Αποτελέσματα εκλογών ΠΑΣΟΚ: Τα μαθηματικά μίλησαν για Ανδρουλάκη και Δούκα

Το σημείο που έκανε τη μεγάλη διαφορά υπέρ του Νίκου Ανδρουλάκη

Νίκος Ανδρουλάκης και Χάρης Δούκας

EUROKINISSI

Τα μαθηματικά είναι συνήθως ένας αδιάψευστος μάρτυρας για τις εκλογικές διαδικασίες, κάτι που αποδείχθηκε και στην περίπτωση των εκλογών για την ανάδειξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης παρέμεινε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μετά την ολοκλήρωση του β’ γύρου των εκλογών για την ανάδειξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τα μαθηματικά να αποδεικνύονται ξεκάθαρα. Με δεδομένη τη μείωση της συμμετοχής μεταξύ των δύο γύρων, ο Χάρης Δούκας για κάθε μία νέα ψήφο του Νίκου Ανδρουλάκη στον β’ γύρο έπρεπε να φέρνει στην κάλπη 2,5 ψήφους. Για να γίνει πιο σαφές αυτό, για κάθε δύο νέους ψηφοφόρους του Νίκου Ανδρουλάκη, ο Χάρης Δούκας έπρεπε να φέρει 5.

Πρόκειται για μία ιδιαίτερα δύσκολη άσκηση την οποία όπως φαίνεται απέτυχε να λύσει ο δήμαρχος Αθηναίων καθώς όσοι ψηφοφόροι προσήλθαν στον δεύτερο γύρο και δεν είχαν στηρίξει στον α’ γύρο Ανδρουλάκη ή Δούκα, επέλεξαν τον νυν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος ότι μπορεί μεταξύ των δύο γύρων να αντλεί μεγάλη δύναμη από το κοινό που προσήλθε στην εσωκομματική διαδικασία.

Το 2021 στον α΄γύρο των εκλογών του ΠΑΣΟΚ είχαν ψηφίσει270.706 ενώ στον β΄γύρο είχαν ψηφίσει 207.658 με τον Νίκο Ανδρουλάκη να αναδεικνύεται νικητής απέναντι στον Γιώργο Παπανδρέου. Μεταξύ α’ και β’ γύρου μάλιστα ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε αυξήσει τη δύναμή του από 99.120 σε 139.492 ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου μεταξύ α’ και β΄γύρου από τις 75.183 είχε πέσει στις 66.847.