Μητσοτάκης σε Χριστοδουλίδη: Η Ελλάδα θα είναι πάντα αρωγός στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού

Κοινές δηλώσεις των ηγετών μετά το πέρας της 11ης Σύνοδο Κορυφής της πρωτοβουλίας MED-9, στην Πάφο. 

Την ικανοποίησή του διότι το ζήτημα του Κυπριακού, 50 χρόνια μετά την εισβολή και κατοχή παραπάνω του ενός τρίτου της Κύπρου από τις τουρκικές δυνάμεις, βρήκε τη θέση του στη διακήρυξή της 11ης Συνόδου Κορυφής EUMED-9 στην Πάφο, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Μητσοτάκης καλωσόρισε την άτυπη τριμερή συνάντηση υπό τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και εξέφρασε την προσδοκία του ότι αυτή η συνάντηση θα φέρει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, με στόχο μια λύση βασισμένη στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, στο Διεθνές Δίκαιο, στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Μάλιστα, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα θα είναι πάντα αρωγός στις προσπάθειές του, επιτέλους, 50 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, να μπορέσουμε να πετύχουμε αυτή την τόσο πολυπόθητη λύση».

Αναφερθείς στη σύνοδο των μεσογειακών χωρών, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το σχήμα αυτό των εννέα έχει πολλά ακόμα να δώσει, ειδικά τώρα που Επίτροπος, από την Κροατία, θα ασχολείται αποκλειστικά με τα ζητήματα της Μεσογείου.

Με αφορμή τη συμμετοχή του Βασιλιά της Ιορδανίας στη Σύνοδο, εξήρε τον ρόλο της χώρας ως παράγων σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, η οποία χρήζει περισσότερης ευρωπαϊκής στήριξης. Επαναλάβω τη μεγάλη σημασία που αποδίδουν όλοι στη σύναψη μιας συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ιορδανίας.

Εν συνεχεία αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. «Είναι θλιβερό, ενδεχομένως τραγικό, το γεγονός ότι βρισκόμαστε εδώ στην Κύπρο, στο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκεται πιο κοντά στην κρίση, η οποία δυστυχώς κλιμακώνεται στη Μέση Ανατολή. Μία κλιμάκωση η οποία αυτή τη στιγμή, δυστυχώς, δοκιμάζει και τον λαό του Λιβάνου.

Να προσθέσω κι εγώ τη δική μου φωνή στην έκκληση για μια άμεση εκεχειρία, τόσο στον Λίβανο όσο και στη Γάζα, όπου δυστυχώς η ανθρωπιστική καταστροφή έχει λάβει εφιαλτικές διαστάσεις.

Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή καταδίκασε τις επιθέσεις του Ιράν κατά του Ισραήλ καθώς συμβάλλουν στην επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης και αυξάνουν τους κινδύνους για την περιφερειακή σταθερότητα.

Από την άλλη πλευρά, όμως, καλούμε και εμείς αυτή τη στιγμή σε συγκράτηση, έτσι ώστε ο νότιος Λίβανος να μην μετατραπεί σε μία νέα Γάζα. Θα είναι μία μεγάλη, νέα ανθρωπιστική τραγωδία, την οποία η ευρύτερη περιοχή δεν την αντέχει.

Συζητήσαμε, αρκετά αναλυτικά, ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα, αλλά και ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με τη μετανάστευση.

Αναγνωρίσαμε, επίσης, το γεγονός ότι όλες οι χώρες της Μεσογείου βρίσκονται, δυστυχώς, στην πρώτη γραμμή της κλιματικής κρίσης. Κατά συνέπεια, ο συντονισμός μας για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων είναι ακόμα πιο επιβεβλημένο».