Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Τα θετικά και τα αρνητικά των υποψηφίων 7 μέρες πριν την κάλπη

Τι κομίζει ο κάθε ένας εκ των έξι υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ

Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Τα θετικά και τα αρνητικά των υποψηφίων 7 μέρες πριν την κάλπη
3'

Κυριακή κοντή γιορτή. Τουλάχιστον σε ότι αφορά τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών. Σε λίγες μέρες θα ξέρουμε ποιος υποψήφιος παίρνει κεφάλι και ποιοι θα είναι οι δύο πρωταγωνιστές που θα πάνε όπως όλα δείχνουν στο δεύτερο γύρο.

Το «κυβερνών ΠΑΣΟΚ» είναι η φράση που χρησιμοποιούν και 6 υποψήφιοι αν και είναι αμφίβολο ποιος μπορεί να φέρει το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία.

Ποια είναι λοιπόν τα βασικά χαρακτηριστικά των υποψηφίων όπως οι ίδιοι τα λανσάρουν στον προεκλογικό τους αγώνα;

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει μαζί του το πλεονέκτημα των μηχανισμών και αυτό θα παίξει σημαντικό ρόλο για τη θέση που θα καταλάβει.

Επιμένει στη ρητορική του περί αυτόνομης πορείας. Έβγαλε το ΠΑΣΟΚ από την αφάνεια, αλλά δεν κατόρθωσε να κεφαλαιοποιήσει τίποτε αξιοσημείωτο από την εντυπωσιακή φθορά στα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε στις εθνικές εκλογές του 2023 ούτε και στις πρόσφατες ευρωεκλογές.

Παρόλα αυτά είναι ο άνθρωπος «δώστε μου άλλη μια ευκαιρία».

Διαγκωνίζεται δημοσκοπικά για την είσοδό του στον β’ γύρο με την Άννα Διαμαντοπούλου ή τον Χάρη Δούκα.

Ο δήμαρχος Αθηναίων κατήγαγε μια εντυπωσιακή νίκη στις αυτοδιοικητικές εκλογές (και με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ) το περασμένο φθινόπωρο και οι θέσεις του πολιτικά κινούνται στο ΠΑΣΟΚ του ’80 με συνθήματα "να φύγει η δεξιά" κλπ. Ο ίδιος επικοινωνεί κυρίως την δυνατότητα του να ενώσει συνολικά το χώρο της κεντροαριστεράς.

Η Άννα Διαμαντοπούλου προωθεί το προφίλ «είμαι έτοιμη για πρωθυπουργός» και μπορώ να ξανακάνω το ΠΑΣΟΚ πόλο εξουσίας αν και αρκετοί την θεωρούν δεξιόστροφη και όχι ατόφια σοσιαλίστρια.

Ο Παύλος Γερουλάνος έχει καλό αποτύπωμα και παραμένει στις "ενωτικές" υποψηφιότητες. Παρότι έχει επανειλημμένως αναφέρει πως ο επόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι βουλευτής, δεν έχει ίντριγκες με κανέναν και θα παραμείνει στο ΠΑΣΟΚ ανεξάρτητα ποιος θα εκλεγεί πρόεδρος. Ο Γερουλάνος παίζει στην κούρσα κυρίως για την ισχυροποίησή του την επόμενη μέρα.

Άπαντες έχουν δεσμευτεί πως, ανεξαρτήτως αποτελέσματος και προσωπικής τους επίδοσης, την επόμενη ημέρα θα παραμείνουν στο ΠΑΣΟΚ. Παρά τις διαβεβαιώσεις, δύσκολα θα μπορέσει ο Νίκος Ανδρουλάκης, αν χάσει από τον Χάρη Δούκα, κάτω από τον τελευταίο.Και, αν επικρατήσουν ως δίδυμο για τον β’ γύρο Άννα Διαμαντοπούλου και Χάρης Δούκας, είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθεί "κοινός τόπος" μεταξύ τους για την επόμενη ημέρα. Τους χωρίζει χάος κι αυτό είναι γνωστό.

Ήττα του Χάρη Δούκα (είτε στον α’ γύρο είτε στην τελική αναμέτρηση) θα σημάνει την αποχώρηση του από την κεντρική πολιτική σκηνή

Ο Μιχάλης Κατρίνης έχει επιλέξει την "παπανδρεϊκή" πλευρά του ΠΑΣΟΚ και επ’ ουδενί στην εκσυγχρονιστική. Για τον Κατρίνη Ανδρουλάκης και Διαμαντοπούλου είναι κόκκινα πανιά. Βρίσκεται σίγουρα πιο κοντά στον Χάρη Δούκα.

Η Νάντια Γιαννακοπούλου τέλος, είναι αυτό που λέμε «Ποτέ με τον ΣΥΡΙΖΑ»

Σκέφτεται και βλέπει μακριά έχοντας ήδη φτιάξει τον δεύτερο πόλο του ΠΑΣΟΚ οποίος κι αν είναι νικητής. Έχει κερδίσει από τώρα τον τίτλο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης και δεν είναι διατεθειμένη να τον εγκαταλείψει.

Επί αυτών των δεδομένων τυχόν συμπόρευση τόσο με τον νυν πρόεδρο του κόμματος, Νίκο Ανδρουλάκη, όσο και με τον δήμαρχο Αθηναίων κ. Δούκα δεν θα είναι εύκολη.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή