Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Θρίλερ για τρεις ο πρώτος γύρος

Τέσσερις μέρες πριν την πρώτη εκλογική αναμέτρηση για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ η μάχη των “6” κορυφώνεται και όλοι επικεντρώνονται αφενός στο να αποφύγουν το μοιραίο λάθος που θα κοστίσει στο παραβάν

Τα επιτελεία των κομμάτων λειτουργούν στο κόκκινο και όλοι κινούνται με αέρα νικητή. Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν τριπλό θρίλερ μεταξύ Ανδρουλάκη – Δούκα και Διαμαντοπούλου, ενώ πολλά θα εξαρτηθούν από το μέγεθος των πολιτών που θα προσέλθουν στις κάλπες.

Σε μια πρώτη ανάγνωση ο Νίκος Ανδρουλάκης μοιάζει να έχει πάρει το ένα από τα δυο εισιτήρια του δεύτερου γύρου με αποτέλεσμα να έχουμε μια σκληρή δημοσκοπική αναμέτρηση μεταξύ Δούκα και Διαμαντοπούλου αν και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια έκπληξη από τον Παύλο Γερουλάνο.

Ωστόσο Μιχάλης Κατρίνης και Νάντια Γιαννακοπούλου που τις προηγούμενες μέρες είχαν καταγγείλει απόπειρα χειραγώγησης της κοινής γνώμης είναι αποφασισμένοι όχι μόνο να μην αφήσουν καμία ψήφο να πάει χαμένη αλλά όπως λένε να κάνουν και την ανατροπή. Σε κάθε περίπτωση το πρωί της Κυριακής οι κάλπες θα είναι άδειες. Οι εκτιμήσεις που υπάρχουν είναι ότι η συμμετοχή θα ξεπεράσει κάθε προσδοκία με τους πιο αισιόδοξους να περιμένουν μέχρι και 400.000 πολίτες.

Εντωμεταξύ τα έμπειρα στελέχη των ομάδων των υποψηφίων προσπαθούν από τώρα να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες που θα επιτρέψουν έστω και αθόρυβες συμμαχίες στον 2ο γύρο.

Με δεδομένο ότι στο πρώτο γύρο έχουμε πέντε υποψήφιους εναντίον του Νίκου Ανδρουλάκη η κοινή λογική λέει ότι αν ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ περάσει στον δεύτερο γύρο, θα έχει τις λιγότερες συμμαχίες έως και καμία.

Αν απέναντί του είναι ο Χάρης Δούκας, ενδεχομένως ο σημερινός δήμαρχος να πάρει την στήριξη από την Νάντια Γιαννακοπούλου η οποία όπως φαίνεται θα είναι δίπλα σε όποιον είναι απέναντι στον Ανδρουλάκη. Ερώτημα παραμένει η στάση του Μιχάλη Κατρίνη που έχει “ψέξει” τον κ. Δούκα ότι δεν χωράνε δυο καρπούζια στην ίδια μασχάλη, αλλά από την άλλη είναι οπαδός του παπανδρεϊκού ΠΑΣΟΚ το οποίο επικαλείται και ο Δούκας.

Την ελεύθερη βούληση των ψηφοφόρων φαίνεται πως θα επικαλεστεί η Άννα Διαμαντοπούλου που δεν έχει ιδιαίτερες συμπάθειες με κανένα εκ των υποψηφίων, ενώ ο Παύλος Γερουλάνος δεν αποκλείεται να φλερτάρει στο τέλος υπέρ Ανδρουλάκη. Εάν προκριθεί ο Παύλος Γερουλάνος για τον 2ο γύρο, Νάντια Γιαννακοπούλου και Μιχάλης Κατρίνης λογικά θα είναι μαζί του, με τον κ. Δούκα όμως να επιλέγει πιθανότατα την ουδετερότητα.

Στην περίπτωση που περάσει η κ. Διαμαντοπούλου, “θολή” είναι η στάση του Παύλου Γερουλάνου με δεδομένο ότι ο ίδιος έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι ο νέος πρόεδρος πρέπει να είναι βουλευτής. Μαζί της ενδέχεται να ταχθεί και η Νάντια Γιαννακοπούλου που έχει “ξεκαθαρίσει” την θέση της να είναι απέναντι στον κ. Ανδρουλάκη.

«Περιμένω την επόμενη ημέρα να είναι όλοι υποψήφιοι, -όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα-, στα εθνικά μας ψηφοδέλτια. Όποιος φιλοδοξεί να γίνει αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, δεν μπορεί να μην φιλοδοξεί να γίνει βουλευτής του» επέμεινε ο κ. Ανδρουλάκης από το Ρέθυμνο και δεσμεύτηκε ότι “το ΠΑΣΟΚ θα κάνει αμφίπλευρη διεύρυνση αξιακά, χωρίς κανέναν συμβιβασμό με τον οποιοδήποτε τυχοδιώκτη”.

Ο Δούκας από την άλλη μεριά δήλωσε… κυνηγημένος επειδή παλεύει για να πέσει η δεξιά: «Φίλες και φίλοι, για να πέσει η Δεξιά πρέπει να παλέψουμε πολύ, όλοι μαζί. Ένας μόνος του δε γίνεται. Πρέπει να ξαναγίνουμε Κίνημα με Κ κεφαλαίο. Και όλοι εσείς, που είστε σήμερα εδώ, και δίνετε μάχες όλα αυτά τα χρόνια, να έχετε όλοι ρόλο, λόγο και ευθύνη. Και η φωνή σας να ακούγεται. Το μεγάλο αμάρτημα που έκανα, και από τότε με κυνηγούν σαν τρελό, είναι ότι έστειλα τον κ. Μπακογιάννη για έναν πολύ “Μεγάλο Περίπατο”. Και αυτό δεν μπορούν να το χωνέψουν με τίποτα. Όμως, αυτή ήταν μόνο η αρχή».

Ο Παύλος Γερουλάνος μιλώντας στο Talk radio εκτίμησε πως η δική του υποψηφιότητα, “φέρνει στο τραπέζι μια αμφίπλευρη διεύρυνση» και συμπλήρωσε: «Ενώ υπάρχουν υποψήφιοι, οι οποίοι επιλέγουν σε ποια κοινά θα μιλήσουν, εμείς βλέπουμε να έχουμε εισροές και από απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και από απογοητευμένους ψηφοφόρους του κου Μητσοτάκη. Όμως, κρατήστε το εξής: Η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων, δεν είναι ούτε στον έναν, ούτε στον άλλον. Σήμερα, η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων, οι οποίοι είναι σχετικά εύκολο κοινό να μιλήσει το ΠΑΣΟΚ, είναι όλοι εκείνοι οι απογοητευμένοι ψηφοφόροι μας, που, σήμερα, μένουν σπίτι τους».

Με αιχμηρές επισημάνσεις προς όλες τις κατευθύνσεις μίλησε στο Μενίδι ο Μιχάλης Κατρίνης “αυτοί που λένε ότι θα κερδίσουν τον κ. Μητσοτάκη (στα λόγια) και θα κάνουν το ΠΑΣΟΚ κυβέρνηση και πρώτο κόμμα (πάλι στα λόγια), θα πρέπει πρώτα να μας πουν και να πείσουν ότι θα κάνουν αντιπολίτευση. Αντιπολίτευση δεν μπορούν να κάνουν όσοι ήταν απόντες και είχαν εξαφανιστεί. Αντιπολίτευση δεν μπορούν να κάνουν όσοι σιωπούν αλλά και όσοι είχαν αυτή την ευκαιρία, αλλά δεν έκαναν πραγματική αντιπολίτευση".

Σε υψηλούς τόνους και με αιχμές κατα του κ. Ανδρουλάκη συνεχίζει να κινείται η Νάντια Γιαννακοπούλου: «Το κλίμα, το οποίο λαμβάνω, είναι πολύ ενθαρρυντικό και ενθουσιώδες. Αυτό που υπηρετώ, σε όλη τη ζωή μου, είναι ο αυθορμητισμός και η αλήθεια. Ο αγώνας αυτός δεν είναι για τη Νάντια. Είναι γι’ αυτό που πρεσβεύω, δηλαδή για το πώς το ΠΑΣΟΚ θα πιάσει ξανά το νήμα με την κοινωνία.”
Η Άννα Διαμαντοπούλου εξακολουθεί να απέχει από μια συζήτηση “εκλογικών υπολογισμών” επιλέγοντας την μεγάλη εικόνα και την επόμενη μέρα «Πιστεύω στην αυτονομία του κόμματος , το οποίο μπορεί να είναι πρώτο στις επόμενες εθνικές εκλογές” είπε μιλώντας στον Real fm.