Στην «κούρσα» Πολάκης-Φάμελλος και ο «όρκος σιωπής» του Κασσελάκη

Στον αέρα το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί debate μεταξύ των υποψηφίων για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ
Newsbomb.gr

Σε κούρσα για τρεις, φαίνεται πως οδηγείται η εσωκομματική αναμέτρηση στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την ανακοίνωση του Σωκράτη Φάμελλου ότι θα διεκδικήσει την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την επίσημη κατάθεση της υποψηφιότητας από τον Παύλο Πολάκη.

Από τη μεριά του, ο έκπτωτος πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης, φαίνεται να έχει πάρει «όρκο σιωπής», χωρίς να τοποθετείται δημόσια, επιδιώκοντας να αποφύγει την αντιπαράθεση με τους υπόλοιπους διεκδικητές του «θρόνου» της Κουμουνδούρου, υπό τον φόβο του μεγάλου λάθος που θα του στοιχίσει στην προεκλογική εκστρατεία του.

Φάμελλος-Πολάκης, έτοιμοι

Ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, στο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα, εστίασε σε τρία σημεία. Στην ανάκτηση της σοβαρότητας, στην υπεράσπιση της κληρονομιάς της κυβέρνησης Τσίπρα και στην επιστροφή των απογοητευμένων ψηφοφόρων του κόμματος.

«Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην ιστορία της Αριστεράς, θέτω υποψηφιότητα για Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία (...) Στην επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ καλούμε όλους τους δημιουργικούς και ενεργούς πολίτες και ιδιαίτερα τους νέους. Για μια δυναμική αντιπολίτευση απέναντι σε μια κυβέρνηση που πλήττει τους πολίτες απογοητεύοντας ακόμη και τους ψηφοφόρους της. Αλλά κυρίως για προοδευτική κυβερνητική διέξοδο», ανέφερε -ανάμεσα σε άλλα- ο Σωκράτης Φάμελλος.

Από την πλευρά του, ο Παύλος Πολάκης κατέθεσε 32 υπογραφές στελεχών που στηρίζουν την υποψηφιότητα του, αλλά και το πόθεν έσχες του. Μάλιστα, ο Χανιώτης βουλευτής προέτρεψε τους υπόλοιπους διεκδικητές της ηγεσίας να πράξουν το ίδιο, έτσι ώστε να ξεκινήσει η πολιτική συζήτηση.

«Η χώρα χρειάζεται μία ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση, που θα προβάλλει ένα εφαρμόσιμο, ριζοσπαστικό, κοινωνικά αναγκαίο και λαϊκά κατανοητό πρόγραμμα διακυβέρνησης, σαν εναλλακτική στη διακυβέρνηση Μητσοτάκη, ο οποίος κλείνει τον κύκλο του», τόνισε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

Μεταξύ άλλων, υπέρ της υποψηφιότητας του Παύλου Πολάκη φέρονται να υπέγραψαν τα πρώην κυβερνητικά στελέχη επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Τρύφωνας Αλεξιάδης, Γιάννης Μουζάλας και Λευτέρης Κρέτσος. Ο νομικός Γιάννης Ματζουράνης, ο ευρωβουλευτής Νίκος Παππάς και τα μέλη της Κ.Ε. Μάρκος Χατζησάββας και Γιώργος Παναγιωτόπουλος.

«Όρκος σιωπής» από Κασσελάκη

Ο Στέφανος Κασσελάκης, στους 11 μήνες που βρέθηκε στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, επισκέφτηκε την Κύπρο δύο φορές. Μάλιστα, στο διάστημα αυτό, θέλησε να καλύψει τα ιστορικά κενά που είχε σχετικά με το κυπριακό.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι η -σχετικά- πρόσφατη ιστορία της Μεγαλονήσου τον ενέπνευσε και έτσι στην εσωκομματική προεκλογική περίοδο δείχνει ότι προσπαθεί να «δοξαστεί κρυπτόμενος», ελπίζοντας πως δεν θα «καταποντιστεί εμφανιζόμενος» - όπως είχε πει για τον Γεώργιο Γρίβα, ο Γεώργιος Παπανδρέου.

«Όχι» σε debate

Μπορεί το debate του ΠΑΣΟΚ να μην έδειξε σε βάθος τις πολιτικές διάφορες ανάμεσα στους διεκδικητές του «θρόνου» της Χαριλάου Τρικούπη, όμως μπόρεσε να δώσει μια αίσθηση πολιτικής «κανονικότητας». Έστω και με τη μορφή που διεξήχθη.

Η εικόνα αυτή του -σχετικά- πολιτισμένου προεκλογικού διαλόγου, φαίνεται πως άρεσε σε αρκετά στελέχη της Κουμουνδούρου, από όλες τις πτέρυγες του κόμματος. Ο Χρήστος Γιαννούλης, από τους «87», που στηρίζει ανοιχτά τον Σωκράτη Φάμελλο, ζήτησε τηλεοπτική συζήτηση ανάμεσα στους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ. Και μάλιστα, ακόμα πιο ανοιχτό από αυτή στο ΠΑΣΟΚ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε η Έλενα Ακρίτα, που ανήκει στο «στρατόπεδο» του Στέφανου Κασσελάκη, αλλά και η γραμματέας του κόμματος, Ράνια Σβίγκου. Όμως, οι συνεργάτες του έκπτωτου προέδρου, δεν θέλουν καν να σκέφτονται ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Το είπε η Θεοδώρα Τζάκρη, μιλώντας στον «Σκάι». Από το περιβάλλον Κασσελάκη, ισχυρίζονται ότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν πολιτικά ωφέλιμο για τον «εκλεκτό» τους, διότι πιστεύουν ότι όλοι οι άλλοι υποψήφιοι θα στραφούν εναντίον του.

Οι «κακές γλώσσες» από το «αντικασσελακικό στρατόπεδο», ισχυρίζονται ότι δεν θα δεχθεί πότε κάτι τέτοιο ο τέως πρόεδρος, διότι είναι «ένας δεξιός, που αν μιλήσει δημόσια απέναντι σε αριστερούς υποψηφίους, τότε θα φανεί ότι δεν έχει καμία σχέση με το κόμμα».

Εντύπωση, πάντως, προκαλεί το γεγονός πως στελέχη που βρίσκονται στο επιτελείο του Στέφανου Κασσελάκη, εξακολουθούν να αντιδρούν στην υποχρέωση κατάθεσης του πόθεν έσχες, με τη Θεοδώρα Τζάκρη να δηλώνει ότι δεν μπορούν να το διαβάσουν νοικοκυρές.

«Τo πόθεν έσχες δεν μπορούν να το διαβάσουν όλοι. Απευθύνεται σε κάποιους ειδικούς. Μπορεί κάποια στοιχεία να απομονωθούν για να χρησιμοποιηθούν για λόγους σκοπιμότητας. Οποιαδήποτε κομματικό όργανο που απαρτίζεται από ακτινολόγους, μηχανικούς ή κάποιους που ασχολούνται με τα οικιακά δεν μπορούν να σταθούν στο ύψος αυτής της ειδημοσύνης».

Καλό, πάντως, θα ήταν να εξηγήσει κάποιος στη Θεοδώρα Τζάκρη -που εκλέγεται βουλευτής καμιά 20αριά χρόνια- πως τα πόθεν έσχες των πολιτικών αρχηγών και των βουλευτών, δημοσιοποιούνται. Και ο λόγος είναι ένας. Για να μπορούν να τα διαβάζουν οι ακτινολόγοι, μηχανικοί, οι νοικοκυρές και οι «γιοι της πλύστρας» - εκείνοι, δηλαδή, που υποτιμά η ίδια και οι υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη.

Σχετικές ειδήσεις