Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφθασε στη Σύνοδο της MED9 – Συναντήσεις με Χριστοδουλίδη και Φον ντερ Λάιεν

Η ενδέκατη Σύνοδος Κορυφής Μεσογειακών Κρατών – Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης άνοιξε σήμερα (11/10) τις εργασίες της.
INTIME.

Σε εξέλιξη είναι η 11η Σύνοδος Κορυφής Μεσογειακών Κρατών – Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (MED9), που φιλοξενείται στο Minthis Resort στην Πάφο, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, να υποδέχεται μεταξύ άλλων ηγετών κρατών και τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν οι προτεραιότητες του νέου ευρωπαϊκού θεσμικού κύκλου, με έμφαση στα ζητήματα του μεταναστευτικού και της ανταγωνιστικότητας της Ένωσης, τα οποία βρίσκονται στην ατζέντα της επικείμενης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Οι ανησυχητικές εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία και οι συνεπαγόμενες πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές πιέσεις βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων των ηγετών της ομάδας των MED9, σε μία προσπάθεια συντονισμού για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων.

Παράλληλα, τους ηγέτες απασχολούν οι προτεραιότητες των χωρών MED9 στον νέο θεσμικό κύκλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπό το πρίσμα και του Στρατηγικού Θεματολογίου 2024 – 2029, με σκοπό να παραμείνει η Μεσόγειος στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων της Ένωσης.

Το πρόγραμμα της Συνόδου περιλαμβάνει γεύμα εργασίας με βασικό θέμα συζήτησης την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και δύο συνόδους εργασίας για τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ιορδανίας και τις μεσογειακές προτεραιότητες σε σχέση με τον νέο θεσμικό κύκλο της Ένωσης.

Οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής θα ολοκληρωθούν το απόγευμα, με την έκδοση Κοινής Διακήρυξης και την παραχώρηση κοινής συνέντευξης Τύπου των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Η παρουσία της αστυνομικής δύναμης είναι εντονότατη, με ελικόπτερο της αστυνομίας να υπερίπταται πάνω από τον χώρο όπου διεξάγεται η Σύνοδος.