ΣΥΡΙΖΑ: Στο μυαλό του Στέφανου Κασσελάκη– Η επόμενη μέρα μετά το μπλόκο και το ραντεβού στο συνέδριο

Τι σκέφτεται την επόμενη μέρα του «μπλόκου» για την διεκδίκηση της ηγεσίας του κόμματος ο Στέφανος Κασσελάκης

ΣΥΡΙΖΑ: Στο μυαλό του Στέφανου Κασσελάκη– Η επόμενη μέρα μετά το μπλόκο και το ραντεβού στο συνέδριο
5'

Η κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδρίασε το Σάββατο έβαλε «μπλόκο» στον Στέφανο Κασσελάκη να διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία του κόμματος. Συγκεκριμένα, με 138 ψήφους σε σύνολο 151 παρόντων η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν μπορεί να διεκδικήσει ξανά την ηγεσία. Η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής θα πάει στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ όπου και θα ληφθεί η τελεσίδικη απόφαση.

Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα είναι πολλά ωστόσο το μεγάλο ερωτηματικό είναι η απάντηση που θα δώσει ο πρώην πρόεδρος του κόμματος αλλά και το πως θα κινηθεί.

Ο Στέφανος Κασσελάκης μετά την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ να απορρίψει την υποψηφιότητά του για την αρχηγία αντέδρασε με μία ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Η φωνή μας είναι το συνέδριο» ανέφερε, ενώ δίπλα στην φωτογραφία του υπάρχει το μήνυμα «Είμαι εδώ».

Όπως φαίνεται και από τις δηλώσεις του ο Στέφανος Κασσελάκης περιμένει τις τελικές αποφάσεις που θα παρθούν στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που θα πραγματοποιηθεί 8-10 Νοεμβρίου.

Ωστόσο, η υποψηφιότητα του, με βάση τη χθεσινή απόφαση, δεν θα φτάσει καν στο Συνέδριο. Εκεί, θα φτάσουν όσοι εγκρίνει η Κεντρική Επιτροπή. Και ο Κασσελάκης, δεν θα είναι ένας εξ αυτών. Επίσης, το Συνέδριο θα έχει μια και μόνο εργασία. Την ανάδειξη των υποψηφίων - επομένως, τα περί «παλινόρθωσης» του, μοιάζουν με όνειρα θερινής νύκτας.

Η εκρηκτική συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής

Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε να συνεδριάζει το μεσημέρι του Σαββάτου και εν μέσω ακραίας έντασης καθώς χρειάστηκαν περίπου 2,5 ώρες προκειμένου να επιτευχθεί η απαρτία των 148 μελών.

Την πρόταση για παραπομπή του Στέφανου Κασσελάκη στην επιτροπή δεοντολογίας με το ερώτημα της διαγραφής κατέθεσε ο πρώην οικονομικός διευθυντής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, Θύμιος Γεωργόπουλος. Ο Γιάννης Μουζάλας κατέθεσε επίσης πρόταση για αποκλεισμό της υποψηφιότητας Κασσελάκη, ενώ νωρίτερα πρόταση παραπομπής του Στέφανου Κασσελάκη με το ερώτημα της διαγραφής κατέθεσε στην επιτροπή δεοντολογίας το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θύμιος Γεωργόπουλος.

«Δεν υπάρχει απαρτία. Το μόνο που μένει είναι με διάταγμα να αποκλείσουν τη συμμετοχή του Στέφανου Κασσελάκη στις εκλογές», ανέφερε από την πλευρά της η Θοδώρα Τζάκρη. Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η ίδια ήταν ιδιαίτερα αιχμηρή κατά μελών της Πολιτικής Γραμματείας. «Άραγε οι 3 που με την μετακίνηση τους προσχώρησαν στην λογική αποκλεισμού ενός δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου έχουν το ανάστημα να υποστηρίξουν τα όσα δρομολογούν; Oφείλουμε να καταθέσουμε το θαυμασμό μας για το σθένος προσώπων – ήπιων κατά τα άλλα- σαν την Ράνια, μειλίχιων σαν την Μαριλίζα, η οποία όπως και ο χαμογελαστός Νίκος Παππάς ζήτησαν ρητή δήλωση για την απόσυρση του εξωδίκου από τον Στέφανο Κασσελάκη», είπε.

Στον αντίποδα, ο Θανάσης Οικονόμου δήλωνε: «Δεν πήραμε καρτελάκι, δεν δώσαμε διαπιστευτήρια, θέλουν να μας προσμετρήσουν ώστε να δημιουργήσουν τεχνητή απαρτία. Είναι πολιτική η στάση μας να μην νομιμοποιούμε τέτοιου είδους διαδικασίες. Είναι διαδικασίες που θυμίζουν μαύρες μέρες των στρατοδικών της Χούντας».

Ο Σωκράτης Φάμελλος μετά τη λήξη της ψηφοφορίας στην Κεντρική Επιτροπή έκανε λόγο για δύσκολη συνεδρίαση και προσπάθεια υπονόμευσης. «Περιφρουρήσαμε το βασικό δικαίωμα κομμάτων αριστεράς να συνεδριάζουν τα κομματικά όργανα. Απαράδεκτο μέλη να δηλώνουν ότι απουσιάζουν, τόνισε επισημαίνοντας: «Η Κεντρική Επιτροπή πήρε μια πολύ δύσκολη απόφαση. Κάναμε ακόμη ένα βήμα συνθετικό παρότι υπήρξε προσπάθεια υπονόμευσης. Προχωράμε με τον οδικό χάρτη που έχουμε επιλέξει». Στο ερώτημα για το αν «αποκλείστηκε ο Στέφανος Κασσελάκης», απάντησε ότι «δεν υπήρχε διάθεση αποκλεισμού, ωστόσο δεν μπορεί να απολογείται ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του για συμπεριφορές».

«Η σημερινή απόφαση της ΚΕ έσωσε την αξιοπρέπεια του κόμματος», δήλωσε εξερχόμενος ο Χρήστος Σπίρτζης. «Μετά από περιπέτεια 11 μηνών ο ΣΥΡΙΖΑ επανέρχεται στην πολιτική ζωή του τόπου. Τώρα σειρά έχουν ένα βαρύ πολιτικό συνέδριο για όλα όσα έχει χτυπήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως και οι πρωτοβουλίες συνεργασίας προς τον υπόλοιπο προοδευτικό κόσμο για να δημιουργηθεί ένας πλειοψηφικός κυβερνητικός πόλος»., συμπλήρωσε στη συνέχεια ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το αν η ονομαστική αναφορά στον Στέφανο Κασσελάκη στην απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής χρειαζόταν την απόλυτη πλειοψηφία του οργάνου, απάντησε αρνητικά, υπογραμμίζοντας πως αφενός πρόκειται για «τροπολογία» και αφετέρου ότι «περιγράφεται καθαρά στο καταστατικό το όπως γίνονται οι ψηφοφορίες εφόσον υπάρχει συντριπτική πλειοψηφία του οργάνου». Σε σχετική ερώτηση, ξεκαθάρισε πως ο Στέφανος Κασσελάκης «δεν μπορεί να είναι υποψήφιος μετά τη σημερινή απόφαση», ενώ όσον αφορά το ενδεχόμενο να παραπεμφθεί στο Συνέδριο, δήλωσε ότι δεν γίνεται γιατί η ημερομηνία υποβολής υποψηφιοτήτων είναι η 24η Οκτωβρίου, δηλαδή προηγείται του συνεδρίου».Από τη συνεδρίαση απείχε και ο Παύλος Πολάκης που ξεκινά προεκλογική περιοδεία στην Κρήτη, ενώ όπως δήλωσε: «Εξώδικα» και φαντασιώσεις μεγαλείου αποσύρθηκαν, τακτικές αποκλεισμού υποψηφίων ματαιώνονται. Ο νικητής των εκλογών θα προκύψει στο φως ,με τιμια αντιπαράθεση και με όλους παρόντες»..

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή