ΣΥΡΙΖΑ: Σε εξέλιξη βρίσκεται η Κεντρική Επιτροπή με το… θερμόμετρο στο «κόκκινο» – Δείτε εικόνες

Συνεδριάζει αυτήν την ώρα η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία καλείται να λάβει τις τελικές αποφάσεις για το χρονοδιάγραμμα και τα κριτήρια των υποψηφιοτήτων για την ηγεσία.

ΣΥΡΙΖΑ: Σε εξέλιξη βρίσκεται η Κεντρική Επιτροπή με το… θερμόμετρο στο «κόκκινο» – Δείτε εικόνες
Χάρης Γκίκας / NEWSBOMB.GR.
4'

Άρχισε η κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την οποία, μεταξύ άλλων, θα τεθεί επί τάπητος το εγχείρημα του προσεχούς Συνεδρίου και των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη προέδρου.

Φωτορεπορτάζ: Χάρης Γκίκας

Σύμφωνα με την εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας, στις 19 – 20 Οκτωβρίου θα γίνει η εκλογή συνέδρων για το έκτακτο Συνέδριο που θα διεξαχθεί στο διάστημα από την 1η μέχρι τις 03 Νοεμβρίου. Η εκλογή αρχηγού θα πραγματοποιηθεί στις 24 Νοεμβρίου.

Ήδη εντός και εκτός της αίθουσας έχουν σχηματιστεί «πηγαδάκια», με αρκετούς εκ των συνέδρων να ρωτούν τους υπευθύνους πώς θα «τρέξει» η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων –πρόκειται για ένα από τα βασικά ζητήματα που θα συζητηθούν σήμερα, με κάποιους, όπως η πλευρά Πολάκη, να προκρίνουν διαδικασίες – «εξπρές».

Δείτε φωτογραφίες από τη συνεδρίαση Κεντρικής Επιτροπής:

Τι αναφέρεται στην εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας

Το έκτακτο Συνέδριο θα διεξαχθεί από την 1η έως τις 3 Νοεμβρίου. Αντικείμενο του Συνεδρίου η έγκριση των υποψηφιοτήτων και κειμένου πολιτικής απόφασης.

Η εκλογή συνέδρων θα διεξαχθεί στις 19 και 20 Οκτωβρίου, με μέτρο αυτό που ίσχυσε στο συνέδριο του Φεβρουαρίου, δηλαδή 1/40 επί των εγγεγραμμένων μελών. Τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, οι βουλευτές και ευρωβουλευτές που δεν είναι μέλη, τα μέλη του Κ.Σ. της Νεολαίας, τα μέλη της εξελεγκτικής Επιτροπής και της επιτροπής δεοντολογίας συμμετέχουν ex officio ως αντιπρόσωποι.

Η εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής θα διεξαχθεί την Κυριακή 24 Νοεμβρίου κι εφόσον χρειαστεί δεύτερος γύρος για την προεδρική εκλογή, αυτός θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου.

Η υποβολή υποψηφιότητας για την προεδρία του κόμματος πραγματοποιείται σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες του ΣΥΡΙΖΑ, τις διατάξεις του καταστατικού και τις αποφάσεις των συλλογικών του οργάνων.

Για την κατάθεση της υποψηφιότητας απαιτούνται υπογραφές από 30 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, οι οποίες θα κατατεθούν στην Πολιτική Γραμματεία μέχρι τις 24 Οκτωβρίου. Μέλη της Κεντρικής Επιτροπής μπορούν να υπογράψουν και για παραπάνω από έναν υποψηφίους.

Η Κεντρική Επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου στις 5 Οκτωβρίου με αντικείμενο τα προσυνεδριακά κείμενα.

Η διαδικασία του προσυνεδριακού διαλόγου στις οργανώσεις θα ξεκινήσει στις 6 Οκτωβρίου.

Η προθεσμία εντός της οποίας πρέπει κάποιος / –α να έχει γίνει μέλος για να έχει δικαίωμα ψήφου στις προσυνεδριακές διαδικασίες και το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι για την ανάδειξη αντιπροσώπων και την εκλογή ΚΕ είναι 18/10/2024.

Το κλίμα στην Κουμουνδούρου παραμένει τοξικό και σήμερα θα έχει ενδιαφέρον αν θα επιχειρηθεί μία προσπάθεια υποχωρήσεων «για το καλό της παράταξης». Στην πραγματικότητα, κανένας δεν είναι σε θέση να υπολογίσει με ακρίβεια τους συσχετισμούς δύναμης που επικρατούν αυτή τη στιγμή, εντός της Κεντρικής Επιτροπής. Η συμμαχία που οδήγησε στην ανατροπή του Στέφανου Κασσελάκη, έχει διαφορετική αντίληψη επί των επί μέρους ζητημάτων.

Οι «100» δεν βρίσκονται και στην καλύτερη κατάσταση. Στην πραγματικότητα, στο εσωτερικό της ομάδας κυριαρχούν δύο διαφορετικές θέσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να κινηθούν στην υπόθεση των κριτηρίων για τους υποψηφίους.

Η πρώτη, εκείνη που υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να ανακινηθεί το ζήτημα και πως θα πρέπει να ψηφιστεί η εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας, που προβλέπει μόνο 30 υπογραφές και τον σεβασμό του καταστατικού, αλλά και των συλλογικών αποφάσεων.

Η δεύτερη, που εκφράζεται από τον Χρήστο Σπίρτζη, επιθυμεί να θέσει ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής το θέμα του πόθεν έσχες και σύμφωνα με πληροφορίες, θα το κάνει. Με ή χωρίς τη στήριξη της όλης ομάδας. Όλα αυτά, αλλά και η πιθανότητα στήριξης του Σωκράτη Φάμελλου για την ηγεσία –που ούτε εκεί υπάρχει ομοφωνία– απασχόλησαν την τελευταία τους σύσκεψη.

Οι «κασσελίστας» είναι σε «αναμμένα κάρβουνα»

Όλα δείχνουν πως ο Στέφανος Κασσελάκης θα ανακοινώσει υποψηφιότητα την προσεχή Τρίτη (24/09), με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την περυσινή νίκη των μηχανισμών που των στήριξαν.

Ως προς τη σημερινή συνεδρίαση, επιδιώκουν να φέρουν πιο κοντά τις ημερομηνίες των εκλογών, αλλά και να μετατρέψουν το έκτακτο Συνέδριο που θα εισηγηθεί η Πολιτική Γραμματεία, σε διαρκές, προκειμένου να λάβουν μέρους οι διορισμένοι –στη συντριπτική τους πλειοψηφία– σύνεδροι του Φεβρουαρίου.

Από εκεί και πέρα, υπάρχει πάντα ο φόβος της επιστροφής του κριτηρίου του πόθεν έσχες, το οποίο –άγνωστο γιατί– προσπαθούν να αποφύγουν με κάθε τρόπο, παρ’ ότι οι συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη δηλώνουν ότι ο τελευταίος το έχει καταθέσει.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή