Αλέξης Τσίπρας: «Επικίνδυνες οι συνέπειες για την Ευρωπαϊκή Ένωση αν αποτύχει στα Βαλκάνια»

«Η Δύση πρέπει να διδαχθεί από τα λάθη της. Οφείλουμε να στηρίξουμε και την ειρήνη και το Διεθνές Δίκαιο», τόνισε ο πρώην Πρωθυπουργός, μιλώντας σε συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δυτικά Βαλκάνια, από το Βελιγράδι.

Ο πρώην Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απευθύνθηκε σήμερα (10/10) στη Συνεδρίαση της Επιτροπής της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δυτικά Βαλκάνια, που πραγματοποιείται στο Βελιγράδι.

Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «η Δύση πρέπει να διδαχθεί από τα λάθη της» και πως «υπάρχει ανάγκη για νέα Αρχιτεκτονική Ειρήνης και Ασφάλειας και ειρηνική επίλυση διαφορών. Οφείλουμε να στηρίξουμε και την ειρήνη και το Διεθνές Δίκαιο. Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτύχει στα Βαλκάνια, οι συνέπειες θα είναι επικίνδυνες».

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε πως «είναι η πρώτη φορά που συνεδριάζει η Επιτροπή στα Δυτικά Βαλκάνια. Όπως τόνισα κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις μας, στο Στρασβούργο και στο Παρίσι, προσβλέπω στη σύγκληση της Επιτροπής και στις άλλες πρωτεύουσες της περιοχής.

Μέσω αυτής της προσπάθειας, η Επιτροπή μπορεί πραγματικά να αποτελέσει κινητήρια δύναμη της Συνέλευσης για την υποστήριξη της διαδικασίας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των Δυτικών Βαλκανίων, ανοίγοντας νέες οδούς για τον κοινοβουλευτικό διάλογο.

Σας καλώ, λοιπόν, όλους, να συμμετάσχετε όσο το δυνατόν περισσότερο σε αυτήν τη συζήτηση. Όπως έχουμε συζητήσει και στην Πολιτική Επιτροπή, διανύουμε μία δύσκολη περίοδο πολλαπλών κρίσεων σε παγκόσμιο, περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Μία περίοδος με δύο πολέμους στη γειτονιά μας, όπου χιλιάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί και πεθαίνουν καθημερινά. Διανύουμε μία περίοδο μετάβασης προς έναν πολυπολικό κόσμο με ισχυρούς ανταγωνισμούς και συγκρούσεις.

Πιστεύω ότι αυτή η αποσταθεροποίηση επιδεινώνεται εν μέρει επειδή δεν αναπτύσσουμε τη νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας –τα απαραίτητα διπλωματικά εργαλεία και τις περιφερειακές πρωτοβουλίες– που χρειαζόμαστε για να προστατεύσουμε τους πολίτες μας και να διασφαλίσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα σε αυτήν τη νέα περίοδο της παγκόσμιας ιστορίας.

Πρέπει να διδαχθούμε από τα λάθη του παρελθόντος. Η διεθνής κοινότητα πρέπει –σήμερα– να είναι πιο ειλικρινής από ό,τι ήταν τα τελευταία τριάντα χρόνια. Ιδιαίτερα η Δύση, πρέπει να επανεξετάσει τα λάθη που έκανε ειδικά σε σχέση με τις στρατιωτικές της επεμβάσεις. Αλλά αυτό δεν αρκεί.

Να τονίσουμε ότι πρέπει να υπάρξει άμεση κατάπαυση πυρός στη Μέση Ανατολή, με επιστροφή των ομήρων. Πρέπει, δηλαδή να καταβάλλουμε κάθε διπλωματική προσπάθεια για να υποστηρίξουμε τόσο την ειρήνη, όσο και το Διεθνές Δίκαιο.

Όλοι σε αυτήν την αίθουσα γνωρίζουν τις μεγάλες δυνατότητες που έχει η περιοχή των Βαλκανίων μας και τις μεγάλες δυνατότητες των λαών μας και θα συζητήσουμε σημαντικά οικονομικά, ενεργειακά και περιβαλλοντικά έργα και πρωτοβουλίες στη δεύτερη συνεδρία.

Ταυτόχρονα, όμως, όλοι γνωρίζουμε τον μεγάλο κίνδυνο που υπάρχει εάν η περιοχή μας επανέλθει ξανά στην αστάθεια και τις συγκρούσεις. Εμείς –στα Βαλκάνια– πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για την ειρηνική επίλυση διαφορών, ακόμη και όταν αυτό είναι δύσκολο. Ακόμη και όταν έχει πολιτικό κόστος».

Ακόμη, δήλωσε ότι «πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας συμφέροντα και ταυτόχρονα να σταθούμε ενάντια στον εθνικισμό και την εθνική περιχαράκωση. Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αναζωογονηθεί η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Αυτό σημαίνει ότι η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να κινηθεί πέρα από την πεπατημένη και να υιοθετήσει μια νέα προσέγγιση σταδιακής διεύρυνησης (phased enlargement).

Πρέπει να είναι σαφές στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι αν η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτύχει στη γειτονιά μας, τότε δεν θα έχει καμία αξιοπιστία να αποτελέσει ισχυρή διεθνή δύναμη στον υπόλοιπο κόσμο. Το σημαντικότερο είναι ότι, εάν η Ένωση αποτύχει στα Βαλκάνια, οι συνέπειες για τη δική της σταθερότητα και ασφάλεια θα είναι πολύ σοβαρές και επικίνδυνες.

Τώρα, ως Πρόεδρος της Επιτροπής Δυτικών Βαλκανίων, αλλά και ως Έλληνας πολιτικός που πάντα πίστευε στη σημασία των ελληνοσερβικών σχέσεων, έχω την τιμή να καλωσορίσω την κυρία Άνα Μπρινάμπιτς, Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Δημοκρατίας της Σερβίας, για ανταλλαγή απόψεων».