Εκλογές ΠΑΣΟΚ-Κυριακή: Η μάχη των εντυπώσεων για Ανδρουλάκη – Δούκα και το στοίχημα της συμμετοχής

Λίγες ώρες απέμειναν μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες του δεύτερου γύρου το ΠΑΣΟΚ κι οι δύο μονομάχοι ποντάρουν στην μάχη των εντυπώσεων και στις κρίσιμες περιφέρειες που θα βγάλουν τον νικητή

Εκλογές ΠΑΣΟΚ-Κυριακή: Η μάχη των εντυπώσεων για Ανδρουλάκη – Δούκα και το στοίχημα της συμμετοχής
Newsbomb.gr
5'

Συνολικά στα επιτελεία τόσο του Νίκου Ανδρουλάκη όσο και του χάρη Δούκα υπάρχει προβληματισμός για τον αριθμό των ψηφοφόρων που θα προσέλθουν στις κάλπες, αφού αν ο αριθμός είναι μικρός κάτι τέτοιο θα χαλάσει την καλή δυναμική που αναπτύχθηκε για το κόμμα στον πρώτο γύρο της διαδικασίας.

Αν την Κυριακή επικρατεί χαλαρότητα, απογοήτευση ή και αδιαφορία– με άλλα λόγια προκύψει σημαντικά μειωμένη συμμετοχή των ψηφοφόρων – πέρα από το γεγονός ότι θα επηρεαστεί καθοριστικά το τελικό αποτέλεσμα, θα δοθεί συνάμα και αρνητικό σήμα συνολικά για το ΠΑΣΟΚ. Υπολογίζεται, με βάση την εκτίμηση ότι συνήθως στο δεύτερο γύρο συμμετέχει ένα 30% λιγότερος κόσμος, ότι την Κυριακή οι ψηφοφόροι θα είναι περί τους 200.000.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης προσέρχεται στη μάχη με τον αέρα της καθαρής πρωτιάς και της διαφοράς των περίπου 24 χιλιάδων ψήφων. Ο κ. Δούκας ελπίζει στην ανατροπή. Σε κάθε περίπτωση αυτή η κάλπη δεν αναμένεται να είναι περίπατος για κανέναν από τους δύο.

Η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Παύλος Γερουλάνος κάλεσαν τους ψηφοφόρους που πήραν μέρος στις εκλογές του ΠαΣοΚ της προηγούμενης Κυριακής, να ξαναπάνε στις κάλπες, χωρίς να πάρουν θέση υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου.

Ούτε ο Μιχάλης Κατρίνης, ούτε η Νάντια Γιαννακοπούλου θέλησαν να ανοίξουν καθαρά τα χαρτιά τους.

Ο Χάρης Δούκας αποφάσισε να ρίξει το βάρος στη μάχη της Αττικής και διεκδικεί το δικό του κομμάτι από τις ορφανές ψήφους του πρώτου γύρου. Μάλιστα με έναν επικοινωνιακό ελιγμό μέσω ενός σποτ στα κοινωνικά δίκτυα, επιδιώκει μια επαναπροσέγγιση με το εκλογικό σώμα. «Θα μείνουμε κολλημένοι στα ίδια και τα ίδια;

Σε μια στασιμότητα που μπορεί να γίνει αδιέξοδη; Θα συμβιβαστούμε με ένα ΠΑΣΟΚ χαμηλών προσδοκιών; Δεν έχει σημασία αν με ψήφισες ή όχι. Μοιραζόμαστε την ίδια αγωνία για την παράταξη. Πιστεύω βαθιά ότι έχουμε μια ευκαιρία να αλλάξουμε πορεία. Αρκεί να δουλέψουμε όλοι μαζί. Για ένα ΠΑΣΟΚ μεγάλο, ανοιχτό, πρωτοπόρο. Έτοιμο να αλλάξει την Ελλάδα. Την Κυριακή ψηφίζουμε για την Aλλαγή! Θα σε δω εκεί!» είναι το μήνυμα που στέλνει ο κ. Δούκας.

Ωστόσο, εξηγώντας στο Star για το πώς θα συνεργαστεί με τους συνυποψήφιούς του αν εκλεγεί, ήταν ξεκάθαρος «Είναι δεδομένο, είπα ότι θα φτιάξω αμέσως ένα πολιτικό κέντρο που θα είναι - θέλω να είναι - όλοι οι συνυποψήφιοί μου μέσα και θα συνεδριάζει κάθε εβδομάδα και θα συναποφασίζουμε μαζί από την πρώτη στιγμή» , αναφέροντας ότι θα συμπεριλάβει και τους Ανδρουλάκη - Γερουλάνο αλλά και την Διαμαντοπούλου.

Ενόσω ο χρόνος μετράει αντίστροφα κορυφώνεται και η μάχη των εντυπώσεων. Μετά τη στήριξη του Νίκου Παπανδρέου και ο σύζυγος της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά, ο Ανδρέας Τσούνης, στέκεται στο πλευρό του Χάρη Δούκα. Ο κ. Τσούνης κάνει λόγο για «προσωπικό επικοινωνιακό έλλειμμα του Νίκου Ανδρουλάκη», το οποίο όπως αναφέρει «συνδυάστηκε με την αποξένωση του ιδιαίτερα αξιόλογου και αποδεδειγμένα αξιόμαχου στελεχιακού δυναμικού του ΠΑΣΟΚ. Του καλύτερου πολιτικού προσωπικού που διαθέτει η χώρα κατά γενική ομολογία» και προσθέτει «Μπαίνει λοιπόν το ερώτημα: ποια είναι η εναλλακτική επιλογή που έχουμε; Εκ του αποτελέσματος η μόνη επιλογή είναι ο Χάρης Δούκας. Ένα στέλεχος που διακρίθηκε από την εκλογική του νίκη στον Δήμο Αθηναίων, νικώντας τον εκλεκτό του καθεστώτος Μητσοτάκη, Κ. Μπακογιάννη».

Ως έμμεση στήριξη στην υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα ερμηνεύτηκε και μια αποστροφή στη χθεσινή δήλωση- κάλεσμα της Νάντιας Γιαννακοπούλου όπου αναφέρει χαρακτηριστικά “«καταλαβαίνω ότι πολλοί, περίπου το 50% ψήφισαν κάποιον/α άλλο/η, που δεν είναι τώρα στον δεύτερο γύρο και αυτό τους έχει απογοητεύσει. Ωστόσο, η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα, που καλούμαστε να αποφασίσουμε ποιος από τους δύο υποψήφιους Προέδρους του Κινήματός μας είναι αυτός που μπορεί να εμπνεύσει την δυναμική που χρειάζεται να αποκτήσει το ΠΑΣΟΚ, για να μη βαλτώσει στη στασιμότητα, που θα το απομακρύνει από τις προσδοκίες των πολιτών».

Αλλά και ο Νίκος Ανδρουλάκης πήρε στήριξη από τον ευρωβουλευτή Γιάννη Μανιάτη και από το ιστορικό στέλεχος του κόμματος και πρώην πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη.

Οι κάλπες αύριο θα είναι ανοιχτές από τις 07:00 π.μ. έως19:00 μ.μ. Δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο όσοι ψήφισαν στον α’ γύρο της 6ης Οκτωβρίου 2024.Οι εκλογείς μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα της Χώρας ή του Αποδήμου, ανεξάρτητα από το εκλογικό τμήμα που ψήφισαν στον α’ γύρο. Για την ταυτοποίησή τους απαιτείται η επίδειξη στην εφορευτική επιτροπή αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου ή διπλώματος οδήγησης νέου τύπου. Η αναζήτησή τους θα γίνεται από το μητρώο ψηφισάντων και όχι από τον εθνικό εκλογικό κατάλογο, όπως έγινε στον α΄ γύρο.

Ως εκ τούτου, δεν απαιτείται ο ΑΜΚΑ για τους ψηφοφόρους 16 ετών και τους αλλοδαπούς, καθώς δε θα γίνεται αναζήτηση στον εθνικό εκλογικό κατάλογο, όπως στον α’ γύρο, παρά μόνο το ταυτοποιητικό τους έγγραφο. Για τον β’ γύρο δεν καταβάλλεται αντίτιμο.

Για τον β’ γύρο δε συμπληρώνονται αιτήσεις νέων μελών, καθώς η διαδικασία γίνεται από το κλειστό μητρώο των ψηφισάντων του α΄ γύρου της 6ης Οκτωβρίου.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή