Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στα… ρηχά για μεταναστευτικό και Κυπριακό

Μεταναστευτικό και Κυπριακό στο τραπέζι της συνάντησης Μητσοτάκη και Ερντογάν σήμερα στη Νέα Υόρκη

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στα… ρηχά για μεταναστευτικό και Κυπριακό
Αρχείου - Eurokinissi
4'

Ουσιαστικός διάλογος με τον τουρκικό αναθεωρητισμό στο τραπέζι δεν μπορεί να υπάρξει. Τις προσδοκίες της Αθήνας από το σημερινό τετ α τετ Μητσοτάκη και Ερντογάν τις περιέγραψε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Διάλογος δε σημαίνει ότι η χώρα μας είναι αφελής» διαμηνύει η κυβέρνηση, λίγες ώρες πριν τη συνάντηση των δύο ηγετών, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Με την «κόκκινη γραμμή» της μιας και μόνης διαφοράς για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στις 18.30 στην έδρα του ΟΗΕ με τον πρόεδρο της Τουρκίας.

Στόχος της συνάντησης πρωταρχικά να συνεχιστούν τα «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο, με την ελληνική κυβέρνηση να δηλώνει μέσω του εκπροσώπου της Παύλου Μαρινάκη ότι «η Ελλάδα δεν έχει χάσει από όλη αυτή τη διαδικασία ούτε καν προτίθεται να συζητήσει ζητήματα κυριαρχίας και μόνο ισχυρότερη έχει βγει».

Πρακτικά η Αθήνα σε αυτό το timing επιδιώκει να συνεχιστεί το καλό κλίμα χωρίς επιθετική ρητορική, η συνεννόηση των δύο χωρών για το μεταναστευτικό, την απόσβεση κρίσεων και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Με βάση τα παραπάνω είναι ξεκάθαρο ότι ατζέντα της συνάντησης θα είναι «σφιχτή», καθώς και ο χρόνος είναι περιορισμένος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ταγίπ Ερντογάν. Στη συνάντηση θα συμμετέχουν ακόμη οι υπουργοί εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν και οι επικεφαλής των διπλωματικών γραφείων Άννα-Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς, οι οποίοι στη συνέχεια θα διαχειριστούν τις λεπτομέρειες.

Στην συνάντηση θα γίνει επισκόπηση των διμερών σχέσεων, ενώ επί τάπητος θα βρεθούν το μεταναστευτικό, όπως διαμορφώνεται μετά την απόφαση της Γερμανίας να κλείσει τα σύνορά της, η θετική ατζέντα που προωθείται με επιτυχία, όπως σημειώνει η ελληνική κυβέρνηση, το κυπριακό και οι περιφερειακές εξελίξεις, κυρίως όσα διαδραματίζονται σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία.

Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, η ελληνική κυβέρνηση έχει ταχθεί υπέρ της επανέναρξης των συνομιλιών, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, παρότι η Άγκυρα θέτει όλο το τελευταίο διάστημα ζήτημα αναγνώρισης δύο κρατών στην Κύπρο. «Το θέμα θα τεθεί από εμάς σε αυτή τη συγκυρία, είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για την επανεκκίνηση των συνομιλιών» σημείωναν κυβερνητικές πηγές. Το θέμα, άλλωστε, θα συζητηθεί και στη συνάντηση, που θα έχουν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον γενικό γραμματέα του οργανισμού Antonio Guterres. Το ενδιαφέρον στρέφεται και στην τριμερή συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη, Εμμανουέλ Μακρόν και Νίκου Χριστοδουλίδη, την στιγμή, που το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου προχωρά, μετά την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας.

Η ελληνική κυβέρνηση θα αξιολογήσει τα γεγονότα μετά τη συνάντηση και θα δει το βάθος των θεμάτων στα οποία θα μπορεί να συνεχιστεί ο διάλογος. Προς το παρόν κινείται σε ρηχά νερά αποφεύγοντας μεγάλα ανοίγματα. «Σε μια πολύ ταραγμένη περίοδο και με την Μέση Ανατολή που παράγει περισσότερες κρίσεις, το γεγονός ότι μπορούμε να μιλάμε, να προχωράμε τη θετική ατζέντα και να μην οδηγούμαστε σε κλιμάκωση στο πεδίο είναι θετική κατάκτηση», είναι το βασικό συμπέρασμα της Αθήνας.

Ξεκάθαρο είναι πάντως το μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης και για το μεταναστευτικό. «’Όσο οι διακινητές προσαρμόζουν τις μεθόδους τους, τόσο εμείς θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και να αυξάνουμε τα επίπεδα συνεργασίας με την Τουρκία» έλεγαν κυβερνητικές πηγές, την ώρα, που υπάρχει προβληματισμός για το αν η Τουρκία θα επιχειρήσει να εργαλειοποιήσει και πάλι το θέμα.

Ο πρωθυπουργός, πάντως, λίγες ώρες πριν «κλείσει» το ραντεβού με τον Τούρκο πρόεδρο, έστειλε και πάλι μήνυμα, επισημαίνοντας την ανάγκη η παγκόσμια κοινότητα «να επιστρέψουμε στις βασικές αρχές της χάρτας του ΟΗΕ, όπως για παράδειγμα η ειρηνική διευθέτηση των διαφορών με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο».

Ο Ταγίπ Ερντογάν προς το παρόν κρατάει κλειστά χαρτιά αναφορικά με τις προθέσεις του παρά το γεγονός ότι αποφεύγει να πυροδοτήσει το κλίμα με επικοινωνιακές κορώνες.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή