Σε τροχιά διάλυσης ο ΣΥΡΙΖΑ: Η μάχη του Συνεδρίου, ο ρόλος Τσίπρα και το αντάρτικο Κασσελάκη

Η προθεσμία για την κατάθεση υποψηφιοτήτων είναι στις 24 Οκτωβρίου αλλά οι κόντρες στον ΣΥΡΙΖΑ δεν σταματούν 

Σε τροχιά διάλυσης ο ΣΥΡΙΖΑ: Η μάχη του Συνεδρίου, ο ρόλος Τσίπρα και το αντάρτικο Κασσελάκη
5'

Η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για αποκλεισμό του Στέφανου Κασσελάκη από τις εσωκομματικές εκλογές ήρθε με ανάταση χειρός, καθαρή πλειοψηφία επί των παρόντων και 12 αποχές - μεταξύ των οποίων έξι από τον στενό πυρήνα του Παύλου Πολάκη.

Φωνές, αλληλοκατηγορίες και ύβρεις εκτοξεύονταν ανάμεσα στα μέλη της ΚΕ και των υποστηρικτών του πρώην προέδρου σε μια τεταμένη ατμόσφαιρα που περιγράφεται καθαρά στο βίντεο που έχουν κάνει τον γύρο του Διαδικτύου και αποδεικνύουν, όπως αναφέρουν Τα Νέα, την οριακή κατάσταση που βρίσκεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Παύλος Πολάκης δεν έδωσε το «παρών» στη συνεδρίαση, ενώ τα στελέχη που πρόσκεινται σε αυτόν μπήκαν στην αίθουσα αλλά δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία και, εν τέλη, στην απόφαση του αποκλεισμού. Από πολλές πλευρές, όπως σημειώνουν Τα Νέα, ο ρόλος του Αλέξη Τσίπρα στην εξέλιξη είναι καταλυτικός, έστω και αν δημόσια ο πρώην πρωθυπουργός έχει αποφύγει κάθε εμπλοκή.

Η προθεσμία για την κατάθεση υποψηφιοτήτων είναι στις 24 Οκτωβρίου και παρόλο που ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη καταθέσει τον φάκελό του, η απόφαση της ΚΕ, που είναι το κύριο καθοδηγητικό όργανο του κόμματος, δεν επιτρέπει την ανακήρυξή του.

Το αντάρτικο του Στέφανου Κασσελάκη

Πάντως, σε κάθε περίπτωση το Συνέδριο φαίνεται πως είναι το πεδίο της τελικής μάχης, ώστε ο Κασσελάκης να διεκδικήσει εκ νέου τη θέση του προέδρου. Ο Στέφανος Κασσελάκης, βέβαια, επιμένει να θέλει να διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος. Μάλιστα, με νέο μήνυμά του το πρωί της Δευτέρας ο Στέφανος Κασσελάκης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η μειοψηφία των μελών ενός οργάνου απαγόρευσε στο νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρο του κόμματος να είναι εκ νέου υποψήφιος.

Είναι ένα γεγονός πρωτοφανές στην Ιστορία του τόπου. Είναι ένα γεγονός σοκαριστικό στην ιστορία της Αριστεράς. Όμως το ανώτατο όργανο του ΣΥΡΙΖΑ είναι το Συνέδριο. Αυτό θα αποφασίσει για όλα. Η φωνή μας είναι το Συνέδριο. Ξέρετε πια ότι μια χούφτα άνθρωποι είναι ικανοί για όλα. Αν δουν ότι δεν καταφέρνουν να κερδίσουν το συνέδριο, θα το αναβάλουν και πάλι.

Όμως και οι μηχανισμοί έχουν τα όρια τους. Και γι' αυτό σας ζητώ να γίνετε ένα μεγάλο κύμα δημοκρατίας το οποίο θα σαρώσει όλους αυτούς τους μηχανισμούς.
Ξέρω ότι αισθάνεστε θλίψη, οργή, απογοήτευση. Μετατρέψτε αυτά σε πείσμα, δύναμη και αγώνα.

Σας ζητώ να μη φύγετε από τις ΟΜ. Σας ζητώ να γίνετε μια ασπίδα Δημοκρατίας.
Εάν είστε αριστεροί και προοδευτικοί πολίτες και δεν είστε μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ήδη, να γραφτείτε άμεσα, μέχρι τις 24 του Οκτώβρη, για να μπορείτε να ψηφίσετε για συνέδρους.

Να γεμίσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ με χιλιάδες #Είμαι_εδώ. Θα ήταν εύκολη λύση η φυγή.
Όμως σας προσκαλώ στα δύσκολα: να κερδίσουμε πίσω την αξιοπρέπεια της δημοκρατικής παράταξης.

Δεν της αξίζει αυτός ο εξευτελισμός. Δεν αξίζει στους αγώνες των παππούδων μας για ελευθερία και δημοκρατία. Δεν αξίζει στις ελπίδες των παιδιών μας για μια δίκαιη κοινωνία με ίσες ευκαιρίες.

Η Αριστερά αποκλείεται να αποκλείει. Η Αριστερά επιβάλλεται να ανοίγεται στο αύριο.
Πάρτε τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια σας. Στο Συνέδριο, Η Δημοκρατία αντεπιτίθεται».

Γεροβασίλη: Φυσικά θα γίνει συνέδριο, να ανακόψουμε αυτό το καθοδικό σπιράλ

«Κόσμια και πολιτισμένη ήταν η διαδικασία συζήτησης, όσα είδατε έγιναν απ΄έξω από υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη», είπε η Όλγα Γεροβασίλη για τον τραγέλαφο του Σαββάτου στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Φυσικά θα γίνει συνέδριο, συμπλήρωσε παρά τα σενάρια περί του αντιθέτου. Σύμφωνα με την ίδια, ο Κασσελάκης ευθύνεται για την απαξίωση ενός χώρου που κυβερνούσε τον τόπο.

«Θα κάνουμε όσα είναι δυνατόν εντός δημοκρατικών διαδικασιών για να ανακόψουμε αυτό το καθοδικό σπιράλ», τόνισε. «Έχω καλή σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα. Είναι ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες πολιτικούς. Εγώ όμως εκφράζω τον εαυτό μου. Έχω κι άλλες συμπάθειες στο χώρο».

Ζαχαριάδης: «Ο Κασσελάκης ήρθε για να διαλύσει τον ΣΥΡΙΖΑ»

Νέα πυρά εξαπέλυσε σε βάρος του Στέφανου Κασσελάκη ο Κώστας Ζαχαριάδης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, λέγοντας πως «Έχουμε κατρακυλήσει δημοσκοπικά από τότε που ανέλαβε επικεφαλής».

«Είμαστε σε άμυνα γιατί ο Στέφανος Κασσελάκης ήρθε να μας διαλύσει», είπε χαρακτηριστικά ο Κώστας Ζαχαριάδης.

Αναφορικά με τις δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη, «θα τα πούμε στο συνέδριο», ο Κώστας Ζαχαριάδης είπε πως μέχρι στιγμής ο κύριος Κασσελάκης δεν μπορεί να είναι υποψήφιος. Παράλληλα, δεν αναγνώρισε την ιδιότητα του προέδρου στο πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη, αλλά υποστήριξε πως «είναι απλώς ένας πρώην πρόεδρος».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ περνάει μία δυσκολία», παραδέχτηκε αμέσως μετά και συμπλήρωσε ότι «οφείλουμε να σηκωθούμε και να συνεχίσουμε». Αμέσως μετά, είπε πως «η κοινωνία έχει σοβαρά προβλήματα και πως σ' αυτά πρέπει να απαντήσουμε».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή