ΗΠΑ: Στη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν «επιβεβαιώθηκε η βούληση για διατήρηση του θετικού κλίματος»

Τι λένε κυβερνητικές πηγές για συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν:

ΗΠΑ: Στη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν «επιβεβαιώθηκε η βούληση για διατήρηση του θετικού κλίματος»
Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού
5'

Η συνάντηση μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν ήταν σύντομη λόγω των χρονικών περιορισμών που υπάρχουν εν μέσω της Συνόδου του ΟΗΕ και ήταν σε καλό κλίμα, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Στο τετ α τετ των δύο ηγετών «επιβεβαιώθηκε η βούληση και των δύο πλευρών για διατήρηση του θετικού κλίματος, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης τα όποια έως τώρα αποδίδουν καρπούς, ενώ συζητήθηκαν και περιφερειακά και παγκόσμια θέματα» αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Όσον αφορά στο ζήτημα ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι «οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών θα εκτιμήσουν πότε θα μπορέσουν να ανοίξουν τη συζήτηση, στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου που συνεχίζεται μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».

«Συμφωνήθηκε ότι το επόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας να πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2025 στην Άγκυρα στη βάση της Διακήρυξης των Αθηνών», ανέφερε Ανώτατη κυβερνητική πηγή και πρόσθεσε ότι «ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν αναμένεται να επισκεφθεί την Ελλάδα για να προετοιμάσει το έδαφος για τη σύγκληση του Συμβουλίου σε συνεργασία με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους στο μεταναστευτικό, έτσι ώστε να βελτιωθεί η συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων αρχών των δύο χωρών.

«Στο πλαίσιο αυτό θα επιδιώξουμε να συναντηθούν οι υπουργοί Μετανάστευσης Ελλάδας και Τουρκίας» ανέφερε Ανώτατη κυβερνητική πηγή.

Για το Κυπριακό «η ελληνική πλευρά επανέλαβε τις πάγιες θέσεις Αθήνας και Λευκωσίας, επισήμανε την ανάγκη επανέναρξης του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και ότι υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τριμερή συνάντηση» αναφέρει Ανώτατη Κυβερνητική πηγή.

«Οι τουρκικές θέσεις είναι γνωστές. Παραμένουμε αισιόδοξοι» ανέφερε η ίδια πηγή.

Μετά την τριμερή συνάντηση Ελλάδος-Κύπρου-Γαλλίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη για να τον ενημερώσει για το περιεχόμενο της συνάντησής του με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν.

Τον Ιανουάριο το Ανώτατο Συμβούλιο στην Άγκυρα

Σε καλό κλίμα η συνάντηση Μητσοτάκη και Ερντογάν - Τον Ιανουάριο το Ανώτατο Συμβούλιο στην Άγκυρα

Σύμφωνα με ενημέρωση από το Μέγαρο Μαξίμου, οι δύο ηγέτες έκαναν επισκόπηση της προόδου στον πολιτικό διάλογο και στη θετική ατζέντα. Συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία στο μεταναστευτικό το επόμενο διάστημα για την εξάρθρωση των δικτύων των διακινητών που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, συμφώνησαν σε μεγαλύτερη συνεργασία για τα κυκλώματα διακινητών που μεταφέρουν μετανάστες από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Ανέθεσαν στους Υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, Γιώργο Γεραπετρίτη και Hakan Fidan, να αρχίσουν την προετοιμασία για τη σύγκληση του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας, που θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα τον Ιανουάριο του 2025, στη βάση της Διακήρυξης των Αθηνών.

Η συνάντηση των δύο ηγετών ξεκίνησε στις 18:40 ώρα Ελλάδος και διήρκησε μισή ώρα, με τους δύο ηγέτες να συνοδεύονται από τους υπουργούς Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν και τους διπλωματικούς τους συμβούλους, Άννα-Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς. Μπροστά στις κάμερες και στους φακούς των δημοσιογράφων οι δύο ηγέτες εμφανίστηκε με χαμόγελα.

Κατά τη χειραψία τους με την οποία ξεκίνησε η συνάντηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρώτησε τον Ερντογάν «Τι κάνεις;». «Είμαι πολύ καλά», απάντησε ο Τούρκος πρόεδρος, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σχολιάζει τη γραβάτα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν. «Μου αρέσει η μπλε γραβάτα σου» είπε χαρακτηριστικά αποτυπώνοντας το κλίμα της συνάντησης.

Πρώτος στόχος της συνάντησης ήταν η επιβεβαίωση των ήρεμων νερών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Κατά τη συνάντηση, οι δύο ηγέτες έκαναν μια σύντομη επισκόπηση των διμερών σχέσεων. Στο επίκεντρο βρέθηκαν το προσφυγικό – μεταναστευτικό και οι περιφερειακές εξελίξεις με αιχμή την Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή.

Συνάντηση-έκπληξη χαρκατηρίζουν τη συνάντηση τα τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, καθώς η Άγκυρα δεν την είχε συμπεριελάβει στο πρόγραμμά της.

Μετά τις συζητήσεις των δύο ηγετών αναμένεται να οριστεί το χρονοδιάγραμμα του Πολιτικού Διαλόγου, της Θετικής Ατζέντας και των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε επί τάπητος και το Κυπριακό, το οποίο ήταν το μεγάλο «αγκάθι» της συνάντησης, ιδιαίτερα μετά την εμπρηστική ομιλία του Ταγίπ Ερντογάν από του βήματος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ κατά την ομιλία μίλησε για διχοτόμηση της Κύπρου.

mitsoerdi.jpg

Είχε προηγηθεί η εμπρηστική ομιλία του Τούρκου προέδρου από το βήμα του ΟΗΕ για το Κυπριακό.

usa.jpg

Ο Τούρκος πρόεδρος ούτε λίγο ούτε πολύ σημείωσε ότι ο ΟΗΕ απέτυχε να εκπληρώσει την ιδρυτική του αποστολή.

Ο Ερντογάν ξεκίνησε την ομιλία του καλώντας «άλλα κράτη που δεν αναγνωρίζουν την Παλαιστίνη, να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος το συντομότερο δυνατό, όντας στη σωστή πλευρά της ιστορίας σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο»

Ερντογάν: Ζήτησε αναγνώριση του ψευδοκράτους από το βήμα του ΟΗΕ

Ο Ερντογάν ξεκίνησε την ομιλία του καλώντας «άλλα κράτη που δεν αναγνωρίζουν την Παλαιστίνη, να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος το συντομότερο δυνατό, όντας στη σωστή πλευρά της ιστορίας σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο»

«41.000 άνθρωποι, κυρίως παιδιά και γυναίκες, έχασαν βάναυσα τη ζωή τους. Παρομοίως, σχεδόν 100.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν ή έμειναν ανάπηροι. 172 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν προσπαθώντας να κάνουν το καθήκον τους κάτω από δύσκολες συνθήκες.Περισσότερα από 17.000 παιδιά έγιναν στόχοι ισραηλινών σφαιρών και βομβών», σχολίασε χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα για τα τεκταινόμενα στην Μέση Ανατολή.

Στη συνέχεια, όπως είχαν άλλωστε προαναγγείλει τουρκικά ΜΜΕ, ο Ερντογάν αναφέρθηκε στην Κύπρο όπου για ακόμη μια φορά κάλεσε διεθνή κοινότητα «να αναγνωρίσει την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και να δημιουργήσει διπλωματικές, πολιτικές και οικονομικές σχέσεις».

Τόνισε, δε, πως θα πρέπει να μπει τέλος στην απομόνωση των Τουρκοκυπρίων επαναλαμβάνοντας τα περί λύσης δύο κρατών.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή