«Καρφί» Μητσοτάκη σε Σαμαρά – Καραμανλή: «Τιμάμε όλους τους αρχηγούς μας, παρόντες και απόντες»

«Σήμερα, είμαστε όλοι το ίδιο συγκινημένοι και υπερήφανοι. Αυτή η παράταξη αποδεικνύεται η πιο ανθεκτική της μεταπολίτευσης», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός από την οδό Ρηγίλλης, στην αρχή της εκδήλωσης για τα 50 χρόνια από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας. Το «καρφί» σε Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή για την απουσία τους.
Χάρης Γκίκας / NEWSBOMB.GR.

Η Νέα Δημοκρατία πραγματοποίησε εκδήλωση για τα πενήντα χρόνια από την ίδρυσή της, στην οδό Ρηγίλλης, όπου βρίσκονταν τα πρώτα γραφεία του κόμματος.

Η εκδήλωση άρχισε με την ομιλία του Πρωθυπουργού και αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ, στη συνέχεια ακολούθησε πάρτι. Στον εορτασμό, όπως έγινε νωρίτερα γνωστό, δεν έδωσαν το «παρών» ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς.

Στην αρχή, προβλήθηκε ένα επετειακό βίντεο για την ιστορία του κόμματος, στο οποίο «ξετυλίχθηκαν» σημαντικές στιγμές και πρόσωπα, από τον Οκτώβριο του 1974 έως και σήμερα. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Γεώργιος Ράλλης, ο Ευάγγελος Αβέρωφ, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Μιλτιάδης Έβερτ, ο Κώστας Καραμανλής, ο Αντώνης Σαμαράς, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο Γιάννης Πλακιωτάκης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίσθηκαν στο βίντεο.

Παρακολουθήστε ολόκληρη την εκδήλωση:

Στην ομιλία του, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε αρχικά: «Χρόνια πολλά στη μεγάλη μας παράταξη. Σήμερα, είμαστε όλοι το ίδιο συγκινημένοι και υπερήφανοι. Ο λόγος ανήκει πρώτα σε εσάς και στο ηχηρό “παρών” που δίνετε. Το Συνέδριό μας έχει ήδη προσδιορίσει τις πολιτικές μας κατευθύνσεις. Αυτήν την ημέρα της γιορτής, πρέπει να απαντήσουμε και εμείς στην παράταξη και σε όσα μας έχει προσφέρει. Πρέπει να της χαρίσουμε και εμείς τρεις συνεχόμενες κυβερνητικές θητείες. Για πολλούς από εμάς, σε αυτά τα γραφεία, στη Ρηγίλλης, ξετυλίχθηκαν στιγμές αλησμόνητες της κομματικής μας ζωής.

Αυτή η παράταξη μπορεί να μετουσιώνει την κάθε εμπειρία σε μία νέα αφετηρία. Γι’ αυτό και αποδεικνύεται η πιο ανθεκτική της μεταπολίτευσης. Η επιλογή, λοιπόν, δεν είναι τυχαία. Γεννήθηκαν εδώ οι διαχρονικές αξίες μας. Αυτές που πρώτες χάραξαν τον εθνικό δρόμο, τις τελευταίες δεκαετίες, την τροχιά της Ευρώπης και του δυτικού κόσμου της ελεύθερης οικονομίας, του κοινωνικού κράτους, της ανοιχτής δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού.

Βλέπω γύρω μου πολλούς βετεράνους αγωνιστές. Βλέπω ώριμα στελέχη, αλλά και νέους συμμαχητές. Αναλογίζομαι και αναλογιζόμαστε όλοι παλιούς πρωτεργάτες που δεν βρίσκονται σήμερα μαζί μας. Όμως, διακρίνω και καινούργιους φίλους. Είναι προορισμένο να είναι “ένα” με την πατρίδα, έχοντας ιερή αποστολή να οδηγεί την κοινωνία μόνο μπροστά».

«Μείναμε με σταθερότητα, στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Μόνιμα απέναντι στο σαράκι του διχασμού και το δηλητήριο του λαϊκισμού. Αυτό το κόμμα έρχεται από μακριά και πηγαίνει πολύ μακριά για να οδηγεί την πατρίδα μας, πάντα μπροστά, με τον ιδρυτή μας, Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον Γεώργιο Ράλλη, τον Ευάγγελο Αβέρωφ, τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τον Κώστα Καραμανλή και τον Αντώνη Σαμαρά», προσέθεσε, πριν ρίξει «καρφί» στους Καραμανλή και Σαμαρά για την επιλογή τους να απουσιάσουν, λέγοντας πως «τιμάμε όλους τους αρχηγούς μας, παρόντες και απόντες».

Δεν είναι σύμπτωση ότι η Νέα Δημοκρατία γεννήθηκε ταυτόχρονα με την επιστροφή στην ομαλότητα. Ήταν εκείνη που θεμελίωσε τη Δημοκρατία στη χώρα. Ήταν εκείνη που έλυσε με ωριμότητα το πολιτειακό πρόβλημα. Ήταν εκείνη που έδωσε την ευρωπαϊκή κατεύθυνση. Ήταν η παράταξη που ταυτίσθηκε με ένα εξαιρετικά προοδευτικό Σύνταγμα, με τολμηρές μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία, αλλά και με τον αρχικό σχεδιασμό μεγάλων έργων που έμελλαν να αλλάξουν την εικόνα του τόπου».

«Η ζωή αποδεικνύει ότι όταν ανοίγουν τα παράθυρα της σκέψης, μπορούμε να ανοίξουμε τις πόρτες σε νέους συμμάχους. Αυτός είναι ο δρόμος της αδιάκοπης εξέλιξης που διδαχθήκαμε», επεσήμανε ακόμη, κάνοντας αναφορές σε όλους τους ηγέτες του κόμματος και ιδιαίτερη μνεία στον ιδρυτή, Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον οποίο χαρακτήρισε ως έναν πολιτικό «ουσιαστικά προοδευτικό, πραγματιστή, αντί–λαϊκιστή και ανοικτό, ο οποίος συνεργάσθηκε με όλους, χωρίς κομματικές ταμπέλες».

«Αυτό το φιλελεύθερο μέτωπο επικράτησε τελικώς σε όλες τις “μάχες” που δώσαμε. Στις τελευταίες, μάλιστα, με μεγαλύτερο ποσοστό από τις προηγούμενες. Είμαστε η παράταξη που το 2019 λύτρωσε τον τόπο και στη συνέχεια, δώσαμε ένα τέλος στο ψέμα και την καθήλωση.

Είναι μία αναγεννητική προσπάθεια, που άρχισε το καλοκαίρι του 2019, διαρκεί μέχρι τις μέρες μας. Σας διαβεβαιώνω θα διαρκέσει για πολύ ακόμη. Δεν είναι σήμερα η στιγμή μεγάλων πολιτικών απολογισμών.

Δεν είναι η ώρα να θυμηθούμε πώς αμυνθήκαμε απέναντι στις μεταναστευτικές εισβολές στον Έβρο, πώς μείναμε όρθιοι στην πανδημία, πώς δημιουργήσαμε 500.000 νέες δουλειές, πώς αυξήσαμε στο μεταξύ μισθούς και συντάξεις, πώς “θωρακίσαμε” την εθνική μας άμυνα, πώς κάναμε γρήγορα ψηφιακό το κράτος μας.

Όλα αυτά η κοινωνία τα ξέρει. Μαζί βεβαίως με πρωτόγνωρες αλλαγές που κάποιοι έλεγαν ότι δεν γίνονται κι όμως γίνονται από αυτή την κυβέρνηση, από το “112” και την Πολιτική Προστασία μέχρι την επιστολική ψήφο, από τα μη κρατικά Πανεπιστήμια, τις ψηφιακές συναλλαγές, το Κτηματολόγιο, την προστασία των ευάλωτων, τη “μάχη” της νομιμότητας παντού στις συνοικίες, τα Πανεπιστήμια, τα γήπεδα, τις παραλίες.

Μια τέτοια αναδρομή σύντομη, βοηθά κάποιον να μη βλέπει απλώς πού θέλουμε να φθάσουμε. Βοηθά να μας θυμίσει από πόσο πίσω ξεκινήσαμε και αντιλαμβανόμαστε, έτσι, το μέγεθος των δυσκολιών», τόνισε ακόμη.

«Είμαι Πρωθυπουργός γιατί είμαι Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Προχωράμε ενωμένοι, τα καλύτερα έρχονται και είναι μπροστά μας. Χρόνια μας πολλά», ολοκλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.