Τι θα πει σήμερα ο Μητσοτάκης στη Βουλή - Πώς διαβάζει η ΝΔ τα γκάλοπ

Η εκτίμηση του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας, παρότι αρκετά μακριά από τις εκλογικές επιδόσεις των εθνικών εκλογών του 2023, αρχίζουν να κινούνται σταδιακά ανοδικά

Τι θα πει σήμερα ο Μητσοτάκης στη Βουλή - Πώς διαβάζει η ΝΔ τα γκάλοπ
Αρχείου - In Time
4'

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα στις 11.00 θα μιλήσει στην Ολομέλεια της Βουλής, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος για τον απολογισμό της φετινής αντιπυρικής περιόδου και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης αναφορικά με τη στήριξη των πληγέντων, την αποκατάσταση των υποδομών και την περαιτέρω ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας. Σε αυτή την ομιλία του αναμένεται να δώσει ένα στίγμα των προθέσεών του όχι μόνο για τον οδικό χάρτη μέχρι το 2027, αλλά και για την στάση που θα ακολουθήσει από εδώ και στο εξής έναντι των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, κλείνουν κάθε σενάριο πρόωρων εκλογών και θέτουν έναν οδικό χάρτη τριετίας, έως το 2027 και τις εθνικές κάλπες. Στην τριετία αυτή, ο στόχος είναι καταρχάς η ενίσχυση των εισοδημάτων, με τον κατώτατο μισθό να διαμορφώνεται στα 950 ευρώ και τον μέσο μισθό στα 1500 ευρώ. Αυτό, αυτομάτως, θα οδηγήσει στη σύγκλιση των εισοδημάτων με την Ευρώπη, στόχος διακηρυγμένος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως και η μείωση της ανεργίας και η αύξηση των επενδύσεων. Παράλληλα, η αναβάθμιση της υγείας, η ψηφιοποίηση του κράτους και η αντιμετώπιση χρόνιων παθογενειών, η ενίσχυση της παιδείας, όπου οι μόνιμοι διορισμοί θα συνεχιστούν και την επόμενη χρονιά, όπως και η βελτίωση των μεταφορών, βρίσκονται στην κορυφή του οδικού χάρτη, που έχει συντάξει η κυβέρνηση και δηλώνει ότι θα υλοποιήσει μέχρι το τέλος της τετραετίας.

Στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης μπαίνουν και οι δημοσκοπήσεις, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, σε «απόσταση ασφαλείας» πλέον από τις ευρωεκλογές και με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, να παίρνουν σιγά σιγά «σάρκα και οστά». Καθώς το κυβερνητικό έργο προχωρά, η εκτίμηση ότι τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας, παρότι αρκετά μακριά από τις εκλογικές επιδόσεις των εθνικών εκλογών του 2023, αρχίζουν να κινούνται σταδιακά ανοδικά. Το προβάδισμα και η πρώτη θέση είναι αδιαμφισβήτητα σε όλες τις μετρήσεις. Τελευταία, η δημοσκόπηση της Alco, που παρουσιάστηκε στον ALPHA και «έδειξε» προβάδισμα 9,7 ποσοστιαίων μονάδων στη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ να διατηρείται στη δεύτερη θέση και τον ΣΥΡΙΖΑ να κατρακυλά στην Πέμπτη.

Στην πρόθεση ψήφου στην πρώτη θέση παραμένει η Νέα Δημοκρατία που συγκεντρώνει 25%, από 23,7% στην προηγούμενη μέτρηση, στη δεύτερη το ΠΑΣΟΚ με 15,3%, στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ελληνική Λύση με το ποσοστό της στο 9,3%, στην τέταρτη το ΚΚΕ με 8,6%, ενώ στην πέμπτη θέση καταγράφεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 6,5%. Ακολουθούν, η Φωνή Λογικής με 4,1%, η Νίκη με 3,9% και η Πλεύση Ελευθερίας με 3,3%, ενώ οριακά κάτω από το πλαφόν του 3% είναι το Μέρα25 με 2,8%.

Στην κυβέρνηση «κρατούν» τρία στοιχεία από την δημοσκόπηση αυτή. Πρώτον, ότι η πρώτη θέση, παρά τις πολιτικές εξελίξεις, δεν διακυβεύεται. Δεύτερον, ότι το ΠΑΣΟΚ δείχνει να αποτελεί πλέον τον βασικό αντιπολιτευτικό αντίπαλο. Τρίτον, ότι το ποσοστό των αναποφάσιστων παραμένει εξαιρετικά υψηλό, στο 15,3% και αυτό δίνει περιθώρια στη Νέα Δημοκρατία να απευθυνθεί σε μια δεξαμενή ψηφοφόρων, οι οποίοι ακόμη κι αν έχουν απομακρυνθεί από τους κόλπους της, δεν έχουν οδηγηθεί σε άλλο κόμμα. Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι η στάση αναμονής των ψηφοφόρων φαίνεται και στην ερώτηση για το ποιο κόμμα της αντιπολίτευσης αποτελεί αξιόπιστη εναλλακτική προοπτική διακυβέρνησης. Στην πρώτη θέση καταγράφεται εκεί το ΠΑΣΟΚ, με 21%, όμως, το 49% απαντά «κανένα».

Η δημοσκόπηση δείχνει και την ενίσχυση του Νίκου Ανδρουλάκη, γεγονός που επίσης περνά από το μικροσκόπιο της κυβέρνησης. Σήμερα, στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την πρώτη του αντιπαράθεση εφ’ όλης της ύλης με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και θα δώσει τον τόνο όσων ακολουθήσουν, όπως και της στάσης, που θα τηρήσει στο εξής.

Στην κυβέρνηση ρίχνουν το βάρος και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά, καθώς αυτά μπορούν να αποτελέσουν την «πυξίδα» για το επόμενο χρονικό διάστημα. Στα αρνητικά στοιχεία, που επιδέχονται βελτίωσης, ότι το 44% των ερωτηθέντων απαντά ότι τα πράγματα θα πάνε χειρότερα για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, ενώ σε άλλη ερώτηση το 53% δηλώνει ότι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο από την απόδοση της κυβέρνησης. Αντίστοιχα, όμως, ένα ακόμη 44% δηλώνει ότι τα πράγματα θα παραμείνουν ίδια και το 9% ότι θα καλυτερεύσουν, ενώ ένα 46% ότι είναι λίγο, αρκετά και πολύ ικανοποιημένο από τις επιδόσεις της κυβέρνησης. Αυτά τα ποσοστά η κυβέρνηση θέλει να ενισχύσει, προχωρώντας ακόμη πιο γρήγορα τις εξαγγελίες της, ώστε οι πολίτες να δουν μετρήσιμα αποτελέσματα, που θα τους πείσουν ότι η καθημερινότητά τους βελτιώνεται.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή