ΣΥΡΙΖΑ: Επιστροφή στην κανονικότητα μετά την παρένθεση Κασσελάκη

ΣΥΡΙΖΑ: Όπως φάνηκε και κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, το Σάββατο, η κατάσταση στο εσωκομματικό πεδίο είναι έκρυθμη.

ΣΥΡΙΖΑ: Επιστροφή στην κανονικότητα μετά την παρένθεση Κασσελάκη
TATIANA_BOLARI/EUROKINISSI
5'

Να επουλώσει -στα πλαίσια του δυνατού- τις «πληγές» που άφησε στον ΣΥΡΙΖΑ η περίοδος Κασσελάκη, θα επιχειρήσουν τα στελέχη του κόμματος τις επόμενες εβδομάδες, που θα επιδιώξουν να θέσουν ξανά ολόκληρο τον μηχανισμό σε κανονική λειτουργία, με πρώτο στόχο την ενεργοποίηση των τοπικών και νομαρχιακών οργανώσεων.

Πάντως, τα πάντα παραμένουν ανοιχτά για το αύριο του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το κλίμα είναι ιδιαιτέρως τεταμένο και το κομματικό ταμείο, μείον. Την ίδια στιγμή, η πλευρά του έκπτωτου προέδρου βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση, καθώς όλες οι σκέψεις για την ολική επαναφορά του Στέφανου Κασσελάκη, προσκρούουν στο καταστατικό.

Πάνε πίσω Συνέδριο-εκλογές;

Όπως φάνηκε και κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, το Σάββατο, η κατάσταση στο εσωκομματικό πεδίο είναι έκρυθμη. Το κόμμα μοιάζει να οδηγείται στα άκρα μετά την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής να «μπλοκάρει» την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη - γεγονός που δείχνει πως μια νέα διάσπαση του κόμματος, βρίσκεται προ των πυλών.

Όλες οι πλευρές, ανεξάρτητα από τη στάση τους, αντιλαμβάνονται ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Και προφανώς, δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν διαδικασίες τόσο σημαντικές όσο το Συνέδριο και οι εκλογές νέας ηγεσίας, υπό τις παρούσες συνθήκες. Ήδη, ο Διονύσης Τεμπονέρας έχει παρουσιάσει δημόσια την άποψη του, ενώ αντίστοιχη πρόταση καταθέτει και ο Χρήστος Σπίρτζης.

Το σκεπτικό τους είναι ότι πρώτα θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να οδηγηθεί σε Συνέδριο θέσεων και καταστατικού, ώστε το κόμμα να έχει ξεκάθαρη φυσιογνωμία και μετά να εμφανιστούν τα πρόσωπα που θα δηλώσουν υποψήφιοι για την ηγεσία και θα είναι σε θέση να υπηρετήσουν το εν λόγω σχέδιο.

Επίσης, ουδείς μπορεί να υποτιμήσει την οικονομική «ασφυξία» που επικρατεί στο κόμμα. Το δίλλημα, λοιπόν, είναι απλό. Θα αφήσουν απλήρωτους εργαζόμενους και προμηθευτές -όπως έκανε ο Στέφανος Κασσελάκης- κάνοντας Συνέδριο ή θα κάνουν λίγους μήνες υπομονή, ως ότου η κατάσταση βελτιωθεί;

Απολυτή αποτυχία του μηχανισμού Κασσελάκη

Η πλευρά του έκπτωτου προέδρου, προσπάθησε να δυναμιτίσει το κλίμα και να αποτρέψει την ομαλή συνεδρίαση των οργάνων, με κάθε τρόπο. Ακόμα και με την επιστράτευση, δήθεν, «αγανακτισμένων μελών».

Οι τακτικές αυτές, που θυμίζουν έντονα πρακτικές ακροδεξιάς κοπής, έπεσαν στο κενό. Παρά τις φωνές και το σόου που έστησαν οι μετρημένοι στα δάχτυλα οπαδοί του Κασσελάκη (https://www.newsbomb.gr/politikh/story/1592177/syriza-epeisodia-apo-kasselistas-meta-to-bloko-tis-kentrikis-epitropis-ston-kasselaki) φάνηκε η «γυμνή» αλήθεια, η οποία για αυτούς είναι αποκαρδιωτική. Η οργανωτική τους δύναμη, είναι αυτή που είδε το πανελλήνιο μέσα και έξω από το ξενοδοχείο που διεξήχθη η συνεδρίαση.

Παρά τη μαζική κινητοποίηση, συγκέντρωσαν με το ζόρι 40 νοματαίους. Επομένως, επιβεβαιώθηκαν στην πράξη ότι πίσω από τα sms που κυκλοφόρησαν τις προηγούμενες ημέρες και τα οποία καλούσαν σε αντισυγκέντρωση ήταν πρόσωπα που υποστηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη.

Επίσης, αποδείχθηκε ότι η «καταδίκη» από την πλευρά του τέως προέδρου, ήταν απολύτως προσχηματική, αφού μετά τις ασχήμιες των οπαδών του δεν βρήκε να πει μια κουβέντα.

Σε αντίθεση με το επίσημο κόμμα, που καταδίκασε αυτές τις πράξεις – που έγιναν και εναντίον δημοσιογράφων – προφανώς με κεντρική καθοδήγηση. «Με αφορμή περιστατικά που εκδηλώθηκαν έξω από το χώρο της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το Σάββατο 12 Οκτωβρίου, δηλώνουμε ότι καταδικάζουμε οποιαδήποτε επίθεση, λεκτική ή άλλη, σε δημοσιογράφους που την κάλυπταν», ανέφερε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου.

Συνέδριο και στο βάθος δημοψηφίσματα

Μέσα σε αυτό το κλίμα και έχοντας αυτοεγκλωβιστεί από τις επιλογές της, η πλευρά Κασσελάκη αναζητά «σωσίβιο» στο Συνέδριο του κόμματος. Μάλιστα, ο τέως πρόεδρος φρόντισε να το καταστήσει απολύτως σαφές, ήδη από το βράδυ του Σαββάτου.

Φαίνεται, όμως, ότι στο μυαλό τους, υπάρχει και ένα ακόμα σχέδιο. Κατά την πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1, ο Στέφανος Κασσελάκης, ισχυρίστηκε ότι δεν θα επιτρέψει να προχωρήσει ουσιαστικά το σενάριο του οριστικού του αποκλεισμού από βασικό παίχτη στο εσωκομματικό σκηνικό.

«Το καταστατικό δίνει και δικαιώματα πρωτοβουλιών στα μέλη του κόμματος. Άρα λοιπόν υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας, δεν θα επιτρέψουμε σενάριο ρευστοποίησης του κόμματος, δεν θα επιτρέψουμε σενάριο αναβολής» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κασσελάκης, χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

Ωστόσο, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμούν ότι αναφέρεται στην πιθανότητα εσωκομματικού δημοψηφίσματος. Μία κίνηση την οποία είχε πάντα στο μυαλό του για να πιέζει τα στελέχη του, όσο ήταν πρόεδρος του κόμματος. Όμως, ούτε αυτό φαντάζει παρά πολύ εύκολο. Διότι μοιάζει απίθανο να βρει τις απαραίτητες υπογραφές.

Διότι σύμφωνα με το καταστατικό, χρειάζεται το 15% των μελών που έχουν εκπληρώσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις ή από την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της Κεντρικής Επιτροπής.

Το δεύτερο δεν μπορεί καν να το πλησιάσει. Το δε πρώτο, ακούγεται ως ανέκδοτο. Όχι μόνο γιατί δύσκολα θα βρει σχεδόν 30.000 υπογραφές μελών, αλλά γιατί είναι αμφίβολο αν υπάρχουν ταμειακώς εντάξει τόσα μέλη, από τη στιγμή που δεν λειτουργούν οι οργανώσεις. Επίσης, οι αποφάσεις των δημοψηφισμάτων είναι δεσμευτικές για το κόμμα στο αντίστοιχο επίπεδο, εφόσον συμμετέχει το 50%+1 των δικαιούμενων να ψηφίσουν σε αυτά. Άρα, δύσκολο…

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή