κόψουν» από υποψήφιο.