Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Γιατί η Άννα Διαμαντοπούλου έπαθε το «φαινόμενο Λοβέρδου»;

Πώς εξηγείται η μεγάλη ήττα της πρώην υπουργού και η διάψευση των προβλέψεων 
Eurokinissi

Η Άννα Διαμαντοπούλου είναι η μεγάλη ηττημένη του α΄γύρου των εκλογών για την ανάδειξη του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ από τη στιγμή που τερμάτισε στην τέταρτη θέση συγκεντρώνοντας κάτι παραπάνω από 19%.

Μεγάλη ηττημένη γιατί όμως;

Η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ επιχείρησε να κάνει την ολική επαναφορά στην πολιτική σκηνή της χώρας χωρίς να τα καταφέρει. Η αποτυχία της μάλιστα είναι σε πλήρη αντίστιξη με όσα συζητιούνταν τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο, σε σημείο πολλοί να κάνουν λόγο για ένα «φαινόμενο Λοβέρδου».

Οι δημόσιες τοποθετήσεις της Άννας Διαμαντοπούλου και το πολιτικό της βιογραφικό είχαν δημιουργήσει όλο το προηγούμενο διάστημα προσδοκίες μεταξύ των θαυμαστών της αλλά και αναλυτών. Πρόκειται για κάτι ανάλογο με εκείνο που είχε συμβεί στις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ με τον Ανδρέα Λοβέρδο.

Και οι δύο είχαν δημιουργήσει προσδοκίες οι οποίες δεν βασίζονταν σε πραγματικά δεδομένα αλλά στην κυρίαρχη ανάλυση ανθρώπων που έχουν έναν τρόπο σκέψης που κινείται πολύ κοντά σε εκείνον της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η ρητορική Διαμαντοπούλου και Λοβέρδου να ακούγεται οικεία για τους υποστηρικτές της κυβέρνησης, οι οποίοι είναι και στατιστικά περισσότεροι, αλλά όχι μεταξύ εκείνων που επιλέγουν το ΠΑΣΟΚ ή έχουν στραφεί στον ΣΥΡΙΖΑ και θα μπορούσαν να επιστρέψουν.

Τόσο η Αννα Διαμαντοπούλου όσο και ο Ανδρέας Λοβέρδος εμφανίζονταν σε μετρήσεις να είναι αρκετά ενισχυμένοι μέχρι όμως την ημέρα των εκλογών οπότε και αποτυπώθηκε η πραγματικότητα.

Ενδεικτικό είναι ότι μετά το debate, σε δημοσκόπηση της Prorata, που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του Attica, η Άννα Διαμαντοπούλου καταγραφόταν ως η πλέον ηγετική προσωπικότητα. Πηγαίνοντας πίσω στο 2021 σύμφωνα με δημοσκόπηση της GPO που δημοσίευαν «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» ο Ανδρέας Λοβέρδος εμφανιζόταν να προηγείται, με ένα ελαφρύ προβάδισμα έναντι του κ. Παπανδρέου και του κ. Ανδρουλάκη.