Το νοικοκύρεμα της οικονομίας βάζει σε πρώτο πλάνο ο Μητσοτάκης

Η κυβέρνηση, αλλά και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναφέρουν σε πρώτο πλάνο την Οικονομία, την οποία ο πρωθυπουργό ταυτίζει με τη σταθερότητα στη χώρα,

Το νοικοκύρεμα της οικονομίας βάζει σε πρώτο πλάνο ο Μητσοτάκης
Eurokinissi
4'

Την ώρα που τα κόμματα της αντιπολίτευσης βρίσκονται σε τροχιά έντονων εσωκομματικών διεργασιών και προσπαθούν να βρουν στον δικό τους βηματισμό, η ΝΔ στρέφει την ατζέντα στις θετικές ειδήσεις της οικονομίας. Βασικό επιχείρημα των στοιχείων του προϋπολογισμού, όπως ο ρυθμός ανάπτυξης, είναι ότι η εφαρμογή του φέρνει τη χώρα πιο κοντά στην Ευρώπη, με τα εισοδήματα να αυξάνονται περισσότερο από τον πληθωρισμό, τους φόρους να ακολουθούν πτωτική πορεία, τομείς, όπως η υγεία και η παιδεία να ενισχύονται και η ανεργία να μειώνεται.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανάρτησε βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα, προσπαθώντας να περάσει το μήνυμα της οικονομικής ευταξίας και θετικής προοπτικής με κωδικοποιημένα τα βασικά στοιχεία του προϋπολογισμού. «Κάνει καλό στην τσέπη μας» αναφέρει ο πρωθυπουργός, εστιάζοντας σε 12 αυξήσεις αποδοχών και 12 μειώσεις φόρων, που όπως λέει περιλαμβάνονται σε αυτόν και «κλείνουν σταθερά την ψαλίδα που μας χωρίζει από τα ευρωπαϊκά εισοδήματα». Δεύτερο στοιχείο ότι, κατά τον κ. Μητσοτάκη, «νοικοκυρεύει κι άλλο το δημόσιο χρέος», αφού το «μειώνει κατά σχεδόν 5 μονάδες του ΑΕΠ αυξάνοντας επιπλέον τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας και ελαφρύνοντας τις επόμενες γενιές».

Σημαντικό στοιχείο για το Μέγαρο Μαξίμου, ότι ο προϋπολογισμός του 2025 «κλείνει το επενδυτικό κενό που άφησε στην οικονομία μας η κρίση», καθώς συγκριτικά με το 2019 υπερδιπλασιάζει τις δημόσιες επενδύσεις σε υγεία, παιδεία, ασφάλεια και πολιτική προστασία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναλαμβάνει ότι «όλα αυτά συμβαίνουν σε ένα πλαίσιο δημοσιονομικής σταθερότητας και υπευθυνότητας. Σε μία στιγμή που άλλες ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες είτε βρίσκονται σε ύφεση είτε έχουν υπερβολικά ελλείμματα», όπως λέει χαρακτηριστικά.

Η διατήρηση του ρυθμού ανάπτυξης κοντά στο 2,3% - και σίγουρα υψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο - το πρωτογενές πλεόνασμα του 2,5% του ΑΕΠ, ο πληθωρισμός στο 2,1%, η περαιτέρω μείωση της ανεργίας στο 9,7%, η αύξηση των συντάξεων κατά 2,2% - 2,5%, το έκτακτο επίδομα στους συνταξιούχους, που λόγω προσωπικής διαφοράς δεν λαμβάνουν την αύξηση αυτή, η αναπροσαρμογή των μισθών στο Δημόσιο, ανάλογα με την αύξηση του κατώτατου μισθού, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1% την επόμενη χρονιά, αποτελούν απαραίτητο βήμα για να φθάσει η ελληνική οικονομική πραγματικότητα να παρουσιάσει κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ και μέσο μισθό στα 1500 ευρώ, το 2027, όπως έχει διακηρύξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για τη ΝΔ, η «μάχη» που παραμένει σε εξέλιξη και εξακολουθεί να αφήνει το αρνητικό της στίγμα στις δημοσκοπήσεις, είναι αυτή με την ακρίβεια.

Τα κυβερνητικά στελέχη όμως μιλούν για αποκλιμάκωση των τιμών στα σούπερ μάρκετ περίπου στο 2%, αναγνωρίζοντας, ωστόσο, ότι ο επίμονος πληθωρισμός, όπως λένε, δεν έχει αφήσει έως τώρα τους πολίτες να αντιληφθούν την αύξηση των εισοδημάτων, που έχει ήδη επιτευχθεί.

Τα πέντε πράγματα που πρέπει να γίνουν γνωστά για τον προϋπολογισμό του 2025 που κατατέθηκε τη Δευτέρα στη Βουλή τα συμπύκνωσε σε ένα βίντεο τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «κάνει καλό στην τσέπη μας» και ότι «νοικοκυρεύει κι άλλο το δημόσιο χρέος».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει για τον προϋπολογισμό:

«Πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τον προϋπολογισμό του 2025

  1. Κάνει καλό στην τσέπη μας καθώς περιέχει 12 αυξήσεις αποδοχών και 12 μειώσεις φόρων. Έτσι κλείνουμε την ψαλίδα που μας χωρίζει από τα ευρωπαϊκά εισοδήματα.
  2. Νοικοκυρεύει κι άλλο το δημόσιο χρέος, διότι το μειώνει κατά σχεδόν 5 μονάδες του ΑΕΠ αυξάνοντας τη διεθνή αξιοπιστία τη χώρας μας.
  3. Κάνει πιο ισχυρή και πιο ανθεκτική την οικονομία μας διότι στοχεύει στην αύξηση των εξαγωγών και τη μείωση εισαγωγών.
  4. Κλείνει το επενδυτικό κενό καθώς συγκριτικά με το 2019 υπερδιπλασιάζει τις δημόσιες επενδύσεις που κάνουμε σε υγεία, παιδεία, ασφάλεια και πολιτική προστασία.
  5. Όλα αυτά συμβαίνουν σε ένα πλαίσιο δημοσιονομικής σταθερότητας, σε μια στιγμή που άλλες ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες είτε βρίσκονται σε ύφεση, είτε έχουν υπερβολικά ελλείμματα».
https://www.instagram.com/reel/DA3a68ZoKbf/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή