Έβρος: Τα 19 νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη στήριξή του

Το σχέδιο ανασυγκρότησης ήδη υλοποιείται ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης -  Θα διατεθούν  €2,83 δισ. μέχρι το 2030
EUROKINISSI
12'

ΣτονΈβρο βρέθηκε την Πέμπτη (3/10) ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπου και εξέφρασε την ικανοποίηση του για το κυβερνητικό σχέδιο για την ανάπτυξη και την ανασυγκρότηση του Έβρου το οποίο υλοποιείται με ταχύτητα ενώ παράλληλα εμπλουτίζεται με νέα έργα και μέτρα.

«Είναι μία ωραία μέρα για τον Βόρειο Έβρο, για τον Έβρο, για τη Θράκη, συνολικά- και θέλω να σας πω πόσο ικανοποιημένος είμαι που το σχέδιο το οποίο παρουσιάσαμε σήμερα (σ.σ. χθες) είναι αποτέλεσμα μιας παραγωγικής και ουσιαστικής διαβούλευσης η οποία έγινε με τους τοπικούς φορείς», σημείωσε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Ορεστιάδα όπου έγινε η εκδήλωση για την παρουσίαση του Στρατηγικού Σχεδίου της κυβέρνησης για την ανάπτυξη και ανασυγκρότηση του νομού Έβρου.

«Έχετε κάθε λόγο να είστε πιο αισιόδοξοι και να αισθάνεστε και τη φροντίδα της κυβέρνησης, αλλά και την ασφάλεια την οποία πρέπει να αισθάνεστε ως πολίτες που φυλάτε τα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε η δέσμη των συνολικά 19 μέτρων για τη στήριξη του Έβρου κατά τη διετία 2025-2027. Οι νέες πρωτοβουλίες έρχονται να προστεθούν στο Σχέδιο Ανάπτυξης Έβρου, στο Σχέδιο Στήριξης και Αποκατάστασης που έχει τεθεί σε εφαρμογή μετά την μεγάλη πυρκαγιά του 2023 και στο πρόγραμμα έργων και μελετών Evros Meta, με αποτέλεσμα οι πόροι που διατίθενται για την ακριτική περιοχή με ορίζοντα το 2030 να ξεπερνούν τα 2,83 δισεκατομμύρια ευρώ.

Συγκεκριμένα, το συνολικό σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης του Έβρου, βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες:

  • το σχέδιο στήριξης και αποκατάστασης 2023-2025 αξίας 90 εκατ ευρώ σε πρώτες δράσεις ανταπόκρισης στην καταστροφή που προκάλεσε η πυρκαγιά,
  • το σχέδιο ανάπτυξης Έβρου 2021-2030 2,5 δισεκ ευρώ που περιλαμβάνει 136 μεγάλα έργα στην πλειονότητά τους σε εξέλιξη. Όλων η πρόοδος είναι δημόσια ορατή πλέον μέσα από την πλατφόρμα erga.gov.gr για να μπορεί κάθε πολίτης να ενημερώνεται και να αξιολογεί,
  • το νέο πρόγραμμα έργων και μελετών «Έβρος μετά», 2025-2030 αξίας 180 εκατ. ευρώ σε συνεργασία με την Περιφέρεια το οποίο μπορεί να εμπλουτίζεται και εφόσον υπάρχει χώρος μπορεί να εντάσσονται νέα έργα και
  • τα 19 στοχευμένα μέτρα πολιτικής που παρουσιάζονται σήμερα συνολικού ύψους άνω των 60 εκατ. ευρώ

O στόχος των νέων μέτρων στήριξης για τον Έβρο

Στόχος των νέων παρεμβάσεων που ανακοινώθηκαν είναι η τόνωση της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας, πρωτίστως στο βόρειο και κεντρικό τμήμα του Έβρου, αλλά και η παροχή κινήτρων για την παραμονή και την επανεγκατάσταση στις περιοχές αυτές.

Μεταξύ άλλων, προβλέπονται η απαλλαγή των ακινήτων φυσικών και νομικών προσώπων στο Σουφλί από τον ΕΝΦΙΑ για τρία έτη, η κάλυψη εξόδων εγκατάστασης, με ενίσχυση έως 10.000 ευρώ, για 1.000 ωφελούμενους που θα μεταφέρουν την κύρια κατοικία τους στους Δήμους Σουφλίου, Ορεστιάδος ή Διδυμοτείχου, αλλά και σειρά κινήτρων για την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού του Δημοσίου στον Έβρο, όπως η αύξηση της μοριοδότησης για την εντοπιότητα κατά 40 μόρια και της κανονικής ετήσιας άδειας κατά έξι εργάσιμες ημέρες.

Επιπρόσθετα, δίτεκνα νοικοκυριά που θα αποκτήσουν πρώτη κατοικία μέσω του προγράμματος «Σπίτι μου 2» θα αντιμετωπίζονται ως τρίτεκνα, λαμβάνοντας το 75% ως άτοκο δάνειο έναντι του 50% που θα ίσχυε κανονικά.

Δρομολογούνται, επίσης, τρία προγράμματα της ΔΥΠΑ στον Κεντρικό και Βόρειο Έβρο για την απασχόληση ανέργων, την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας νέων ανέργων και τη δημιουργία επιχειρήσεων από ανέργους. Προβλέπονται, επιπλέον, δύο προγράμματα για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα σε Σουφλί, Διδυμότειχο και Ορεστιάδα, με έμφαση στην εξοικείωση επαγγελματιών αγροτών με σύγχρονες, καινοτόμες πρακτικές και στην κατάρτισή τους στη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών.

Παράλληλα, στα νέα μέτρα περιλαμβάνεται και οικονομική ενίσχυση των υφιστάμενων επιχειρήσεων σε ορισμένες περιοχές του Έβρου, σε τομείς όπως το χονδρικό και λιανικό εμπόριο και ο τουρισμός, ενώ προβλέπεται να δημιουργηθεί Κέντρο Ενίσχυσης Επιχειρηματικότητας στο Σουφλί.

Για την παιδεία, ιδρύονται και θα λειτουργήσουν την επόμενη διετία μουσικό γυμνάσιο στην Ορεστιάδα και παράρτημα κέντρου δια βίου μάθησης στο Σουφλί, με ειδικότητες που συνδέονται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Εξετάζεται ακόμα η σύσταση Τμήματος Κτηνιατρικής στη Σχολή Επιστημών Υγείας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, με έδρα την Ορεστιάδα.

Στο μέτωπο της τόνωσης των υποδομών και των διασυνδέσεων, η δέσμη νέων μέτρων περιέχει την επανεκκίνηση τη σιδηροδρομικής σύνδεσης Αλεξανδρούπολης-Ορεστιάδας και την επιδότηση νέας θαλάσσιας εμπορευματικής γραμμής Αλεξανδρούπολη-Πειραιάς.

Αναλυτικά τα 19 Μέτρα για τον Έβρο

  1. Απαλλαγή ΕΝΦΙΑ στο Σουφλί για 3 έτη

Τα ακίνητα των φυσικών και νομικών προσώπων απαλάσσονται από 1/1/2025 και για 3 έτη από τον ΕΝΦΙΑ.

Προϋπολογισμός: 3.000.000 €

  1. Ενίσχυση υφιστάμενων επιχειρήσεων σε επιλεγμένους τομείς (περιλαμβάνει χονδρικό & λιανικό εμπόριο)

Ενίσχυση υφιστάμενων επιχειρήσεων σε επιλεγμένους τομείς (περιλαμβάνει χονδρικό & λιανικό εμπόριο).

Δημόσια δαπάνη προτεινόμενων επενδυτικών σχεδίων: 20.000 - 60.000 €

Ποσοστό ενίσχυσης: 75% (de minimis).

Επιλέξιμες επιχειρήσεις: Δήμοι Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου και Σουφλίου και από το Δήμο Αλεξανδρούπολης οι οικισμοί: Αισίμης, Κίρκης, Συκορράχης, Άβαντα, Νίψας, Μάκρης, Άνθειας Δωρικό, Λουτρά, Αρίστηνο.

Προϋπολογισμός: 5.000.000 €

  1. Ενίσχυση υφιστάμενων επιχειρήσεων στον τουρισμό

Διακριτή πρόβλεψη για την περιοχή του Κεντρικού και Βόρειου Έβρου στο πλαίσιο πρόσκληση ενίσχυσης υφιστάμενων επιχειρήσεων στον τομέα του τουρισμού για το σύνολο της Περιφέρειας ΑΜΘ.

Επιλέξιμες επιχειρήσεις: Δήμοι Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου και Σουφλίου

Προϋπολογισμός: 1.000.000 €

  1. Δημιουργία Κέντρου Ενίσχυσης Επιχειρηματικότητας στο Σουφλί

Δημιουργία κέντρου σε συνεργασία με την Περιφέρεια για τη διευκόλυνση των δυνητικών δικαιούχων αγροτών και μικρών επιχειρήσεων στην υποβολή φακέλων αιτήσεων για την χρηματοδότηση/ενίσχυση στο πλαίσιο των ανοιχτών προσκλήσεων/δράσεων.

Προϋπολογισμός: 1.500.000 €

  1. Επιδότηση νέας θαλάσσιας εμπορευματικής γραμμής Αλεξανδρούπολη – Πειραιάς

Θέσπιση και επιδότηση κυκλικής εβδομαδιαίας θαλάσσιας σύνδεσης, της Αλεξανδρούπολης με τον Πειραιά, και ενδιάμεσες στάσεις σε Χίο και Μυτιλήνη, με χρήση οχηματαγωγών πλοίων τύπου Ro-Ro και όχι με συμβατικά ακτοπλοϊκά.

H θαλάσσια επιδοτούμενη μεταφορά των νταλικών (δωρεάν) από και προς το Λεκανοπέδιο της Αττικής θα συμβάλει στην μείωση του μεταφορικού κόστους των επιχειρήσεων του Έβρου, ώστε και η τροφοδοσία της περιοχής να γίνεται πιο οικονομικά αλλά και τα «εξαγόμενα» τοπικά προϊόντα να φτάνουν στα ράφια της Αττικής σε πιο ανταγωνιστικές τιμές. Η Αλεξανδρούπολη αποκτά εμπορευματική πρόσβαση και στις αγορές της Χίου και της Μυτιλήνης.

Προϋπολογισμός: 10.800.000 €

  1. Σιδηροδρομική σύνδεση Αλεξανδρούπολης – Ορεστιάδας (προαστιακός)

Επανεκκίνηση: 21 Οκτωβρίου 2024 με 2 δρομολόγια καθημερινά

  1. Πρόγραμμα απασχόλησης 600 ανέργων (ΔΥΠΑ)

Το πρόγραμμα θα επιδοτήσει επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα για την πρόσληψη 600 ανέργων όλων των ηλικιών για διάστημα από 12 έως 18 μήνες. Η επιχορήγηση θα ανέρχεται στο 75% του κόστους (μισθός και εισφορές) ανά θέση εργασίας έως τα 1.275 ευρώ μηνιαία.

Προϋπολογισμός: 15.000.000 €

Προγράμματα ΔΥΠΑ | Κεντρικός & Βόρειος Έβρος

  1. Πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας 200 νέων ανέργων (ΔΥΠΑ)

Το πρόγραμμα θα επιδοτήσει φορείς του κοινωνικού τομέα (ΑΜΚΕ και ΜΚΟ) για 200 θέσεις απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας για 200 ανέργους 18-30 ετών. Για διάστημα 7 μηνών η ΔΥΠΑ θα καταβάλει απευθείας στους νέους τον κατώτατο μισθό (και εισφορές), με πλήρη ιατροφαρμακευτική ασφάλιση.

Προϋπολογισμός: 1.700.000 €

  1. Πρόγραμμα Δημιουργίας 200 Νέων Επιχειρήσεων από Ανέργους (ΔΥΠΑ)

Το πρόγραμμα θα επιδοτήσει ανέργους με 14.800 ευρώ για διάστημα 12 μηνών για να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση.

Προϋπολογισμός: 2.960.000 €

  1. Νέες ειδικότητες επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης υψηλής ζήτησης (διασύνδεση τεχνικής εκπαίδευσης) | Αλεξανδρούπολη & Ορεστιάδα (ΔΥΠΑ)

Στόχος είναι η αποτελεσματική διασύνδεση της τεχνικής εκπαίδευσης με τις ανάγκες της οικονομίας στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους και φορείς της περιοχής. Από το επόμενο σχολικό έτος θα λειτουργήσουν νέες ειδικότητες στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) Μαθητείας Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας, όπως Τεχνίτης ηλεκτρολογικών εργασιών και ανελκυστήρων, Χειριστής μηχανημάτων έργου, Τεχνίτης εργαλειομηχανών (CNC), Υφάσματος-ένδυσης και Σχεδιασμού Ενδύματος, Τεχνίτης Μεταλλικών Κατασκευών και Τεχνίτης «έξυπνων» ηλεκτρονικών συσκευών και εγκαταστάσεων. Επιπλέον, θα λειτουργήσουν ειδικότητες Αρτοποιίας-Ζαχαροπλαστικής και Εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων στη Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ) της ΔΥΠΑ στην Ορεστιάδα.

Προϋπολογισμός: 1.500.000 €

Ενίσχυση πρωτογενούς τομέα | Σουφλί, Διδυμότειχο, Ορεστιάδα

  1. Αγροτικό Δικτυωθείτε Έβρου (e-farming)

Πρόγραμμα με στόχο την εξοικείωση των κατ’ επάγγελμα αγροτών των ωφελούμενων πυρόπληκτων περιοχών του Κεντρικού και του Βόρειου Έβρου με την πληροφορική και την ψηφιακή οικονομία. Χορήγηση voucher 1.000 € για την αγορά εξοπλισμού πληροφορικής, λογισμικού και δωρεάν σύνδεση στο διαδίκτυο διάρκειας ενός έτους. Συμμετοχή σε προγράμματα κατάρτισης.

Ωφελούμενοι: ~ 3.000 αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι

Προϋπολογισμός: 3.300.000 €

  1. Αγρό-Καινοτομία Έβρου (agro-innovation)

Πρόγραμμα με στόχο την εξοικείωση των κατ’ επάγγελμα αγροτών των ωφελούμενων πυρόπληκτων περιοχών του Κεντρικού και του Βόρειου Έβρου με τις σύγχρονες και καινοτόμες αγροτικές πρακτικές, τόσο για το φυτικό όσο και για το ζωικό κεφάλαιο. Επιχορήγηση 1.000 € για συμμετοχή σε ενημερωτικές διημερίδες και εξειδικευμένα ταχύρρυθμα σεμινάρια για τις σύγχρονες ανάγκες και την αναγκαία προσαρμογή της αγροτικής παραγωγής.

Ωφελούμενοι: ~ 3.000 αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι

Προϋπολογισμός: 3.300.000 €

  1. Κατάθεση πρότασης δημιουργίας Τμήματος Κτηνιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας ΔΠΘ με έδρα την Ορεστιάδα

Κατάθεση πρότασης δημιουργίας Τμήματος Κτηνιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας ΔΠΘ με έδρα την Ορεστιάδα αφού ακολουθηθουν όλα τα βήματα που ορίζει η ΕΘΑΕ με τις σχετικές μελέτες βιωσιμότητας και σκοπιμότητας

Ο Έβρος αποτελεί περιοχή με αναπτυγμένη κτηνοτροφία, καθώς έχει έχει ιδανική μορφολογία και εξαιρετικές κλιματολογικές συνθήκες. Αποτελεί όμως και πύλη εισόδου ζωονόσων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, γεγονός που συνδέεται με τα υψηλά ποσοστά απώλειας του ζωικού κεφαλαίου. Στην Ορεστιάδα λειτουργούν ήδη δύο τμήματα με προσανατολισμό το περιβάλλον (Τμ. Δασολογίας και Προστασίας Περιβάλλοντος και Τμ. Γεωπονίας με κατεύθυνση την αγροτική οικονομία). Επομένως δημιουργείται ένα δυνατό hub αγροδιατροφικού τομέα με στόχο την ανάπτυξη ποιοτικής κτηνοτροφίας και τη διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα με ειδικό επιστημονικό και ερευνητικό προσωπικό.

Πιθανή έναρξη: 09/2026

  1. Δημιουργία παραρτήματος ΚΕΔΙΒΙΜ στο Σουφλί με ειδικότητες Αγροδιατροφής, Γεωργικών Επιστημών και Βοηθών Κτηνιάτρων

Έναρξη λειτουργίας: 09.2026

  1. Ίδρυση μουσικού γυμνασίου Ορεστιάδας

Μετά την ολοκλήρωση της ενεργειακής αναβάθμισης του κτηρίου ΕΠΑΣ από τη ΔΥΠΑ με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα ολοκληρωθεί η παραχώρηση του κτηρίου για τη στέγαση του μουσικού γυμνασίου.

Έναρξη λειτουργίας: 09.2026

Κίνητρα για επανακατοίκηση Βορείου & Κεντρικού Έβρου

  1. Ανοικτό πρόγραμμα κάλυψης εξόδων εγκατάστασης στον Κεντρικό και Βόρειο Έβρο με ενίσχυση έως 10.000 ευρώ για 1.000 ωφελούμενους) που θα μεταφέρουν την κύρια κατοικία τους και θα εγκατασταθούν στους δήμους Σουφλίου, Ορεστιάδος και Διδυμοτείχου.
  2. Ενίσχυση ύψους 10.000 ευρώ, εκ των οποίων 5.000 ευρώ με την εγκατάσταση και 5.000 ευρώ με την παρέλευση ενός έτους παραμονής, εφόσον εγκατασταθεί σε οικισμό με πληθυσμό έως 500 κατοίκους.
  3. Ενίσχυση ύψους 6.000 ευρώ, εκ των οποίων 3.000 ευρώ με την εγκατάσταση και 3.000 ευρώ με την παρέλευση ενός έτους παραμονής, εφόσον εγκατασταθεί σε οικισμό με πληθυσμό άνω των 500 κατοίκων.

Η επιλεξιμότητα των δικαιούχων θα εδράζεται στη λογική της μετεγκατάστασης στην περιοχή από άλλες περιοχές και στη συσχέτιση με την εργασιακή / επαγγελματική εξέλιξη του δικαιούχου, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

Προϋπολογισμός: 8.000.000 €

  1. Εξίσωση διτεκνίας με τριτεκνία για το πρόγραμμα Σπίτι μου ΙΙ (επιδότηση 75%)
  2. Άλλες παρεμβάσεις κοινωνικής πολιτικής

Αξιοποίηση ακινήτου στο Διδυμότειχο σε συνεργασία με τον Δήμο για τη δημιουργία διαμερισμάτων που θα λειτουργούν για τη Φροντίδα Ηλικιωμένων και ένταξη της δομής στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας (1.500.000€)

Πλήρης κάλυψη Voucher για τα ΚΔΑΠ της περιοχής (715.000€)

Ανακαίνιση παιδικών σταθμών και ΚΑΠΗ

Επέκταση Προσωπικού Βοηθού σε συνεργασία με την Περιφέρεια.

Ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας. Μέγιστο ποσό ενίσχυσης 40.000€ για 2 έτη (20.000€ ανά έτος). Η χρηματοδότηση θα καλύπτει λειτουργικά έξοδα της επιχείρησης, εργοδοτικές εισφορές, δαπάνες συμβουλευτικής, λογιστικής υποστήριξης (2.500.000 €)

Προϋπολογισμός: 4.715.000€

  1. Ενίσχυση ανθρώπινου δυναμικού δημοσίου τομέα
  • Προσαύξηση της μοριοδότησης για την εντοπιότητα στους δήμους Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας, Σαμοθράκης και Σουφλίου κατά 40 μόρια με υποχρέωση 15ετους παραμονής (10 στον δήμο & 5 στην περιφερειακή ενότητα)
  • Προσαύξηση της κανονικής άδειας των υπαλλήλων που υπηρετούν στους δήμους Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου & Σουφλίου κατά 6 εργάσιμες ημέρες κατ’ έτος.
  • Η μετάταξη / απόσπαση υπαλλήλων σε παραμεθόριο υπηρεσία θα πραγματοποιείται άμεσα κατόπιν αίτησης του υπαλλήλου, μόνο με τη σύμφωνη γνώμη της υπηρεσίας υποδοχής.
  • Η απόσπαση υπαλλήλου στους δήμους Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου & Σουφλίου, μπορεί να μετατραπεί σε μετάταξη κατά προτεραιότητα, κατόπιν αίτησής του.
  • Περιφρούρηση της 15ετούς υποχρέωσης παραμονής νεοδιοριζόμενου υπαλλήλου ή αποφοίτου του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) σε παραμεθόριο περιοχή.
  • Έγκριση από την επιτροπή κινητικότητας του Ν. 4440/16 όλων των αιτούμενων κενών οργανικών θέσεων ενός οργανισμού εφόσον συνοδεύονται από ανάλογες πιστώσεις.
  • Η αύξηση του ποσοστού κάλυψης των προβλεπόμενων οργανικών θέσεων στον φορέα προέλευσης του κλάδου στον οποίο ανήκει ο υπάλληλος, προκειμένου να σταματήσει η διαρροή του υφιστάμενου προσωπικού που επιθυμεί να προχωρήσει σε αίτηση μετάταξης από 65% σε 80%.
  • Προγράμματα πρακτικής άσκησης φοιτητών σε ΚΕΠ.
  • Πρόγραμμα «Μαθητεία» των ΕΠΑΛ.

Σχετικές ειδήσεις