Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Νίκη Ανδρουλάκη αλλά όχι λευκή επιταγή

Η επανεκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη είναι σαφέστατα μια προσωπική νίκη έναντι του Χάρη Δούκα αλλά δεν σηματοδοτεί μια λευκή επιταγή των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ προς το πρόσωπό του
Αρχείου - Eurokinissi

Οι συσχετισμοί της επόμενης μέρας θα κρίνουν πολλά για το κατά πόσο ο κ. Ανδρουλάκης θα μπορέσει να κεφαλαιοποιήσει τη νίκη που κατήγαγε επί του Χάρη Δούκα.

Από τη στιγμή που βρέθηκε απέναντι στον κ. Δούκα στον δεύτερο γύρο ο Ανδρουλάκης κατάφερε να προσελκύσει περισσότερους από τους κεντρώους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ.

Η νίκη του επί του Δούκα δεν ερμηνεύεται ως ρεύμα καθολικής εμπιστοσύνης της εκλογικής βάσης του ΠΑΣΟΚ στο πρόσωπό του. Δεν κομίζει ούτε κάποιο ρεύμα αλλαγής, ούτε ανατροπής.

Ο κ. Ανδρουλάκης είναι μια επιλογή ανάγκης που διασφαλίζει μια σχετική σιγουριά στους φίλους και στα μέλη του κόμματος. «Κάλλιο πέντε και στο χέρι, παρά δέκα και καρτέρι», όπως λέει και η σοφή ελληνική παροιμία.

Από τον πρώτο και το δεύτερο γύρο των εκλογών στο ΠΑΣΟΚ φαίνεται πάντως ότι ο κ. Ανδρουλάκης θα έχει στα πόδια του δύο σημαντικούς πόλους εντός του κόμματος. Τον Παύλο Γερουλάνο και την Άννα Διαμαντοπούλου.

Ήδη από την πρώτη στιγμή χθες η πρώην υπουργός έβαλε τον καμβά του πλαισίου πάνω στον οποίο θα κινηθεί και φρόντισε να υποβαθμίσει με δηλώσεις της νίκη Ανδρουλάκη.

«Ούτε ο Νίκος Ανδρουλάκης εκπροσωπεί το 60% των ψηφοφόρων του ΠαΣοΚ ούτε ο κ. Δούκας το 40%», είπε χαρακτηριστικά καλώντας τον πρόεδρο του κόμματος να «διαβάσει» τη νέα ανθρωπογεωγραφία του εκλογικού σώματος του ΠαΣοΚ.

Τι εννοεί η κυρία Διαμαντοπούλου; Ότι οι δικοί της ψηφοφόροι ήταν η κύρια δεξαμενή ψηφοφόρων που άντλησε την δεύτερη Κυριακή ψήφους ο Νίκος Ανδρουλάκης πέραν των υποστηρικτών του, της 6ης Οκτωβρίου. Και βεβαίως ο ισχυρισμός αυτός έχει βάση διότι οι ψηφοφόροι του κ. Γερουλάνου ελάχιστα παραπάνω προτίμησαν τον κ. Ανδρουλάκη, έναντι του κ. Δούκα και ένα μεγάλο τμήμα τους δεν συμμετείχε μάλλον τη δεύτερη Κυριακή.

Διαβάζοντας τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ γίνεται σαφές ότι τώρα ο κ. Γερουλάνος δεν είναι ένα απλό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, είναι ένα στέλεχος που αποκτά ηγετικά χαρακτηριστικά και ως τέτοιος πρέπει να αξιοποιηθεί.

Η χθεσινή νίκη του κ. Ανδρουλάκης δεν δημιουργεί καμία περίοδο χάριτος για τον ίδιο και θα πρέπει να αποδείξει πως έχει δυνατότητα να δημιουργήσει μια ισχυρή ομάδα που θα οδηγήσει στην προοπτική δυνατότητας να κυβερνήσει.

Αν αποφασίσει να κινηθεί μόνος του θα δημιουργηθούν πάλι διχαστικές τάσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.

Σχετικές ειδήσεις