Διαγραφή Σαλμά: Τα μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση εντός της ΝΔ
Η ανακοίνωση της διαγραφής του Μάριου Σαλμά από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας μετά τη σύντομη συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας του κυβερνώντος κόμματος όπου τον παρέπεμψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μόνο κεραυνός εν αιθρία δεν ήταν.
Σύμφωνα με πληροφορίες το ενδεχόμενο της διαγραφής του είχε συζητηθεί και στο παρελθόν με τον ανεξάρτητο -πλέον- βουλευτή να θεωρείται «ξένο σώμα», ειδικά από τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μετά τις Ευρωεκλογές και έπειτα. Υπενθυμίζεται ότι σε εκείνη τη συνεδρίαση είχε λάβει τον λόγο ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης να απαντήσει σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους στις αιτιάσεις του. «Δεν δέχομαι τέτοιου είδους υπονοούμενα. Δεν πήραμε το 41% επειδή ήμασταν με τους λίγους» είχε τονίσει ο πρωθυπουργός απαντώντας στις κατηγορίες Σαλμά πως η κυβέρνηση «εξυπηρετεί τους λίγους έναντι των πολλών». Όπως έχει γίνει γνωστό, η απόφαση για παραπομπή του προς διαγραφή πάρθηκε μετά από τηλεοπτική του εμφάνιση και επίθεση στους υπουργούς Πολιτισμού και Υγείας.
Η διαγραφή Σαλμά, έχει εκληφθεί, σύμφωνα με κοινοβουλευτικούς, ως ένα πρώτης τάξεως μήνυμα εντός της Νέας Δημοκρατίας ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν είναι ανεκτές. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας αριθμεί πλέον 156 βουλευτές καθώς έχει ήδη διαγραφεί ο Λευτέρης Αυγενάκης.
Το μήνυμα προς τους βουλευτές είναι πώς μπορούν να ασκούν κριτική στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, όπως φάνηκε με την πρόσφατη ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, αλλά όχι σε τηλεοπτικά πάνελ με προσωπικές επιθέσεις και αιχμές. Την ερώτηση για τα «κόκκινα» δάνεια μάλιστα συνυπέγραφε και ο Μάριος Σαλμάς, χωρίς να υπάρξει τότε δυσαρέσκεια.
Το μήνυμα προς βουλευτές και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, τόσο από τη διαγραφή Σαλμά όσο και από τη διαγραφή Αυγενάκη, είναι πως υπάρχει μηδενική ανοχή σε ό,τι αφορά τις δημόσιες παρεμβάσεις και τη συμπεριφορά τους. Αποτέλεσμα είναι όσοι εμφανίζονται σε τηλεοπτικές εκπομπές να «μετρούν» τα λόγια τους και την πρόθεσή τους να δηλώσουν τη διαφοροποίησή ή ακόμα και τη δυσαρέσκειά τους. Και στις δύο περιπτώσεις μάλιστα οι βουλευτές που διαγράφηκαν είναι οι πρώτοι σε σταυρούς στις εκλογικές περιφέρειες Αιτωλοακαρνανίας και Ηρακλείου.
Η διαγραφή Σαλμά, χαρακτηρίζεται από πολλούς ως «εμπροσθοβαρής» ώστε να αποφευχθεί η γενικότερη χαλαρότητα σε μία περίοδο κατά την οποία η πρόθεση του Μαξίμου είναι το βάρος να δοθεί στην υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος και όχι σε προσωπικές ατζέντες. Ο «αέρας» 6 ακόμα βουλευτών δίνει τη δυνατότητα στο Μαξίμου να διατηρεί την απειλή διαγραφής στο τραπέζι για οποιοδήποτε ενδεχόμενο στο μέλλον.