Πλεύρης: Ορθά διεγράφη ο Σαλμάς, συμπεριφερόταν σαν βουλευτής αντιπολίτευσης
Σύμφωνος με τη διαγραφή του Μάριου Σαλμά, είναι ο Θάνος Πλεύρης καθώς «συμπεριφερόταν εδώ και καιρό σαν βουλευτής αντιπολίτευσης» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1.
«Είναι άλλο η κριτική στην κυβέρνηση και άλλο να αμφισβητείς ότι η κυβέρνηση λειτουργεί με διαφάνεια και κατά της διαφθοράς», πρόσθεσε ο κ. Πλεύρης, ενώ σε ότι αφορά το ζήτημα της κατάθεσης ερωτήσεων από τους «γαλάζιους» βουλευτές, είπε: «Εάν υπάρχει ερώτηση η οποία εξυπηρετεί τη βελτίωση του ρυθμού της κυβέρνησης, είμαι πρόθυμος και εγώ να την γράψω το επόμενο διάστημα, οι βουλευτές είναι για να ελέγχουν την κυβέρνηση και όχι απλά για να πηγαίνουν στη Βουλή και να ελέγχουν νομοσχέδια».
«Είναι τελείως διαφορετικό να ασκείς μια έντονη πολιτική κριτική στην παράταξη την οποία στηρίζεις και αν ενδεχομένως βλέπεις ότι κάποια πράγματα πρέπει να διορθωθούν ή πρέπει να ελεγχθούν να τα επισημαίνεις, και είναι τελείως διαφορετικό να κατηγορείς αυτή την κυβέρνηση για θέματα δήθεν διαφθοράς, να λαμβάνεις απαντήσεις και μέσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και από την αρμόδια υπουργό και να συνεχίζεις σαν να συμπεριφέρεσαι ως βουλευτής της αντιπολίτευσης» είπε ο Θάνος Πλεύρης και συνέχισε, λέγοντας πως ο λόγος για τον οποίο παραπέμφθηκε ο κ. Σαλμάς «δεν είναι ότι άσκησε πολιτική κριτική, αλλά ότι ουσιαστικά αμφισβήτησε κατά πόσο η κυβέρνηση λειτουργεί με γνώμονα τη διαφάνεια ή τη διαφθορά οπότε προφανώς εδώ είναι άλλης τάξεως θέμα. Αν κάνετε μια αναζήτηση των τελευταίων ετών να δείτε μια ομιλία του κ. Σαλμά στο ελληνικό κοινοβούλιο που να στηρίζει την κυβέρνηση ενδεχομένως να χρειαστεί να προσπαθήσετε πολύ».
«Οι συνάδελφοί μου που έκαναν την ερώτηση για τα κόκκινα δάνεια, και την κάνανε ενδεχομένως και με ένα ύφος αυστηρό, είναι μέσα στο απόλυτα θεμιτό πολιτικό πλαίσιο που λειτουργεί η κυβέρνηση της ΝΔ ότι οι βουλευτές θα ρωτούν και οι υπουργοί θα απαντούν. Οι συζητήσεις αυτές το να γίνονται είναι γόνιμες το να πηγαίνουμε όμως σε άλλες κατευθύνσεις εκεί μπορεί να δυναμιτίζουμε την ίδια την παράταξη» είπε για την ερώτηση των «11» της Νέας Δημοκρατίας για τα κόκκινα δάνεια.
Ερωτηθείς αν τον δεσμεύει η θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου ή θα υπέγραφε μια ερώτηση αν συμφωνούσε με το περιεχόμενό της, είπε πως «η θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου πάντοτε δεσμεύει υπό την έννοια όταν λειτουργείς εντός της Βουλής και εκπροσωπείς την Κοινοβουλευτική Ομάδα, προφανώς όμως ως βουλευτής εάν υπάρχουν ερωτήσεις οι οποίες με βρίσκουν σύμφωνο σε θέματα τα οποία είτε πρέπει να ενημερωθώ είτε πρέπει να βελτιώσει τους ρυθμούς η κυβέρνηση ή και να ασκήσω κριτική για ένα συγκεκριμένο θέμα αυτό το θεωρώ απολύτως λογικό αλλά από εκεί και πέρα και την ερώτηση που θα υπέγραφα και αν θα την υπέγραφα με άλλους συναδέλφους μου και το ύφος της ερώτησης είναι πράγματα τα οποία θα τα αξιολογούσα. Είναι σαφές ότι βουλευτές εκλεγόμαστε και για να ελέγχουμε την κυβέρνηση και όχι μόνο να πηγαίνουμε μόνο στο κοινοβούλιο και να ψηφίζουμε τα νομοσχέδια που φέρνει η κυβέρνηση».
«Επαφές συνολικά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και άλλα άτομα είτε υπουργοί είτε άτομα που βρίσκονται πλησίον του πρωθυπουργού με βουλευτές γίνεται. Από εκεί και πέρα όποιος βουλευτής θέλει να επικοινωνήσει με τον Πρωθυπουργό, επικοινωνεί. Αν κρίνει ο πρωθυπουργός ότι πρέπει να ενταθεί ή να αλλάξει ο τρόπος επικοινωνίας με μεμονωμένα άτομα, ο ίδιος θα το κρίνει, αλλά νομίζω ότι δεν υπάρχει θέμα επικοινωνίας του Πρωθυπουργού με τους βουλευτές. Όποιος βουλευτής θέλει να μιλήσει με τον πρωθυπουργό μπορεί, αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός μπορεί να αξιολογήσει συμπεριφορές βουλευτών και να θέλει ο ίδιος να μιλήσει μαζί τους», πρόσθεσε.