Το «μανιφέστο» Τσίπρα: Για μια νέα προσέγγιση της Οικονομίας
Έχοντας αποφασίσει συνειδητά να παραμείνει μακριά από τα όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας θα δώσει το δικό του στίγμα, παρουσιάζοντας στην ομιλία του ένα νέο μοντέλο προσέγγισης για την οικονομία, το οποίο και θα αποτελέσει το δικό του «μανιφέστο»
Ο Τσίπρας είναι παρών
Όποιος παρακολουθεί με προσοχή τον δημόσιο διάλογο τους τελευταίους μήνες, καταλαβαίνει ότι ορισμένοι κύκλοι θα προτιμούσαν ο Αλέξης Τσίπρας, να είχε ιδιωτεύσει. Να μην εμφανίζεται, να μην τοποθετείται για τα μεγάλα θέματα.
Να μετατραπεί σε «Κομφούκιο του Σουνίου». Δυστυχώς για εκείνους, ο πρώην πρωθυπουργός έχει επιλέξει μια διαφορετική προσέγγιση. Είναι παρών και το δείχνει σε κάθε ευκαιρία. Επομένως, είναι σαφές ότι κάποιοι ενοχλούνται από την κινητικότητα που αναπτύσσει.
Με πρώτο, φυσικά, τον Στέφανο Κασσελάκη, που τον έχει κατηγορήσει ακόμα και ως «υπονομευτή» και που σε μια κίνηση πολιτικής αμετροέπειας, τον καλούσε να κατέβει απέναντι του, για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.
Το ίδιο συμβαίνει και με κυβερνητικούς κύκλους, που σε ιδιωτικές τους συζητήσεις δεν κρύβουν την αγωνία τους για τα μελλοντικά σχέδια του πρώην πρωθυπουργού. Για όσους ανησυχούν, το μήνυμα των συνεργατών του είναι ότι μπορούν -προς ώρας- να ηρεμήσουν, διότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν σκοπεύει να διεκδικήσει την ηγεσία της Κουμουνδούρου.
Μια προοδευτική πρόταση για την Οικονομία
Στο διά ταύτα, στην ημερίδα με θέμα «Αντιμετώπιση της ακρίβειας, οι προκλήσεις και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας» που θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, ο πρώην πρωθυπουργός θα κλείσει τις εργασίες της.
Και όπως αναφέρουν πρόσωπα που συνομιλούν μαζί του για ζητήματα οικονομίας, ο ίδιος θα παρουσιάσει προτάσεις για ένα νέο μοντέλο προσέγγισης της οικονομίας. Μια προοδευτική πρόταση, που κάποιοι θα μπορούσαν να του δώσουν τον χαρακτηρισμό «μανιφέστο Τσίπρα».
Είναι προφανές ότι με βάση την κρίσιμη περίοδο για τις διεθνείς και ευρωπαϊκές οικονομικές εξελίξεις -που χαρακτηρίζεται από αυξημένη αβεβαιότητα, γεωπολιτικό κατακερματισμό και οικονομική επιβράδυνση-, ο πρώην πρωθυπουργός θα κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τα «σύννεφα» του διεθνούς περιβάλλοντος.
Θα εστιάσει, προφανώς, και στην «αναιμική» ελληνική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας -η οποία τροφοδοτείται από τον πληθωρισμό-, καθώς το ΑΕΠ της χώρας -σε απόλυτους αριθμούς- αγγίζει μόλις το 89% του ΑΕΠ του 2009.
Ένα ακόμα σημείο που θα εστιάσει στην ακρίβεια, η οποία διογκώνεται και όλο και περισσότεροι πολίτες δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις ανάγκες της καθημερινότητας.
Παράλληλα, αναμένεται να αναφερθεί στην ανάγκη να υπάρξει αλλαγή προς μια προοδευτική φορολογική πολιτική, αλλά και ένα νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας, που θα δίνει κίνητρα στην έρευνα και την αλλαγή παραγωγικού μοντέλου. Όλα αυτά, θα πρέπει να θωρακιστούν και θεσμικά, όπως αναφέρουν ότι θα πει ο πρώην πρωθυπουργός.
Συμμετοχές στην εκδήλωση
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος θα ανοίξει την ημερίδα, θα αναφερθεί στις προκλήσεις και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Ο Γιώργος Ιωαννίδης θα παρουσιάσει έρευνα του ΚΕΠΕ με θέμα «Εκτίμηση Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για τα νοικοκυριά βάσει του εισοδήματός τους». Παράλληλα, ο Στράτος Φαναράς και ο Γιάννης Μπαλαμπανίδης θα παρουσιάσουν έρευνα της Metron Αnalysis με θέμα «Ακρίβεια και κόστος ζωής».
Ειδικοί από τον τομέα της ενεργειακής πολιτικής (Επιστήμη Οικονομοπούλου, Δικηγόρος - Clifford Chance) και της στεγαστικής πολιτικής (Θωμάς Μαλούτας Ομότιμος Καθηγητής, Τμήμα Γεωγραφίας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και Μαρία Καραγιάννη- Προγράμματα Στέγασης Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης) όπως και ο Δ/ντής του Ινστιτούτου ΕΝΑ Τάκης Κορκολής, θα αναφερθούν στη σημασία που έχει η αντιμετώπιση της ακρίβειας και των ανισοτήτων με την προώθηση πολιτικών που προασπίζουν τα δημόσια αγαθά και υπηρεσίες, εξασφαλίζοντας παράλληλα όρους υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά απέναντι σε πρακτικές καρτέλ.
Στη δεύτερη ενότητα της εκδήλωσης θα συζητήσουν τρεις πρώην Υπουργοί Οικονομίας προοδευτικών κυβερνήσεων, που θα καταθέσουν τις προτάσεις τους για την σύγκλιση με την ΕΕ, την αντιμετώπιση της κρίσης ακρίβειας και την βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.
Στη συζήτηση θα παρέμβει η υποψήφια Πρωθυπουργός του Νέου Λαϊκού Μετώπου, Lucie Castets, που θα μεταφέρει την εμπειρία από την Γαλλία και θα αναφερθεί στις προοπτικές που έχει η ανάπτυξη ενός κυβερνητικού προγράμματος στην Ευρώπη, σήμερα, που να ενώνει τις προοδευτικές δυνάμεις.