Σκυλακάκης: Οι ΑΠΕ θα ρίξουν απότομα τις τιμές ρεύματος τα επόμενα χρόνια

Πρόκληση αποτελούν οι στόχοι του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) ως την πλήρη απανθρακοποίηση της χώρας

Σκυλακάκης: Οι ΑΠΕ θα ρίξουν απότομα τις τιμές ρεύματος τα επόμενα χρόνια
1'

Αντιμέτωπες με σημαντικές προκλήσεις θα βρεθούντα επόμενα χρόνια οι κυβερνήσεις προκειμένου να υλοποιήσουν τους στόχους του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), δηλαδή τον οδικό χάρτη της χώρας ως την πλήρη απανθρακοποίηση το 2050.

Σήμερα, Τετάρτη (16/10) ο αρμόδιος υπουργός ΠΕΝ, Θόδωρος Σκυλακάκης, παρουσίασε το σχέδιο στην επιτροπή παραγωγής και εμπορίου της Βουλής.

Στη παρουσίαση που έκανε ο κ. Σκυλακάκης στάθηκε ιδιαίτερα στις δημοσιονομικές προκλήσεις που δημιουργεί η ενεργειακή μετάβαση της χώρας αλλά και την υψηλή αβεβαιότητα της κλιματικής κρίσης. Όλα αυτά σε ένα πιο σφιχτό δημοσιονομικό περιβάλλον από ότι είχαμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του υπουργού, οι τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα τα επόμενα χρόνια θα μειωθούν σημαντικά λόγω της ταχείας μετάβασης της χώρας προς τις ΑΠΕ. Μάλιστα η μεταβλητότητα θα είναι έντονη αφού κατά περιόδους οι τιμές θα πέφτουν τόσο πολύ ώστε να απειλούν τις νέες επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια.

Αυτό είναι μείζον ζήτημα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί κατάλληλα από την κυβέρνηση.

Επίσης, ο υπουργός στράφηκε ενάντια στις επιδοτήσεις, ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος με τα φωτοβολταϊκά που σήμερα στοιχίζουν στον καταναλωτή 800 εκατ. ευρώ ετησίως. Ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι πρέπει να προσφέρονται επιδοτήσεις πολύ προσεκτικά σε νέες τεχνολογίες και μόνο εφόσον θα παράγουν εγχώρια προστιθέμενη αξία.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή