Έρχονται αλλαγές στο επίδομα ανεργίας - Οι νέοι στόχοι

Όσα ανέφερε η Νίκη Κεραμέως για την ψηφιακή κάρτα εργασίας, το επίδομα ανεργίας και τις συντάξεις
Αρχείου - Eurokinissi

Για την ψηφιακή κάρτα εργασίας μίλησε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, τονίζοντας πως η εφαρμογή της ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια και τη χρησιμοποιούν 1,5 εκατ. εργαζόμενοι.

Αρχικά η Νίκη Κεραμέως έκανε λόγο για στοιχεία-ρεκόρ κατά το πρώτο 8μηνο του 2024.

«Μόλις βγήκε το πιο θετικό ισοζύγιο από το 2001 ως προς το πόσοι έπιασαν δουλειά και πόσοι αποχώρησαν. Συνολικά 300.000 παραπάνω προσελήφθησαν, σας θυμίζω πως όταν ήρθαμε στα πράγματα είχαμε την ανεργία στο 18% και πλέον φαίνεται με επιβεβαιωμένα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. να έχει πέσει κάτω από το 10%», επεσήμανε αρχικά η κ. Κεραμέως, διευκρινίζοντας ότι σε σχέση με τα παραπάνω στοιχεία το 54% αφορά θέσεις πλήρους απασχόλησης, το 36% μερικής απασχόλησης και το 9% εκ περιτροπής.

Ψηφιακή κάρτα εργασίας

Στη συνέχεια, η κ. Κεραμέως αναφέρθηκε στην Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, η οποία ξεκίνησε πριν 2 χρόνια, αρχικά σε συγκεκριμένους τομείς όπως τα μεγάλα σούπερ μάρκετ, εταιρείες security και ΔΕΚΟ.

«Στην αρχή 150.000 εργαζόμενοι προστατεύονταν από τη Ψηφιακή Κάρτα και από το καλοκαίρι και μετά έχουμε καθολική εφαρμογή και στη βιομηχανία και στο λιανεμπόριο, που μεταφράζεται σε 650.000 περισσότερους εργαζόμενους, ενώ πριν μερικές εβδομάδες επεκτείναμε την εφαρμογή της στον τουρισμό και την εστίαση σε πιλοτικό επίπεδο. Συνολικά λοιπόν, αν αθροίσει κανείς τους εργαζόμενους αυτούς σε όλους τους κλάδους, μιλάμε για 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους. Τι είναι λοιπόν η Ψηφιακή Κάρτα; Είσαι εργαζόμενος του ιδιωτικού τομέα, την έχεις στο κινητό σου και τη σκανάρεις με το που ξεκινάς και τελειώνεις δουλειά, άρα έτσι καταγράφεται ο πραγματικός χρόνος εργασίας για να αμείβεσαι για αυτόν».

Μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά, οι έλεγχοι της Επιθεώρησης Εργασίας έχουν αυξηθεί κατά 7,5%, με τα πρόστιμα να ανέρχονται στα 30 εκατομμύρια ευρώ, με τα στοιχεία να δείχνουν αύξηση και στις περιπτώσεις δηλωθεισών υπερωριών.

Επίδομα ανεργίας

Για νέα φιλοσοφία στο επίδομα ανεργίας με δύο βασικές αλλαγές μίλησε η Νίκη Κεραμέως. Ξεκαθάρισε πως στόχος είναι να γίνει πιο δίκαιο. «Θέλουμε μια κοινωνία εργαζομένων και όχι ανέργων», είπε χαρακτηριστικά.

«Η πρώτη έχει να κάνει με το πώς θα καταστεί πιο δίκαιο. Όλοι που εργαζόμαστε πληρώνουμε εισφορές ανεργίας. Άλλες πληρώνουν όσοι δουλεύουν 5 χρόνια κι άλλες όσοι δουλεύουν 5 μήνες, άλλες εισφορές πληρώνουν όσοι αμείβονται με 900 ευρώ κι άλλες με 1.400 ευρώ. Στόχος είναι να υπάρχει ένα βασικό επίδομα κι από πάνω ένα μπόνους που θα εξαρτάται από την ασφαλιστική ιστορία του προσώπου.

Η δεύτερη αλλαγή, σημείωσε, αφορά το ότι το επίδομα ανεργίας θα πρέπει να γίνει εμπροσθοβαρές, δηλαδή να παίρνεις υψηλότερο ποσό τους πρώτους μήνες της ανεργίας και να βαίνει μειούμενο ώστε να σε κινητοποιήσει να βρεις εργασία. «Θέλουμε μια κοινωνία εργαζομένων και όχι ανέργων» τόνισε χαρακτηριστικά η υπουργός.

Συντάξεις

Στο μέτωπο των συντάξεων αναφέρθηκε επίσης η Νίκη Κεραμέως, λέγοντας πως έχουν επισπευτεί αρκετά οι διαδικασίες, ενώ υποστήριξε πως υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες οι συντάξεις εκδίδονται μέσα σε δέκα λεπτά. Στη συνέχεια, εξήγησε ότι αν πρόκειται για επικουρικές συντάξεις, αρκετές απ' αυτές έχουν καθυστερήσει διότι χρειάζεται να συγκεντρωθούν πολύ παλαιά ένσημα και γενικότερα έγγραφα. Παραδέχθηκε πως «έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας».

Η Νίκη Κεραμέως υπογράμμισε πως όταν πρωτοξεκίνησε η προσπάθεια επιτάχυνσης απονομής συντάξεων, εκδίδονταν 500.000 κύριες σε πανελλαδικό επίπεδο, ενώ σήμερα 1.250. «Εκεί που έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας είναι στις επικουρικές. Όταν πας να βγάλεις μια επικουρική, ο ΕΦΚΑ αντλεί στοιχεία από πολλά ταμεία, όπου έχουμε καρτέλες, τα παλιά ένσημα. Εκεί πώς δουλεύουμε; Ψηφιοποιούμε μαζικά, σκανάρονται οι παλιές καρτέλες, το σύστημα μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης τις διαβάζει και γι' αυτό προχωράει πολύ γρηγορότερα αυτή η διαδικασία».