Μητσοτάκης: Η γεωπολιτική κατάσταση καθιστά επιτακτική τη διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ολομέλεια της 3ης Συνόδου Κορυφής Ουκρανίας - Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στο Ντουμπρόβνικ

Κατά την παρέμβασή του στην Ολομέλεια της 3ης Συνόδου Κορυφής Ουκρανίας - Νοτιοανατολικής Ευρώπης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε τη σημασία που έχει η συνέχιση της πρωτοβουλίας που ανέλαβε πρώτη η Ελλάδα διοργανώνοντας την πρώτη Σύνοδο Ουκρανίας - Νοτιοανατολικής Ευρώπης στις 21 Αυγούστου 2023.

Τόνισε, ότι, όπως υπογραμμίστηκε τότε με την Κοινή Δήλωση των Αθηνών που είχαν υιοθετήσει οι ηγέτες, τα Δυτικά Βαλκάνια, η Ουκρανία και η Μολδαβία έχουν κοινή ευρωπαϊκή ιστορία και κοινό ευρωπαϊκό μέλλον, ενώ τόνισε ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι οι υποψήφιες χώρες και τα κράτη-μέλη, παρά τις διαφορές τους, κάθονται στο τραπέζι και ανταλλάσσουν απόψεις.

Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην Ουκρανία τονισε ότι ο πόλεμος αυτός αφορά ολόκληρο τον κόσμο. Αναφερόμενος στη Διάσκεψη για την Ειρήνη στην Ουκρανία, που φιλοξενήθηκε στην Ελβετία τον Ιούνιο, επισήμανε ότι αυτή επιβεβαίωσε την ευρεία στήριξη για μια δίκαιη ειρήνη στην Ουκρανία Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να στηρίξει την Ουκρανία στα επόμενα βήματά της.

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι η γεωπολιτική κατάσταση και η κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη καθιστούν επιτακτική τη διεύρυνση και κάλεσε τις υποψήφιες χώρες να τηρήσουν τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες και να εφαρμόσουν τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις για την ενταξιακή τους προοπτική.