Πώς διαβάζουν στη ΝΔ τον Α’ γύρο των εκλογών στο ΠΑΣΟΚ - Τι λένε για Ανδρουλάκη και Δούκα
Με το βλέμμα στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ η κυβερνητική παράταξη παρακολουθεί από απόσταση τα όσα διαδραματίζονται στη Χαριλάου Τρικούπη που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, έχει κατοχυρώσει πλέον τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και την Πειραιώς, έχουν βγάλει κάποια χρήσιμα πολιτικά συμπεράσματα από τον πρώτο γύρο της εσωκομματικής αντιπαράθεσης στο ΠΑΣΟΚ. Το σημαντικότερο, ίσως, εξ αυτών, όπως τονίζουν γαλάζιες πηγές, είναι ότι η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις προχθεσινές εκλογές, ήταν μεν μεγάλη αφού ξεπέρασε τις 300.000 και με σημαντικό αριθμό νέων φίλων ή οπαδών, αλλά όχι αρκετή για να δημιουργήσει έναν αέρα «κυβερνησιμότητας» για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Δεν ξύπνησε κάποιο… θηρίο όπως λένε χαρακτηριστικά. Οι 300.000 που πήγαν να ψηφίσουν για αρχηγό του ΠΑΣΟΚ δεν είναι ένας αριθμός που μπορεί να προμηνύσει αλλαγές, ούτε κάποιο τεράστιο ρεύμα κοινωνικής ή οιασδήποτε άλλης αντιπολίτευσης. Είναι ένα μπετόν κοινό του ΠΑΣΟΚ (κυρίως ενεργά μέλη του κόμματος) που πηγαίνει τα τελευταία χρόνια και ψηφίζει. Πολύ λιγότερο από το κοινό που έβγαλε στο παρελθόν πρόεδρο τον Γιώργο Παπανδρέου. Πολύ λιγότερο ακόμα και από το κοινό της ΝΔ που εξέλεξε πρόεδρο της γαλάζιας παράταξης τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η προσπάθεια της σημερινής ηγεσίας της Χαριλάου Τρικούπη να εμφανίσει αυτό τον αριθμό ως μια σημαντική της επιτυχία είναι στα όρια της υπερβολής.
Σε καμία περίπτωση οι 300.000 δεν «φτάνουν» για να δείξουν ότι το ΠΑΣΟΚ μετετράπη σε κόμμα διακυβέρνησης. Σε μια περίοδο έντονης πολιτικής ρευστότητας, φθοράς της κυβέρνησης και κρίσης στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν επιβεβαιώθηκε η…υπεραισιόδοξη πρόβλεψη ορισμένων υποψηφίων για το ενδεχόμενο να φτάσει τις τετρακόσιες χιλιάδες η συμμετοχή. Οι 300.000 είναι διπλάσιοι από τους 150.000 που πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ και υπολείπονται κατά 25% των 400.000 που εξέλεξαν αρχηγό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι παρά το θρίλερ των τελευταίων ωρών σχετικά με τον αντίπαλο του Ν. Ανδρουλάκη που από νωρίς φάνηκε ότι θα ήταν ο νικητής της κάλπης, το αποτέλεσμα ήταν εν πολλοίς αναμενόμενο και προδιαγεγραμμένο.
Για τον κ. Ανδρουλάκη, οι γαλάζιοι λένε ότι κατόρθωσε να διατηρήσει τα ποσοστά του βάσει των μηχανισμών που διατηρεί ως πρόεδρος, αλλά δεν μπόρεσε να δημιουργήσει έναν αέρα τέτοιον που θα μαρτυρούσε μία ευρύτερη αποδοχή. Διαβάζοντας ανάποδά τα ποσοστά λένε ότι ο Ανδρουλάκης καταψηφίστηκε από το 62% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ (προσθέτοντας τα ποσοστά του Δούκα, του Γερουλάνου και της Διαμαντοπούλου). Κυβερνητικά και κομματικά στελέχη εκτιμούν ότι από τις προχθεσινές κάλπες προέκυψε ένα ποσοστό, της τάξεως του 40% (όσοι ψήφισαν Γερουλάνο και Διαμαντοπούλου), το οποίο δεν εκπροσωπείται πλέον από κανέναν υποψήφιο. Κι αυτό, όπως λένε τα ίδια στελέχη, θα το βρει μπροστά του ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αφού στην πραγματικότητα δείχνει έναν διχασμό της εκλογικής βάσης του κόμματος.
Δεν βγήκε ηγέτης από τις κάλπες
Το τρίτο συμπέρασμα είναι ότι από τις προχθεσινές εκλογές προέκυψε ένας κατακερματισμός δυνάμεων με τους τέσσερις πρώτους υποψηφίους να έχουν σχετικά μικρή διαφορά, οι κάλπες του ΠΑΣΟΚ δεν έβγαλαν κάποιον ηγέτη.
Για την κυβερνητική παράταξη, έχει κάποια αξία αν το νήμα θα κόψει ο κ. Ανδρουλάκης ή ο κ. Δούκας. Είναι σχεδόν αυτονόητο ότι τυχόν επανεκλογή του κ. Ανδρουλάκη, θα γλυτώσει τη ΝΔ από την ανάγκη επαναχάραξης της στρατηγικής της, αφού αντιπαρατίθεται μαζί του διαρκώς από το 2021 και μάλλον με μεγάλη επιτυχία, αν σκεφτεί κανείς τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών του 2023 και των πρόσφατων ευρωεκλογών του καλοκαιριού του 2024. Έχει δοκιμαστεί σε εθνικές κάλπες και δεν έχει καταφέρει να απειλήσει τη ΝΔ όπως λένε και προσθέτουν ότι δεν κατόρθωσε να προσελκύσει ψηφοφόρους του λεγόμενου πολιτικού κέντρου.
Αντιθέτως, αν από τις κάλπες του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ βγει νικητής ο Δήμαρχος Αθηναίων, τότε είναι προφανές ότι θα απαιτηθεί μία νέα στρατηγική αντιπαράθεσης με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού ο κ. Χ. Δούκας χρησιμοποιεί υψηλούς τόνους κατά της κυβέρνησης και δείχνει συγκρουσιακή διάθεση, ευελπιστώντας ότι θα προσελκύσει τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.
Συνεπώς στο Μέγαρο Μαξίμου θα αναμένουν την ερχόμενη Κυριακή για να βγάλουν ασφαλέστερα συμπεράσματα.