Ανυποχώρητος ο Κασσελάκης: Βεβαίως παραμένω πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Αιχμές για Τσίπρα
Σε τηλεοπτική εκπομπή βρέθηκε καλεσμένος το βράδυ της Πέμπτης ο Στέφανος Κασσελάκης
Στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, «Ενώπιος Ενωπίω» βρέθηκε καλεσμένος το βράδυ της Πέμπτης ο Στέφανος Κασσελάκης.
Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για τις σχέσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα.
«Η βάση του ΣΥΡΙΖΑ με επέλεξε για να τα αλλάξουμε όλα και ο Αλέξης Τσίπρας κράτησε ουδέτερη στάση. Τώρα βρισκόμαστε σε ένα δύσκολο κενό πολιτικής ηγεσίας για το κόμμα. Καταστατικά είναι ξεκάθαρο ότι όταν υπάρχει άρση εμπιστοσύνης, πάμε σε έκτακτο συνέδριο. Βεβαίως παραμένω πρόεδρος διότι δε νοείται ένα κόμμα να μην έχει διαχειριστική και διοικητική ηγεσία» είπε αρχικά, για να συμπληρώσει πως «δεν πρόκειται να κάνω δίκη προθέσεων.
Σχολιάζοντας τα εσωκομματικά «πυρά» εναντίον του είπε πως «είμαι ένας αισιόδοξος άνθρωπος. Ποτέ δεν έχω προκαλέσει κανέναν. Δεν προκάλεσα εγώ αυτές τις καταστάσεις. Από τις πρώτες εβδομάδες με κατηγορούσαν για ολιγαρχία, με έχουν πει Πέπε Γκρίλο. Όλο αυτό γίνεται γιατί οι τομές που πρέπει να έρθουν στο κόμμα, προκαλούν αλλαγές σε ανθρώπους που έχουν μάθει να πολιτεύονται με έναν τρόπο μέσα στο κόμμα», ενώ και πάλι αναφέρθηκε στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας πως «αρνούμαι να πιστέψω ότι πρώην πρωθυπουργός ασχολείται με τέτοια ζητήματα σε αυτό το επίπεδο, στο οποίο έχουμε καταλήξει. Από κει και πέρα να σας πω ότι εάν ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί να επιστρέψει στην πρώτη γραμμή της πολιτικής το πιο έντιμο πράγμα θα ήταν να κατέβαινε απέναντί μου ως υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Άρα μέχρι εκεί γνωρίζω, αυτά σας καταθέτω».
«Θα είμαι υποψήφιος και θα γίνουν εκλογές ό,τι και να γίνει»
«Ακόμα και αν στο συνέδριο ακυρώσουν την άρση εμπιστοσύνης, θα προχωρήσουμε κανονικά στη διαδικασία εκλογής προέδρου. Έπρεπε να είχε γίνει εκλογή Κεντρικής Επιτροπής» είπε στη συνέχεια ο Στέφανος Κασσελάκης τονίζοντας ότι έκανε τακτικό λάθος που δεν πήγε σε εκλογές το Φεβρουάριο του 2024.
Για την κατάσταση που έχει προκύψει, είπε: «Αυτές οι αρμοδιότητες που ασκούνται αυτή τη στιγμή είναι αντικαταστατικές. Είδα στο τηλέφωνό μου ότι είχαν κλειδώσει το e-mail. Άρα, συνειδητοποίησα ότι υπήρχε μια άλλη ιδιοκτησιακή αντίληψη στο κόμμα».
Είπε ακόμη ότι δεν θα πάει στην Κεντρική Επιτροπή του Σαββάτου.
Για την επίμαχη φράση του περί "κουκουλοφόρων", απάντησε: «Δεν μίλησα για κουκουλοφόρους, είπα ότι στα αξιότιμα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, κάποιοι φόρεσαν κουκούλες. Η Κεντρική Επιτροπή έχει δικαίωμα να κάνει μυστική ψηφοφορία αλλά η συγκεκριμένη ήταν ημί-μυστική, αφού κάποιοι ψήφισαν τηλεφωνικά».
Εμφανίστηκε βέβαιος ότι «θα πάμε σε Συνέδριο και σε εκλογή προέδρου, γιατί στο τέλος της ημέρας η βάση θα μιλήσει. Υπάρχει σχέδιο που θέλει να με αποκλείσει και να υπάρξει αναβολή των διαδικασιών και μια επιτροπή σωτηρίας. Δεν θα επιτρέψω το σενάριο αυτό, δεν θα επιτρέψω το σενάριο αναβολής και ρευστοποίησης του κόμματος».
Αναγνώρισε ότι η Κεντρική Επιτροπή μπορεί να αποκλείσει την υποψηφιότητα του και πρόσθεσε ότι «το Συνέδριο μπορεί να ακυρώσει την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής».
Με αφορμή τα διαδικαστικά προβλήματα και την παραπομπή του στην Επιτροπή Δεοντολογίας, είπε ότι μελλοντικά «την λύση θα την δώσει η βάση του κόμματος με νέο καταστατικό» και πρόσθεσε «έχω καταθέσει την πρόταση μου, που είναι συμμετοχική αμεσοδημοκρατία. Πρέπει να φτιάξουμε το κόμμα μας για να φτιάξουμε την χώρα, πρέπει να γίνουν βαθιές τομές. Έκανα τις προτάσεις μου, αλλά δυστυχώς τις έχουν εμποδίσει. Όποιος νομίζει ότι θα φύγω από την χώρα πλανάται πλάνην οικτρά».
Για τους αντιπάλους του, είπε: «Δεν διαφωνούν μαζί μου ιδεολογικά και δεν υπάρχει αντιπρόταση από την πλευρά τους. Γίνεται λόγω μιας εμμονής στο πρόσωπο μου, το καινούργιο απέναντι στους παλαιοκομματικούς μηχανισμούς. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να εμποδίζει την βάση να εκλεγεί».
Παράλληλα έδωσε τέλος στα σενάρια περί κόμματος Κασσελάκη. «Η βάση θα δώσει τις λύσεις. Δεν πρόκειται να φύγω από τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν θα κάνω νέο κόμμα. Στον ΣΥΡΙΖΑ θα μετέχει όποιος αποφασίζει η βάση. Θα μείνω τον ΣΥΡΙΖΑ όποιος κι αν εκλεγεί».
Για το σενάριο της ενιαίας Κεντροαριστεράς, είπε ότι τέτοιες πιέσεις προέρχονται από ατζέντες επιχειρηματικές και μιντιακές και πρόσθεσε ότι η βάση κάθε κόμματος πρέπει να νομιμοποιήσει τον αρχηγό της και να κατευθύνει το κόμμα σε συνεργασία ή όχι.