Από διαγραμμένος, διεκδικητής της ηγεσίας: Ο Πολάκης προετοιμάζεται για την «κούρσα» της ζωής του

Δύο, σχεδόν, μήνες νωρίτερα, ο Παύλος Πολάκης ήταν ανεξάρτητος βουλευτής, έχοντας διαγραφεί με συνοπτικές διαδικασίες από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα, είναι ο μοναδικός υποψήφιος για την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έχει καταθέσει έναν προγραμματικό σκελετό και έχει οργανώσει τις δυνάμεις του σε πανελλαδικό επίπεδο.

Για τον βουλευτή Χανιών του ΣΥΡΙΖΑ, μπορούν να γραφτούν και να ειπωθούν πολλά. Πάρα πολλά, για την ακρίβεια. Η πολιτική του πορεία από το 2015 μέχρι και σήμερα, είναι γεμάτη από συγκρούσεις. Όχι μόνο με τους πολιτικούς του αντιπάλους -κυρίως με τον Άδωνη Γεωργιάδη- και στο εσωκομματικό πεδίο, αλλά και με μερίδα του Τύπου.

Σε πολλές περιπτώσεις, αν και είχε δίκιο σε αυτά που έλεγε, το έχανε με τον τρόπο που εκφράζονταν. Αυτό το υπογραμμίζουν ακόμα και οι στενότεροι συνεργάτες του. Βέβαια, δεν υπήρξε και εκείνος «άγγελος». Πολλές φορές, έφερε την Κουμουνδούρου και τον Αλέξη Τσίπρα σε δύσκολη θέση με τα λεγόμενα του. Για την ακρίβεια, με τα γραπτά του στα κοινωνικά δίκτυα.

Δεν τον ενόχλησε ποτέ ο όρος «πολακισμός» -που δημιουργήθηκε από τους αντιπάλους του- αλλά ο ίδιος έχει να λέει ότι ποτέ και κανένας δεν τον έχει κατηγορήσει για θέματα ηθικής φύσης. Έβαλε «πλάτη» για να εκλεγεί πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης και βοήθησε στο να μπουν «εκρηκτικά» στα «θεμέλια» του κόμματος. Έκανε λάθος, είπε, και το αναγνώρισε δημόσια.

Προ ολίγων εβδομάδων, ο έκπτωτος πρόεδρος τον έθεσε εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς καν να τον αφήσει να απολογηθεί. Ήταν το «μαύρο πρόβατο» για ακόμα μία φορά. Ωστόσο, όλα αυτά μοιάζουν πολύ μακρινά.

Από εκείνο το απόγευμα του Ιουλίου, άλλαξαν πολλά. Ο Κασσελάκης «εκπαραθυρώθηκε» από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και ο Παύλος Πολάκης, είναι υποψήφιος για να τον διαδεχθεί. Την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024 και ώρα 18:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εμπορικού Επιμελητηρίου Χανίων (Ε.Β.Ε.), θα ξεκινήσει την προεκλογική του εκστρατεία.

Αυτές οι 60 ημέρες, επιβεβαίωσαν στην πράξη, αυτό που γνωρίζουμε στη θεωρία για την πολιτική. Όσα δεν γίνονται σε δεκαετίες, μπορούν να συμβούν μέσα σε λίγες μόλις ημέρες. Υπό αυτό το πρίσμα, ο «αψύς» -κατά Τσίπρα- κρητικός, μοιάζει έτοιμος για να «τρέξει» την κούρσα της ζωής του τους επόμενους δύο μήνες.

Προβάδισμα με προγραμματική πρόταση

Το μεγάλο του πλεονέκτημα του Παύλου Πολάκη στην «κούρσα» για την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι οι προγραμματικές του θέσεις. Είναι, άλλωστε, ο μοναδικός υποψήφιος που έχει παρουσιάσει κάτι τέτοιο. Έχει συμπυκνώσει, μάλιστα, το πρόγραμμα του στο σύνθημα «ο ΣΥΡΙΖΑ που θέλουμε, για την Ελλάδα που μας αξίζει».

Ο βουλευτής Χανίων έχει θέσει ως βασική προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ, έναν δυνατό προγραμματικό λόγο για τα μείζονα ζητήματα της ακρίβειας σε καύσιμα, ενέργεια και τρόφιμα, για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους. Επίσης, στοχεύει στην ανατροπή των μνημονιακών νόμων και δεσμεύσεων, με ισχυρό κοινωνικό κράτος, αλλαγές στη δομή του κράτους με ενίσχυση της αυτοδιοίκησης.

Στην ατζέντα του βρίσκονται βαθιές τομές στον χώρο της δικαιοσύνης, αλλά και μια ανεξάρτητη, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, ενάντια στον αναθεωρητισμό της Τουρκίας.

Οι προτάσεις που έχει καταθέσει, προκαλούν μεγάλο ενδιαφέρον στο εσωκομματικό πεδίο. Είναι απλές και κατανοητές. Άλλωστε, αυτό είναι και το σχέδιο του. Ένα πρόγραμμα λαϊκό και κατανοητό για τους πολίτες. Ενδεικτικό της κατάστασης που διαμορφώνει με την προγραμματική πίεση που ασκεί, είναι η τοποθέτηση του Συμεών Κεδίκογλου.

Ο βουλευτής Ευβοίας, αν και δήλωσε στο Action24 ότι θα στηρίξει τον Σωκράτη Φάμελλο, μίλησε με θερμά λόγια για τις προτάσεις Πολάκη. «Ναι, εγώ είμαι υπέρ της υποψηφιότητας του κ.Φάμελλου και θα την υποστηρίξω (…) Ο Πολάκης έχει βάλει μια πλατφόρμα με την οποία -στα περισσότερα- εγώ συμφωνώ», σημείωσε χαρακτηριστικά, καλώντας όλους τους υποψηφίους να ανοίξουν τα χαρτιά τους και να ξεκινήσει -επιτέλους- η πολιτική συζήτηση.

Έτοιμος και στο οργανωτικό πεδίο

Ο χανιώτης βουλευτής δεν είναι μπροστά από τους υπόλοιπους διεκδικητές της ηγεσίας, μόνο σε προγραμματικό επίπεδο. Είναι και σε οργανωτικό, καθώς μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα -λιγότερο από 30 ημέρες- κατάφερε να οργανώσει ένα πανελλαδικό δίκτυο υποστηρικτών του, με μικρούς «πυρήνες» παντού. Ακόμα και σε σημεία που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καν οργανώσεις.

Μάλιστα, οι πληροφορίες του Newsbomb.gr αναφέρουν ότι μέσα στην εβδομάδα και λίγα μόλις εικοσιτετράωρα μετά την επίσημη έναρξης της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Παύλος Πολάκης θα κάνει την πρώτη πλατιά σύσκεψη με τους υποστηρικτές του από ολόκληρη τη χώρα, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Επίσης, απομένουν ορισμένες λεπτομέρειες για την επικύρωση του πρώτου κύκλου των εξορμήσεων που ετοιμάζει σε ολόκληρη την επικράτεια. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, σκοπεύει να δώσει μεγάλη έμφαση στις αγροτικές και τις εργατικές περιοχές της χώρας.

Εκεί, δηλαδή, που πιστεύει ότι υπάρχει κόσμος «διψασμένος» για να ακούσει μια εναλλακτική πρόταση εξουσίας απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Εκεί που ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωνε τα μεγαλύτερα ποσοστά του την περίοδο 2012-2019.

Σχετικές ειδήσεις