Απόστολος Πιστόλας στο Newsbomb.gr: «Η χαμένη ευκαιρία του ΠΑΣΟΚ» και η «αχίλλειος πτέρνα»

Οι εκτιμήσεις του αναλυτή εκλογικής συμπεριφοράς Απόστολου Πιστόλα μετά τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ - Τα σενάρια για τις «κατευθύνσεις» των ψηφοφόρων και η «αχίλλειος πτέρνα» των Ανδρουλάκη και Δούκα
Newsbomb.gr

Τα βλέμματα εξακολουθούν να είναι στραμμένα στο ΠΑΣΟΚ μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών, απ’ τον οποίον προκρίθηκαν ο Νίκος Ανδρουλάκης με 29,64% λαμβάνοντας 89.200 ψήφους και ο Χάρης Δούκας με 64.490 ψήφους και 21,41%. Από την ακριβώς επόμενη στιγμή, αυτά που εξετάζονται είναι τόσο οι «συμμαχίες» που θα προκύψουν με πηγή τα τέσσερα πρόσωπα (Παύλος Γερουλάνος, Άννα Διαμαντοπούλου, Μιχάλης Κατρίνης και Νάντια Γιαννακοπούλου) όσο και το πώς θα είναι η επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ.

Ο Απόστολος Πιστόλας, αναλυτής εκλογικής συμπεριφοράς, μιλώντας στο Newsbomb.gr επισήμανε πως «χθες, Κυριακή 6 Οκτωβρίου, το ΠΑΣΟΚ έχασε μία μεγάλη ευκαιρία να επανέλθει στην πολιτική σκηνή ως κόμμα εξουσίας και μάλιστα γρήγορα». Εξήγησε πως η εν λόγω ευκαιρία χάθηκε διότι ο Παύλος Γερουλάνος συγκέντρωσε ποσοστό 21,11% (63.418 ψήφους).

ΠΑΣΟΚ δύο μορφών

Στη συνέχεια, ο Απόστολος Πιστόλας παρατήρησε πως κατά τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών φάνηκε ένα ΠΑΣΟΚ δύο μορφών, αυτό της επαρχίας και αυτό των αστικών κέντρων.

Εξήγησε πως οι ψηφοφόροι της περιφέρειας, που φέρουν κατά κύριο λόγο παραδοσιακά έως και συντηρητικά χαρακτηριστικά, στήριξαν τον Νίκο Ανδρουλάκη, ενώ αντίθετα οι ψηφοφόροι των αστικών κέντρων, που φέρουν φιλελεύθερες ιδέες σε κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα, στήριξαν τους Παύλο Γερουλάνο και Άννα Διαμαντοπούλου. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τον κύριο Πιστόλα, θα προβληματίσει αρκετά τη νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, είτε αυτή βρει στη θέση του προέδρου τον Νίκο Ανδρουλάκη είτε τον Χάρη Δούκα. «Δεν γίνεται να διεκδικήσει την διακυβέρνηση της χώρας χωρίς να έχει τη στήριξη των αστικών κέντρων».

«Συμμαχίες» στο ΠΑΣΟΚ

Αμέσως μετά, ο Απόστολος Πιστόλας μίλησε για τις πιθανές συμμαχίες που θα προκύψουν στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών.

Αρχικά, παρατήρησε ότι οι υποψήφιοι για την ηγεσία δεν έχουν την «εξουσία» ώστε να καθοδηγήσουν τους ψηφοφόρους τους προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Εξαίρεσε ωστόσο τη Νάντια Γιαννακοπούλου, η οποία λόγω του μικρού ποσοστού που συγκέντρωσε στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών είναι πολύ πιθανόν να πείσει τους ψηφοφόρους της. Όλα δείχνουν πως η ίδια, εφόσον είχε ταχθεί ανοιχτά περί αλλαγής ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, να στραφεί στην υποστήριξη του Χάρη Δούκα.

Αναφορικά με τους υπόλοιπους υποψηφίους, ο κύριος Πιστόλας εξήγησε ότι προκύπτουν πολλά ερωτήματα. «Δεν νομίζω πως θα εκδηλώσουν σαφώς τη στήριξή τους σε κάποιον από τους δύο υποψηφίους του δεύτερου γύρου. Πράγμα που σημαίνει ότι το ενδιαφέρον εστιάζεται στους ψηφοφόρους τους», είπε μιλώντας στο Newsbomb.gr.

Κατά τον ίδιο, οι ψηφοφόροι του Μιχάλη Κατρίνη θα στραφούν προς το status quo, δηλαδή προς τον Νίκο Ανδρουλάκη ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πολλοί εξ αυτών να επιλέξουν την αποχή.

Οι ψηφοφόροι της Άννας Διαμαντοπούλου αποτελούν μεγάλο ερώτημα, καθώς θα κινηθούν σε δύο μονοπάτια. Αρκετοί θα στηρίξουν τον Νίκο Ανδρουλάκη, ενώ πολλοί θα ακολουθήσουν τον δρόμο της αποχής.

Και τέλος, οι ψηφοφόροι του Παύλου Γερουλάνου, στους οποίους πέφτει το μεγαλύτερο βάρος, θα μοιραστούν στηρίζοντας τόσο τον Χάρη Δούκα όσο και τον Νίκο Ανδρουλάκη. Ο λόγος, σύμφωνα με τον κύριο Πιστόλα, είναι γιατί οι περισσότεροι απ’ όσους στήριξαν τον Παύλο Γερουλάνο αισθάνονται απογοήτευση, καθώς εκείνος δεν προκρίθηκε στον δεύτερο γύρο και μάλιστα για λίγες ψήφους.

Όλα τα παραπάνω όμως είναι ρευστά, υπογραμμίζει ο Απόστολος Πιστόλας, καθώς μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα οι εσωκομματικές διεργασίες θα είναι πολύ έντονες και θα τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα μέχρι την Κυριακή, που θα διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος των εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ.

Η επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ

Ο Απόστολος Πιστόλας μίλησε και για την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ λέγοντας πως αν μεγάλος νικητής αναδειχθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης, «τότε θα υπάρχει η ίδια πολιτική γραμμή μ’ αυτήν που υπήρχε πριν τις εσωκομματικές εκλογές, δηλαδή ένα αυτόνομο ΠΑΣΟΚ στην πολιτική σκηνή της χώρας».

Αν ωστόσο μεγάλος νικητής αναδειχθεί ο Χάρης Δούκας «τότε θα υπάρχει ένα ΠΑΣΟΚ με “άνοιγμα” στην Αριστερά, καθώς ο δήμαρχος Αθηναίων έχει εκφράσει πολλές φορές την πεποίθησή του για πιθανές συμμαχίες».

Ο κύριος Πιστόλας εξήγησε πως ο Χάρης Δούκας θα αναζητήσει αυτές τις συμμαχίες τόσο προς το κόμμα της Νέας Αριστεράς όσο και προς τους «87» του ΣΥΡΙΖΑ. Για κάτι τέτοιο όμως, θα χρειαστεί να περιμένει την ολοκλήρωση των αντίστοιχων εσωκομματικών εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τις διεργασίες στο εκρηκτικό εσωτερικό κλίμα του κόμματος, μετά τα περί διαγραφής του Στέφανου Κασσελάκη.

Η «αχίλλειος πτέρνα» των Ανδρουλάκη και Δούκα

Τέλος, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Απόστολος Πιστόλας στο Newsbomb.gr, παρατήρησε πως τόσο ο Νίκος Ανδρουλάκης όσο και ο Χάρης Δούκας έχουν ένα τρωτό σημείο. Ο μεν πρώτος, αν επανεκλεγεί πρόεδρος, θα κληθεί σύντομα να αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί απέναντι στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ότι μπορεί να κυβερνήσει τη χώρα. Πρόκειται γι' αυτό που πολλοί του καταλογίζουν ως αδυναμία, επικαλούμενοι μάλιστα, τόσο τα αποτελέσματα στις ευρωεκλογές όσο και τα όσα υποστηρίζουν οι δημοσκοπήσεις.

Ο δε δεύτερος, αν εκλέγει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θα κληθεί να διαχειριστεί τις προεκλογικές δηλώσεις του περί συμμαχιών, να «απλώσει χέρι» για να ενωθεί με μικρότερα κόμματα της Αριστεράς, όπως η Νέα Αριστερά, αλλά ακόμη και προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ειδικότερα τους «87» που έχουν εναντιωθεί στο πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη. Στο όραμά του, λοιπόν, περί μιας μεγάλη κεντροαριστερής παράταξης, φαίνεται να ελλοχεύει μεγάλο ρίσκο, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να πείσει τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ πως το εν λόγω όραμα κυμαίνεται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Σχετικές ειδήσεις