Μπελέρης για Μεταναστευτικό: «Εθνικές ακτοφυλακές και FRONTEX φυλάσσουν τα σύνορα και σώζουν ζωές»

Ο κ. Μπελέρης, αφού ζήτησε και πήρε εκτάκτως τον λόγο, παρέθεσε 5 «κοινώς αποδεκτά σημεία» για το Μεταναστευτικό

Τον σημαντικό ρόλο της FRONTEX στην επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων, αλλά και στην ορθή εφαρμογή του Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, ανέδειξε ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ, Φρέντι Μπελέρης, κατά τη διάρκεια της παρέμβασης του επί της χθεσινής συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα «Ενίσχυση της ασφάλειας των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης: η ανάγκη για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση και για ενισχυμένη στήριξη του Frontex».

Επιπλέον, ο κ. Μπελέρης, αφού ζήτησε και πήρε εκτάκτως τον λόγο, παρέθεσε 5 «κοινώς αποδεκτά σημεία» για το Μεταναστευτικό, μεταξύ των οποίων μεγαλύτερη αλληλεγγύη -και σε επίπεδο ευρωπαϊκής χρηματοδότησης- προς τις χώρες πρώτης υποδοχής, καθώς και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα της Ε.Ε. στη σύναψη συμφωνιών επιστροφών μεταναστών με τρίτες χώρες.

Ολόκληρη η παρέμβαση του:

«Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Αντιλαμβάνομαι ότι το Μεταναστευτικό αποτελεί μια αρένα ιδεολογικών αντιπαραθέσεων, αλλά πρέπει να συμφωνήσουμε σε κάποια κοινώς αποδεκτά σημεία.
Πρώτον, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εξωτερικά σύνορα και πρέπει να μπορεί να τα προστατέψει.

Δεύτερον, ο ρόλος της FRONTEX δεν είναι να παρατηρεί απλά τα θαλάσσια σύνορά μας, αλλά να τα επιτηρεί αποτελεσματικά. Αποτελεί τον ύστατο θεσμικό εγγυητή ότι το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου θα λειτουργήσει με επιτυχία και όσοι προσπαθούν να αποδυναμώσουν τον ρόλο της, ανάβουν το πράσινο φως σε μια Ευρώπη με εσωτερικά σύνορα και ελέγχους.

Τρίτον, οι εθνικές ακτοφυλακές και η FRONTEX σώζουν καθημερινά χιλιάδες ζωές. Τους οφείλουμε ευχαριστίες και όχι αμφιβολίες.

Τέταρτον, η Ευρώπη πρέπει να αποδειχθεί πιο αποτελεσματική σε ζητήματα επιστροφής μεταναστών σε τρίτες χώρες και να χρησιμοποιήσει την διαπραγματευτική της ισχύ για συμφωνίες μαζί τους που θα τηρούνται.

Πέμπτον, πρωτογενείς ροές σημαίνει δευτερογενείς ροές. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δείξουμε μεγαλύτερη αλληλεγγύη -και σε επίπεδο ευρωπαϊκής χρηματοδότησης- στις χώρες πρώτης υποδοχής.

Ολοκληρώνοντας, το σημαντικότερο είναι ότι σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, χρειαζόμαστε σύμπνοια αντί για ιδεοληψίες και μονομερείς ενέργειες!»