ΣΥΡΙΖΑ: Στρώνουν με «ροδοπέταλα» τον δρόμο στον Κασσελάκη – Αδιαφάνεια με «κομματική βούλα»
Η απόφαση που ευνοεί τον Στέφανο Κασσελάκη
Σε μια απόφαση που επί της ουσίας στρώνει τον δρόμο για την «παλινόρθωση» του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα με «ροδοπέταλα», οδηγήθηκε εν τέλει η Πολιτική Γραμματεία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς αποφάσισε πως δεν χρειάζονται κριτήρια για να καταθέσει κάποιος υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος.
Παράλληλα, όμως, η απόφαση να μη θεωρηθεί απαραίτητη η κατάθεση δήλωσης περιουσιακής κατάστασης από εκείνους που θα διεκδικήσουν την αρχηγία, ρίχνει «βαριά σκιά». Επί της ουσίας, η επιλογή αυτή καθιστά την αδιαφάνεια «καταστατική πρόβλεψη», «τραυματίζοντας» ακόμα περισσότερο το κόμμα.
Αδιαφάνεια, με τη «βούλα» της ΠΓ
Εδώ και μία εβδομάδα, η συζήτηση στο εσωκομματικό πεδίο εστιάστηκε στα κριτήρια που θα έπρεπε να πληρούν όσοι θα ήθελαν να διεκδικήσουν την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Η ομάδα των «100», τη Τρίτη, στην προηγούμενη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, έθεσε -ανάμεσα σε άλλα- ως πρόταση την υποχρέωση κατάθεση πόθεν έσχες.
Ωστόσο, στην επαναληπτική και καθοριστική συνεδρίαση, δεν επέμεινε σε αυτά. Το γεγονός αυτό προκάλεσε τεράστια έκπληξη, αφού ανοίγει… «λεωφόρο» επιστροφής του έκπτωτου Στέφανου Κασσελάκη, στον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου. Όχι, προφανώς, γιατί το εν λόγω κριτήριο θα αποτελούσε «κόφτη» για την υποψηφιότητα του.
Αλλά κυρίως γιατί ακόμα δεν έχουν καταλήξει σε υποψήφιο -αν και όλα δείχνουν ότι θα στηρίξουν τον Σωκράτη Φάμελλο- τότε γίνεται ευκόλως αντιληπτό το πόσο πίσω μένουν στην εσωκομματική σύγκρουση.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει, ωστόσο, να υπογραμμιστεί μια πολύ σημαντική λεπτομέρεια, η οποία οδήγησε τους «87» στο να μην επιμείνουν για το πόθεν έσχες. Κατά του συγκεκριμένου κριτηρίου, στάθηκαν από την πρώτη στιγμή όλα τα στελέχη που στήριζαν τον Στέφανο Κασσελάκη.
Επομένως, ακόμα και αν επέμεναν από τους «87» στο πόθεν έσχες, αυτό θα καταψηφίζονταν στην Πολιτική Γραμματεία. Τώρα, όλοι οι υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη, θα πρέπει να εξηγήσουν δημόσια στους πολίτες -και όχι μόνο στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ- γιατί επέλεξαν να θεσμοθετήσουν την αδιαφάνεια. Οι απαντήσεις θα ζητηθούν…
Έχασαν όλα τα άλλα οι «κασσελίστας»
Από εκεί και πέρα, δεν πρέπει να υποτιμηθεί το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι του συστήματος Κασσελάκη, δεν κατόρθωσαν να πάρουν τίποτα από όσα ζητούσαν.
Αρχικά, είναι σημαντικό το ότι οι υποψήφιοι, μαζί με την κατάθεση των 30 υπογραφών των μελών της Κεντρικής Επιτροπής θα πρέπει να καταθέσουν και μια -τύπου- «υπεύθυνη δήλωση», στην οποία θα υπάρχει η ρητή αναφορά ότι «η υποβολή υποψηφιότητας για την προεδρία του κόμματος πραγματοποιείται σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τις διατάξεις του καταστατικού και τις αποφάσεις των συλλογικών του οργάνων».
Και σε αυτό το σημείο, ο Στέφανος Κασσελάκης θα έρθει -αντικειμενικά- σε δύσκολη θέση. Διότι αν αποδεχθεί την παραπάνω φράση, εκ των πραγμάτων θα αποδεχθεί και το ότι δεν είναι πλέον του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έκπτωτος. Και μάλιστα, νόμιμα. Άρα, χάνει όλη του την επιχειρηματολογία περί «πραξικοπήματος» και «εκτροπής», πάνω στην οποία σκοπεύει να στηρίξει την προεκλογική του καμπάνια, ώστε να εμφανιστεί και πάλι ως «θύμα των μηχανισμών» - ενώ στην πραγματικότητα ο ίδιος και το επιτελείο του είναι ο σκληρότερος μηχανισμός.
Από την άλλη, επειδή και η αξιοπιστία δεν αποτελεί και το δυνατό του σημείο, ουδείς μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα να υπογράψει τη δήλωση και στη συνέχεια να την αναιρέσει.
Επίσης, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι η θεοδώρα Τζάκρη επέμεινε στο να διεξαχθεί το Συνέδριο με τους συνέδρους του Φεβρουαρίου -εκεί όπου η συντριπτική πλειοψηφία ήταν διορισμένη και όχι εκλεγμένη- και όχι με νέους, εκλεγμένους αυτή τη φορά. Όπως και να το κάνουμε, η επιμονή αυτή δεν δείχνει ακριβώς «αέρα νικητή».
Όλα τα παραπάνω μένει να επικυρωθούν το Σάββατο, από την Κεντρικής Επιτροπή.