Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Τα αποτελέσματα δεν βγάζουν μόνο αρχηγό - Βγάζουν και αξιωματική αντιπολίτευση

Η συμμετοχή στις κάλπες του ΠΑΣΟΚ δεν θα βγάλει μόνο αρχηγό, μπορεί να αναδείξει και μια ισχυρή αντιπολίτευση και μάλιστα αξιωματική

Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Τα αποτελέσματα δεν βγάζουν μόνο αρχηγό - Βγάζουν και αξιωματική αντιπολίτευση
2'

Με δεδομένο ότι ο εμφύλιος σπαραγμός στην Κουμουνδούρου οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε δημοσκοπική συρρίκνωση τον ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα είναι μια μεγάλη ευκαιρία για το ΠΑΣΟΚ ότι έχει αυξήσει κατά πολύ την εκλογική του δεξαμενή.

Μπορεί δηλαδή να παρουσιάσει μια «παράσταση νίκης» έναντι των υπολοίπων δυνάμεων της αντιπολίτευσης και ενδεχομένως να απειλήσει τη μέχρι σήμερα παντοδυναμία της ΝΔ.

Αν στο τέλος της ημέρας ο αριθμός των πολιτών που θα μεταβούν στις κάλπες του ΠΑΣΟΚ ξεπεράσει τις 300.000 και αγγίξει όπως ευελπιστούν στην Χαριλάου Τρικούπη τις 400.000 τότε είναι σαφές ότι θα αλλάξουν οι ισορροπίες και οι συσχετισμοί στην πολιτική σκακιέρα, ανεξάρτητα από το ποιος θα εκλεγεί αρχηγός.

Θα δημιουργηθεί ένα εκλογικό ρεύμα ανανέωσης το οποίο βεβαίως θα πρέπει να εκμεταλλευτεί σωστά ο επόμενος αρχηγός για να παράξει δημοσκοπικά αποτέλεσμα στις εθνικές κάλπες. Η εξίσωση προφανώς δεν είναι εύκολη.

Η αύξηση της βάσης των μελών του ΠΑΣΟΚ και η προσέλευσή τους στο παραβάν σε μια τόσο δύσκολη περίοδο δεν είναι ένα αμελητέο γεγονός.

Αποδεικνύει την ανάγκη ενός μεγάλου μέρους της κοινωνίας να στείλει μήνυμα ότι υπάρχει αντίπαλο δέος στη ΝΔ ακόμα κι αν οι υποψήφιοι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ δεν εμφανίζουν χαρακτηριστικά εν δυνάμει πρωθυπουργών.

Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι πολίτες προσέρχονται στις σημερινές κάλπες όχι μόνο για να επιλέξουν αρχηγό, αλλά για να δείξουν ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ».

Όσοι ψηφίσουν σήμερα θα καθορίσουν και το εκλογικό κοινό του 2ου γύρου και θα σχηματοποιήσουν ένα ρεύμα ή τάση αν θέλετε αξιωματικής αντιπολίτευσης που μπορεί να αγγίξει και τις 400.000.

Όλα τα παραπάνω θα φανούν στο τέλος της ημέρας, στην καταμέτρηση και θα δώσουν τροφή για πολιτική συζήτηση για πολύ καιρό. Το ΠΑΣΟΚ ξαναμπαίνει στο κάδρο της επικαιρότητας και βάζει στην άκρη τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος βυθίζεται σε περιδίνηση και στο περιθώριο.

Συμπερασματικά θα έλεγε κανείς ότι αυτή η Κυριακή είναι καθοριστική όχι μόνο σε επίπεδο προσώπων. Σημασία δεν έχει μόνο αν θα εκλεγεί ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Χάρης Δούκας, η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Παύλος Γερουλάνος, η Νάντια Γιαννακοπούλου ή ο Μιχάλης Κατρίνης.

Σημασία έχει αν όλοι οι διεκδικητές θα μπορέσουν μετά τον 2ο γύρο να πάρουν το μήνυμα που στέλνουν οι φίλοι και οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ.

Αν οι υποψήφιοι αρχηγοί μετά την τελική μάχη καταληφθούν από το «Σύνδρομο του ΣΥΡΙΖΑ», τότε οι εκλογές του ΠΑΣΟΚ θα πάνε στράφι και δεν θα προσδώσουν απολύτως τίποτα στη διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή