Φωτιά στην Κορινθία - Κικίλιας: «Η κατάσταση είναι σοβαρή, αντιμετωπίσαμε προβλήματα στην κατάσβεση»

Ο Βασίλης Κικίλιας παραχώρησε έκτακτη συνέντευξη Τύπου για τη φωτιά στο Ξυλόκαστρο

O Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας το μεσημέρι της Τρίτης παραχώρησε Συνέντευξη Τύπου, στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Ο υπουργός αναφέρθηκε στη μεγάλη πυρκαγιά στην Κορινθία.

«Η πυρκαγιά η οποία ξεκίνησε στην Κορινθία, Δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουμε τόσο σοβαρή πυρκαγιά. Στην ένταξη της πυρκαγιάς επίγειες δυνάμεις δεν μπόρεσαν να περάσουν τον δρόμο λόγω δύσβατων σημείων, χρησιμοποιήσαμε μηχανήματα για να ανοίξει ο δρόμος και να μπουν τα πυροσβεστικά οχήματα», ανέφερε αρχικά ο Βασίλης Κικίλίας.

«Αντιμετωπίζουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση στην Κορινθία. Αυτή η πυρκαγιά έχει πολύ μεγάλες δυσκολίες, λόγω του ανάγλυφου, έχει πολύ μεγάλες χαράδρες και ρέματα και πολύ ψηλές κορυφές» τόνισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Επί τόπου είναι και η ηγεσία της Πυροσβεστικής, την οποία όπως είπε ο κ. Κικίλιας προβληματίζει η έναρξη της πυρκαγιάς, και ερευνώνται τα αίτια για την ολοκλήρωση του πορίσματος.

Ανέφερε ότι στην περιοχή «επιχειρούν 406 πυροσβέστες, 16 ομάδες δασοκομάντος, εναέρια μέσα, 13 ελικόπτερα και 8 αεροσκάφη», ενώ «το μεσημέρι αναμένονται ενισχύσεις από Ιταλία και Κροατία».

«Η κατάσταση είναι σοβαρή, έχει κρισιμότητα, πρέπει να δει κανείς αν μπορεί να ελεγχθεί μέτρο-μέτρο όλη αυτή η έκταση. Δεν περιμέναμε ότι αυτή την περίοδο θα είχαμε πυρκαγιές», πρόσθεσε.

Όπως είπε ο υπουργός, «Σε Σοφιανά και Σπατανέικα, Ξανθοχώρι, Ευρωστίνα και Μαύρο Όρος αντιμετωπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα».

Σχετικά με τους δύο άνδρες που έχασαν τη ζωή τους χθες στη μεγάλη πυρκαγιά στο Ξυλόκαστρο ανέφερε: «Μας στεναχωρεί, η κουλτούρα που έχουμε προς το 112 και η μόνιμη προσπάθεια που κάνουμε για να ακούει ο κόσμος τις εντολές των Αρχών είναι κομβική. Για μια ακόμη φορά κάνω έκκληση προς τους πολίτες να υπακούν στα μηνύματα του 112. Να ακούνε τις οδηγίες των ενστόλων, πυροσβεστών και αστυνομικών. Θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων που έχασαν χθες τη ζωή τους στη δασική πυρκαγιά της Κορινθίας».