«Μανιφέστο» Τσίπρα για την οικονομία: Δεν υπάρχει εύκολος δρόμος, υπάρχει όμως ένας άλλος
Την πρότασή του για έναν άλλον δρόμο για την οικονομία, μέσα σ' ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο και ασταθές διεθνές περιβάλλον, αλλά και εν μέσω της σφοδρής εσωκομματικής σύγκρουσης που βιώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα ξεδιπλώσει σήμερα, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, ο Αλέξης Τσίπρας, σε μια τοποθέτηση που θα συζητηθεί.
Κακά τα ψέματα, ο πρώην πρωθυπουργός δεν είναι απλά ο ιστορικός αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και ο «φυσικός» ηγέτης του λεγόμενου προοδευτικού «τόξου» στη χώρα. Δεν υπάρχει για τα παραπάνω ισχυρότερη απόδειξη από το γεγονός ότι κάθε του δημόσια τοποθέτηση αποτελεί μείζον πολιτικό γεγονός.
Την περιμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον πολιτικοί «εχθροί» και «φίλοι». Όσο για τους τελευταίους, οι τοποθετήσεις του Αλέξη Τσίπρα αποτελούν «όαση» μέσα στην «έρημο» που έχουν βρεθεί τους τελευταίους 13 μήνες.
Επομένως, δεν υπάρχει αμφιβολία πως το «μανιφέστο» που θα παρουσιάσει σήμερα ο πρώην πρωθυπουργός, θα αποτελέσει για εκείνους μια «τονωτική ένεση» στην προσπάθεια που καταβάλουν για να τελειώσουν τον «εφιάλτη» που ζουν, έτσι ώστε να επιχειρήσουν να επαναφέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική.
«Υπάρχει και άλλος δρόμος»
Το βασικό θέμα της ημερίδας του Ινστιτούτου Τσίπρα, είναι η -εδώ και δεκαετίες- πολυπόθητη σύγκληση της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας θα αναφερθεί στην πρόκληση της τρέχουσας δεκαετίας, που όπως αναμένεται να τονίσει, δεν μπορεί να είναι άλλη από τον τερματισμό της διαρκούς πορείας απόκλισής μας από τον σκληρό πυρήνα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε όλα τα επίπεδα.
Στην οικονομία, στο εισόδημα, στο κράτος δικαίου, στο κοινωνικό κράτος και στις δημόσιες υποδομές. Ο τερματισμός της απόκλισης και η έναρξη μιας πορείας σταδιακής σύγκλισης, θα υπογραμμίσει πως πρέπει να είναι το ζητούμενο.
Ωστόσο, έχοντας, πλέον, και την εμπειρία της διακυβέρνησης, θα αναφέρει ότι σίγουρα δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις και απαντήσεις. Θα επιμείνει, όμως, στο ότι «υπάρχει άλλος δρόμος». Μια άλλη κατεύθυνση, την οποία πρέπει άμεσα να ακολουθήσουμε.
Νέος εθνικός στόχος
Σε κάθε περίπτωση, ο Αλέξης Τσίπρας θα ισχυριστεί πως ο δρόμος της διεξόδου είναι γνωστός. Και πως αυτό που απαιτείται είναι η συνειδητοποίηση του υπαρξιακού κινδύνου και ισχυρή πολιτική βούληση. Μάλιστα, αναμένεται να επαναλάβει κάτι που έχει πολλές φορές σημειώσει κατά το πρόσφατο παρελθόν.
Πως οι πολιτικές και κυρίως οι αιτίες που οδήγησαν την Ελλάδα στην κρίση, δεν μπορούν να αποτελούν τη συνταγή της διεξόδου.
Κατά τον πρώην πρωθυπουργό, θα πρέπει να τεθεί ένας νέος εθνικός στόχος, αντίστοιχος με:
- την ένταξη και ενσωμάτωση της χώρας στην ΕΟΚ, τη δεκαετία του εβδομήντα και ογδόντα
- την ένταξη στην ευρωζώνη τη δεκαετία του ενενήντα
- την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια τη δεκαετία του '10
Και αυτός δεν μπορεί να είναι άλλος, παρά η αναστροφή της πραγματικής αυτής απόκλισης. Και η επιτάχυνση της σύγκλισης με όρους κοινωνικής συνοχής και δικαιοσύνης, με όρους συμπερίληψης των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων που έβαλαν πλάτη για να μείνει η χώρα όρθια.
Παράλληλα, αναμένεται να αναφερθεί και στην ακρίβεια, για την οποία θα υποστηρίξει ότι αποτελεί μια διαρκή και τρομακτική πίεση τα τελευταία χρόνια στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα. Κάτι που δεν αποτελεί κάποιο φυσικό φαινόμενο, αλλά είναι μια γενικευμένη διαδικασία αναδιανομής από τους πολλούς σε λίγους. «Η ανάπτυξη είναι μη βιώσιμη μεσοπρόθεσμα ενώ παράλληλα καρπώνεται από λίγους», θα σημειώσει, σύμφωνα με πληροφορίες.
Τέλος, θα θέσει και το πολιτικό διακύβευμα, καθώς θα υπογραμμίσει πως η ανασυγκρότησή της ελληνικής οικονομίας δεν είναι απλά ζήτημα σχεδίου και πόρων, αλλά απαιτεί και προϋποθέτει ταυτόχρονα και ρήξεις με οργανωμένα συμφέροντα. Μια βαθιά προοδευτική μεταρρυθμιστική προσπάθεια στο σύνολο σχεδόν των θεσμών.