MED9: Τι θα πει σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το Μεσανατολικό
O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται σήμερα στην Κύπρο όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου
Το παρών στη σημερινή κρίσιμη για την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή θα δώσει σήμερα ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής της MED9, από κοινού με τους οκτώ ακόμα ηγέτες των ευρωμεσογειακών χωρών και συγκεκριμένα με τους ομολόγους του της Κύπρου, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Κροατίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας και της Σλοβενίας και παρόντων του βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’ και εκτός απροόπτου και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν.
Αρχής γενομένης από την Τετάρτη, οπότε και μετέβη στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας για τη Σύνοδο Ουκρανίας – Νοτιοανατολικής Ευρώπης, παρουσία του Βολοντιμίρ Ζελένκσι, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης επιδίδεται σε έναν πραγματικό διπλωματικό μαραθώνιο, προκειμένου η Ελλάδα να βρίσκεται στην αιχμή των ευρωπαϊκών και διεθνών διαβουλεύσεων τόσο για την εύφλεκτη Μέση Ανατολή όσο και για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Οι ηγέτες των ευρωμεσογειακών χωρών συναντώνται σε μία ιδιαίτερα φορτισμένη και δύσκολη συγκυρία, με την πολεμική σύγκρουση στη Μέση Ανατολή να κλιμακώνεται, κρατώντας σε εγρήγορση τις κυβερνήσεις της Ε.Ε. και όχι μόνο.
Στον πρώτο κύκλο των εργασιών της Συνόδου η συζήτηση θα εστιαστεί στις σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και της Ιορδανίας, ενώ στη δεύτερη θα συζητηθούν οι μεσογειακές προτεραιότητες αναφορικά με τον νέο θεσμικό κύκλο της ΕΕ.
Είναι προφανές, ωστόσο, ότι όλες οι διαβουλεύσεις θα γίνουν υπό τη βαριά σκιά του Μεσανατολικού ζητήματος και σε μία προσπάθεια να αναζητήσουν κοινή στάση, καθώς οι μεσογειακές χώρες της Ε.Ε. θα είναι οι πρώτες που θα αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο μιας περαιτέρω κλιμάκωσης. Επιπρόσθετα, στην αιχμή των συζητήσεων θα βρεθούν η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας και η συζήτηση για την έκθεση Draghi, οι εξελίξεις στο ουκρανικό μέτωπο και φυσικά οι προτεραιότητες του νέου θεσμικού κύκλου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η Σύνοδος της MED9 είναι η πρώτη συνάντηση κορυφής ηγετών της Ε.Ε. λίγες μέρες πριν από τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ερχόμενης εβδομάδας (16-18 Οκτωβρίου) και αναμένεται να αποτελέσει την πλατφόρμα πρώτης συζήτησης στο ανώτατο επίπεδο της ατζέντας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ερχόμενης εβδομάδας – εξ ου και η σημαντική παρουσία της προέδρου της Κομισιόν κ. Ούρσουλας Φον Ντερ Λάϊεν.
Στην παρέμβασή του, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να τονίσει ότι χρειάζεται συντονισμός του ρόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Στο Μεταναστευτικό, το οποίο εύλογα απασχολεί ιδιαίτερα τη χώρα μας, ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει τη σημασία φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε και της ενίσχυσης των χωρών πρώτης γραμμής, τη σημασία των επιστροφών και της συνεργασίας με τρίτες χώρες. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται να υπογραμμίσει τη σημασία εφαρμογής του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει κατ επανάληψη εκπέμψει το μήνυμα ότι η απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης δε μπορεί να είναι η μονομερής κατάργηση της Σένγκεν. "Η απάντηση μπορεί να είναι ένας δίκαιος συμβιβασμός για τη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων. Δε μπορεί να πετάξουμε το μπαλάκι στις χώρες πρώτης εισόδου...Η Ελλάδα υπερασπίστηκε τα ευρωπαϊκά σύνορα στον Έβρο» έχει τονίσει ο πρωθυπουργός στέλνοντας μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση.
Εξάλλου, οι υπουργοί Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων που συνεδρίασαν την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 17/18 του μηνός στις Βρυξέλλες, έδωσαν μία «πρόγευση», καταδικάζοντας την ιρανική επίθεση στο Ισραήλ και ζητώντας την ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης στην ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα, ζήτησαν να γίνουν σεβαστά τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ειδικά για τον Λίβανο, ώστε τόσο οι Λιβανέζοι όσο και οι Ισραηλινοί να επιστρέψουν με ασφάλεια στις εστίες τους.
«Οι μεσογειακές χώρες της Ε.Ε. θα είναι οι πρώτες που θα αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο μιας περαιτέρω κλιμάκωσης. Γι’ αυτό και η συντονισμένη μας απάντηση είναι ουσιαστική. Αυτή συνάντηση των Υπουργών παρείχε μια επιπλέον ευκαιρία να τεθούν οι βασικές μας προκλήσεις και οι κοινές προτεραιότητες ως μεσογειακές χώρες της Ε.Ε.», δήλωσε πρόσφατα η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, εκπροσωπώντας την χώρα μας στη συνάντηση.
Υπενθυμίζεται ότι η ομάδα των MED9 συστάθηκε το 2013 με πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία με στόχο την ενίσχυση της φωνής, του ρόλου και της συνεργασίας αρχικά μεταξύ των επτά μεσογειακών κρατών μελών της ΕΕ –Γαλλίας, Ελλάδας, Ισπανίας, Ιταλίας, Μάλτας, Πορτογαλίας και Κύπρου– ενώ στη συνέχεια προστέθηκαν η Σλοβενία και η Κροατία το 2021.