ΠΑΣΟΚ- Ώρα debate: Τι θα πουν απόψε οι 6 υποψήφιοι αρχηγοί;
Ένα ιδιότυπο power game αναμένεται να εξελιχθεί απόψε στην τηλεοπτική αναμέτρηση των έξι υποψηφίων για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
Σύμφωνα με τα επιτελεία τους και οι έξι υποψήφιοι προσέρχονται καλά μελετημένοι ώστε να καταφέρουν να “στριμώξουν” τους αντιπάλους τους, αλλά με σαφή διάθεση να αποφευχθούν ακρότητες. Άλλωστε κανείς από τους υποψηφίους δεν θέλει να γελοιοποιηθεί το ΠΑΣΟΚ και να πέσει στο επίπεδο του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως συμβαίνει στα περισσότερα debate κερδισμένος θα βγει αυτός που θα κάνει τα λιγότερα λάθη.
Και οι έξι, σύμφωνα με τους συνεργάτες τους, είναι έτοιμοι, προετοιμασμένοι ώστε να αποφύγουν τις κακοτοπιές και παράλληλα να προτάξουν τις σκέψεις τους για την επόμενη ημέρα του κόμματος.
Βέβαια, σε όλων το μυαλό υπάρχει όλα όσα συμβαίνουν στο ΣΥΡΙΖΑ και συνεπώς ουδείς επιθυμεί να δημιουργήσει διχαστικές τάσεις. Αλλά, σίγουρα τα καρφιά δεν θα λείψουν, ειδικά, μάλιστα, κατά τη διάρκεια της ερώτησης/τοποθέτησης/σχολίου που μπορεί να απευθύνει ο κάθε υποψήφιος στον άλλο.
Την ίδια ώρα, σημαντικό θεωρείται η συζήτηση να γίνει επί της ουσίας κι όχι με συνθήματα και αντεγκλήσεις. Στόχος όλων είναι να πείσουν το κοινό και να προσελκύσουν ψηφοφόρους από το Κέντρο και την Κεντροαριστερά, με στόχο την εδραίωση του ΠΑΣΟΚ ως μια ισχυρή αντιπολίτευση, που μπορεί μελλοντικά να κυβερνήσει.
Η δύσκολη θέση του Ανδρουλάκη
Πρακτικά στην πιο δύσκολη θέση βρίσκεται ο Νίκος Ανδρουλάκης που τελεί υπό αμφισβήτηση. Ο Νίκος Ανδρουλάκης αναμένεται να δεχθεί βολές κυρίως για την λειτουργία του κόμματος επί των ημερών του. Χθες μιλώντας σε κομματική συγκέντρωση υπεραμύνθηκε των πρωτοβουλιών του και απέρριψε την κριτική που δέχεται για ένα κλειστό κόμμα. «Αυτά τα δυόμισι χρόνια είχαμε προτάσεις για όλα. Το κόμμα ήταν ανοιχτό. Δεν δέχομαι, σε καμία των περιπτώσεων, τα υπονοούμενα περί κλειστού κόμματος. Δεν υπήρξε κανένας αποκλεισμός στα εθνικά και ευρωπαϊκά ψηφοδέλτια».
Η φόρα της Διαμαντοπούλου
Μεγάλη δυναμική (δημοσκοπικά) εμφανίζει τελευταία η Άννα Διαμαντοπούλου η οποία μάλιστα άρχισε να μοιράζει θέσεις στο κόμμα σε περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος. «Αν εγώ κερδίσω, γιατί να μην είμαι εγώ πρόεδρος και ο κ. Γερουλάνος να μην είναι επικεφαλής της ΚΟ; Υπάρχει μια δυνατότητα συνεργασίας, θα τα κάνουμε όλα». Βεβαίως ο Παύλος Γερουλάνος αρνήθηκε κάτι τέτοιο, αλλά η στρατηγική της κυρίας Διαμαντοπούλου δείχνει ότι οι υποψήφιοι είναι καλά διαβασμένοι και θα χρησιμοποιήσουν και στην τηλεμαχία αντίστοιχους ελιγμούς για να φέρουν σε δύσκολη θέση τους αντιπάλους τους.
Σταθερός ο Γερουλάνος
Υπενθυμίζεται ότι ο Παύλος Γερουλάνος τις τελευταίες μέρες έχει προτάξει την ανάγκη, ο νέος πρόεδρος να είναι βουλευτής. Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε σε πρόσφατη συνέντευξη του στο Open “Όταν, πριν από 3 χρόνια, κάναμε αυτό το πείραμα, δεν είχαμε ούτε την εμπειρία Κασσελάκη, ούτε την εμπειρία Ανδρουλάκη» είπε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς για την αναφορά της συνυποψήφιάς του, Άννας Διαμαντοπούλου στο γεγονός πως το 2021, έθετε υποψηφιότητα για πρόεδρος του κόμματος, χωρίς να είναι Βουλευτής, συμπλήρωσε: «Τι έγινε; Εκλέξαμε Πρόεδρο που δεν ήταν Βουλευτής και η όποια δυναμική αποκτήσαμε τις πρώτες μέρες, εξατμίστηκε επειδή δεν έδινε τις μάχες στη Βουλή. Εξέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ έναν Πρόεδρο ο οποίος δεν ήταν Βουλευτής, και μέσα σε λίγους μήνες είχαν διασπαστεί. Όταν έχεις μία καινούργια εμπειρία, μπορείς να κρίνεις τα πράγματα με διαφορετικό πρίσμα. Αυτό είναι κάτι που ελπίζω να κάνουν όλοι οι πολιτικοί. Αν η κ. Διαμαντοπούλου θεωρεί, ότι δεν μπορεί να αλλάξει πράγματα τα οποία έλεγε στο παρελθόν, τότε νομίζω ότι κάνει πολύ μεγάλο λάθος ως πολιτικός γιατί θα βρεθεί απέναντι σε πράγματα τα οποία έχει πει στο παρελθόν και θα πρέπει να τα υποστηρίξει χωρίς να μπορεί να πει: «έκανα λάθος»».
Η εμπειρία Δούκα από το debate με Μπακογιάννη
Ο Χάρης Δούκας λίγο πριν περάσει το ραδιομέγαρο συνεχίζει παίζει στην μάχη των εντυπώσεων και ανακοίνωσε την στήριξη της υποψηφιότητας του από 160 κοινωνικά στελέχη της Θεσσαλονίκης, ενώ δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι έχει την εμπειρία της θετικής συμμετοχής του στο debate με τον πρώην δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη.
Χθες μιλώντας στο Μενίδι έδωσε και αυτός τις απαντήσεις του «Λένε κάποιοι: ‘’καλά όλα αυτά που λες, Χάρη, αλλά δε γίνεται με μαγικό ραβδί να υπερδιπλασιάσουμε τα ποσοστά μας’’. Με συγχωρείτε, φίλες και φίλοι, 1.5 εκατομμύριο γύρισαν την πλάτη στον Μητσοτάκη, 1 και πλέον εκατομμύρια ψηφοφόροι γύρισαν την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ. Και δεν μπορούμε να πάρουμε τίποτα από αυτούς τους ανθρώπους; Θα φοβόμαστε να πούμε ότι μπορούμε να νικήσουμε; Θα απολογηθούμε που λέμε ότι πρέπει να είμαστε πρωταγωνιστές και όχι δευτερότριτοι; Μήπως δημιουργούμε και συνθήκες χαμηλών προσδοκιών και εδώ;».
Πιο σκληροί Κατρίνης και Γιαννακοπούλου
Αντίστοιχα, τα «αουτσάιντερ», όπως η Νάντια Γιαννακοπούλου και ο Μιχάλης Κατρίνης θα έχουν μεγαλύτερη «ελευθερία» ώστε να κινηθούν, αφού μόνο να κερδίσουν έχουν από τη διαδικασία και αναμένεται να είναι πιο σκληροί στις τοποθετήσεις τους και στην κριτική τους.
Ήδη η Νάντια Γιαννακοπούλου έδωσε το αποτύπωμα των προθέσεών της παίρνοντας ξεκάθαρη θέση για τις συνεργασίες «πως μπορεί να συζητούν και να προτείνουν κάποιοι πιθανά από το ΠΑΣΟΚ συνεργασία ή συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ που πέφτει, διαλύεται και βρίσκεται σε vertigo ή και με την Νέα Αριστερά που δίνει αγώνα επιβίωσης» λέει με έμφαση και προσθέτει πως το ίδιο το ΠΑΣΟΚ μπορεί και πρέπει να γίνει «ο πόλος της Σοσιαλδημοκρατίας, της Κεντροαριστεράς και των Μεταρρυθμίσεων» και έτσι όπως λέει, να κερδίσει τις επόμενες βουλευτικές εκλογές.
Ο Μιχάλης Κατρίνης αναμένεται με τη σειρά να συνεχίσει και απόψε την υψηλών τόνων ρητορική του σε μια προσπάθεια να απευθυνθεί στο “θυμικό” του παραδοσιακού ψηφοφόρου του ΠΑΣΟΚ: «Έχω αποδείξει ότι μπορώ να δίνω μάχες στη Βουλή, στη κοινωνία, στο δημόσιο λόγο. Γιατί είμαι ΠΑΣΟΚ, δεν έφυγα ποτέ από το ΠΑΣΟΚ όταν κάποιοι άλλοι ντρέπονταν να μιλήσουν ακόμα και για το ΠΑΣΟΚ», όπως είπε σε συγκέντρωση στο Ηράκλειο.
Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία έχει ως εξής:
Αποφασίστηκαν 6 θεματικές ενότητες:
Οικονομία ανάπτυξη
Κοινωνικό κράτος, νέα γενιά, δημογραφικό
Εξωτερική πολιτική, άμυνα, ΕΕ
Κράτος, Θεσμοί, Αυτοδιοίκηση
Κλιματική κρίση, πολιτική προστασία, ενεργειακή μετάβαση
ΠΑΣΟΚ: Επόμενη μέρα
Πώς θα διεξαχθεί η τηλεμαχία
Σε κάθε θεματική ενότητα οι δημοσιογράφοι ρωτούν εντός 30 δευτερολέπτων και κάθε υποψήφιος-α απαντά εντός 90 δευτερολέπτων.
Κάθε υποψήφιος-α έχει το δικαίωμα 5 φορές στη διάρκεια του debate να απευθύνει ερώτηση/τοποθέτηση/σχόλιο σε διαφορετικό κάθε φορά συνυποψήφιο-α του και σε διαφορετική θεματική ενότητα.
Η διαλογική συζήτηση θα διαρθρωθεί ως εξής: 30 δευτερόλεπτα ερώτηση/ 30 δευτερόλεπτα απάντηση/ 30 δευτερόλεπτα επανατοποθέτηση/ 30 δευτερόλεπτα ανταπάντηση.
Οι υποψήφιοι κάθονται αλφαβητικά και διαδοχικά παίρνουν τον λόγο.
Το debate θα κλείσει με τελική τοποθέτηση 90 δευτερολέπτων κάθε υποψηφίου.
Στους δυο δημοσιογράφους δίνεται η δυνατότητα συνολικά 6 follow up ερωτήσεων, που πρέπει όμως να υποβληθούν σε διαφορετικό υποψήφιο-α (ερώτηση follow up:15 δευτερόλεπτα / απάντηση follow up: 30 δευτερόλεπτα).