Οριστική ρήξη Μητσοτάκη - Σαμαρά: Το «καρφί» του πρωθυπουργού για τους χαριεντισμούς

Η έντονη δυσφορία του Μαξίμου για την στάση του Αντώνη Σαμαρά και το ποτήρι που ξεχείλισε με την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού στην Κύπρο

Οριστική ρήξη Μητσοτάκη - Σαμαρά: Το «καρφί» του πρωθυπουργού για τους χαριεντισμούς
4'

Η αποχώρηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, όταν ανέβηκε στο βήμα ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς άναψε φωτιές όχι μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στο εσωτερικό της ΝΔ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αρκετά έμπειρος πολιτικά και μετράει τις λέξεις και τα μηνύματα που στέλνει. Γνωρίζει τι κάνει, πότε το κάνει και γιατί το κάνει. Και δεν φαίνεται διατεθειμένος να βάλει νερό στο κρασί του. Η απόφασή του να φύγει και να μην αναγνωρίσει τον Παππά ως αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν και ένα μήνυμα σαφέστατο μήνυμα προς το εσωτερικό της ΝΔ και σε όσους έκαναν χειραψίες με το Νίκο Παππά. Γι’ αυτό και είπε ότι «εγώ δεν χαριεντίζομαι… », φωτογραφίζοντας τον Αντώνη Σαμαρά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι δεν αναγνωρίζει ως εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον κ. Παππά, καθώς είναι «ένας πολιτικός καταδικασμένος με 13-0», ενώ η αποστροφή του «δεν θα συνομιλήσω, δεν θα χαριεντιστώ με τον κ. Παππά», ερμηνεύεται ως δηκτικό σχόλιο για την πρόσφατη συνάντηση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Νίκο Παππά. Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη αν και δεν επιθυμεί το άνοιγμα μετώπων είναι πλέον να μη μένει τίποτα αναπάντητο.

Άλλωστε, πριν από λίγες ημέρες, ο πρωθυπουργός είχε απαντήσει από τις Βρυξέλλες και τη Σύνοδο Κορυφής και σε όσα είχε δηλώσει ο Αντώνης Σαμαράς για τις εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική. Ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι η μέχρι σήμερα στάση του να κινείται στα όρια της πολιτικής ευγένειας εκλαμβάνεται ως αδυναμία και ως εκ τούτου από εδώ και στο εξής θα απαντά σε κάθε κριτική που δέχεται από τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Η αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην αιχμή Μητσοτάκη ήρθε από το περιβάλλον του μέσω non paper όπου με βαριές εκφράσεις περί… υποκλίσεων τονίστηκαν τα ακόλουθα:

«Είναι προφανές ότι ο Κ. Μητσοτάκης επιτίθεται στον κ. Σαμαρά όχι επειδή χαιρέτησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έτυχε να καθίσει δίπλα του σε δημόσια εκδήλωση. Άλλωστε η δήλωση του κ. Σαμαρά για τη σκευωρία Νοβάρτις, ότι θα πάει όλους τους υπεύθυνους «μέχρι τέλος», ισχύει στο ακέραιο. Ο πραγματικός λόγος βρίσκεται στα «ήρεμα νερά» με την Τουρκία που διαταράσσονται καθημερινά πλέον, μέσα από αλλεπάλληλες προκλήσεις. Όπως αυτή μόλις τώρα, με τη νέα Navtex της Τουρκίας. Που μας ανακοίνωσε ότι όχι μόνον η Κάσος αλλά ούτε η Λέσβος ούτε και η Χίος έχουν υφαλοκρηπίδα! Ας ασχοληθούμε λοιπόν με τα σοβαρά, στα σύνορά μας. Χωρίς άλλους επικίνδυνους πραγματικά χαριεντισμούς, βραχύβια «σύμφωνα φιλίας» και υποκλίσεις», αναφέρει το περιβάλλον Σαμαρά.

Σε μια πρώτη ανάγνωση φαίνεται ότι ο κ. Σαμαράς διαβάζει «επίθεση» εναντίον του και δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει έναν βαρύτατο χαρακτηρισμό περί «υποκλίσεων» που ξεπερνάει κάθε όριο πολιτικής κριτικής εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη και πολιτικά δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός για το πρόσωπο του Έλληνα πρωθυπουργού.

Η ρήξη μεταξύ των δύο ανδρών πρέπει να θεωρείται οριστική καθώς όπως φαίνεται η τελευταία ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στην Κύπρο ήταν το ποτήρι που ξεχείλισε για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο περιβάλλον του πρωθυπουργού θεωρούν ότι ο Μεσσήνιος πολιτικός άνοιξε ένα θέμα που δεν υπάρχει προβαίνοντας σε ακροβασίες.

Το ζήτημα που προέκυψε από τη στάση του κ. Σαμαρά δεν ήταν απλώς η κριτική προσέγγισή του στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας και κυρίως στα Ελληνοτουρκικά, αλλά και το γεγονός ότι παρουσιάστηκε και παρουσιάζεται συνήθως ως ένας εκ των μοναδικών και ανησυχούντων για το μέλλον της Κύπρου. Γαλάζια κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι αυτή η ρητορική βάζει σε κίνδυνο την παρούσα προσπάθεια Λευκωσίας και Αθήνας για άρση του ατέρμονου αδιεξόδου στο Κυπριακό.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή