«Τρικυμία» Κασσελάκη: Από τον «εκβιαζόμενο Ανδρουλάκη» στη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ

Εκρηκτικό το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ - Καταγγελίες για «οργανωμένες μετακινήσεις κασσελίστας»
Αρχείου - Eurokinissi

Είναι δύσκολο ακόμη και για εκείνους που ασχολούνται επαγγελματικά με τα όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, να παρακολουθούν τις οβιδιακές μεταμορφώσεις του Στέφανου Κασσελάκη από μέρα σε μέρα.

Ο εξ Αμερικής ορμώμενος επιχειρηματίας, έχει κάνει πάμπολλες αντιφατικές τοποθετήσεις για τα ίδια ζητήματα. Είτε λόγω της άγνοιας και της αμετροέπειας που του καταλογίζουν οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι - και όχι μόνο. Είτε εξαιτίας μιας τακτικής, που λέει τα πάντα, για να ικανοποιήσει τους πάντες, ταυτόχρονα.

Ότι και από τα δύο αν ισχύει, σημασία έχει ότι ο Στέφανος Κασσελάκης «θολώνει» πάντα τα μηνύματά του. Ακόμα και αν πρόκειται για μείζονα πολιτικά ζητήματα, όπως είναι η απαίτηση των κεντροαριστερών πολιτών για συνεργασία των κομμάτων του προοδευτικού χώρου.

Από την «τορπίλη» για την Κεντροαριστερά…

Κατόπιν εορτής και αφού πρώτα αποκλείστηκε από υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ο εξ Αμερικής ορμώμενος επιχειρηματίας, θυμήθηκε τη δυνατότητα συνεργασίας των προοδευτικών κομμάτων. Όσο η συζήτηση ήταν «ζωντανή», ο ίδιος πρόεδρος και η Κουμουνδούρου «καβάλα» στο «εκλογικό άλογο», έκανε τα πάντα για να την «τορπιλίσει».

Αρχικά, είχε χρησιμοποιήσει για τον Νίκο Ανδρουλάκη τον χαρακτηρισμό «εκβιαζόμενος» - τον οποίο αναίρεσε έπειτα από μήνες. Όμως, η ζημιά είχε ήδη γίνει, καθώς ακαριαία κατέστη παντελώς αναξιόπιστος για να ξεκινήσει μια τόσο σοβαρή συζήτηση.

Ύστερα από αυτή την απαράδεκτη επίθεση σε βάρος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Φεβρουάριο και η Κεντρική Επιτροπή του Ιουλίου, πήραν απόφαση ώστε η Κουμουνδούρου να καταστεί ο «καταλύτης» των εξελίξεων για τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων.

Είναι σημαντικό να ξεκαθαριστεί ότι πρόκειται για απόφαση του κορυφαίο οργάνου, δηλαδή του Συνεδρίου και του καθοδηγητικού οργάνου, της Κεντρικής Επιτροπής. Και όχι κάποια λόγια του «αέρα».

Παρά ταύτα, ο Στέφανος Κασσελάκης, έκρινε ότι και αυτές οι αποφάσεις, θα έπρεπε να τελειώσουν – εφόσον δεν εξυπηρετούσαν το σχέδιο του για ένα ΙΧ κόμμα, που θα εξυπηρετούσε τις επιδιώξεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως τον κατηγορεί η σημερινή πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην πορεία ειπώθηκαν πολλά από τον τέως πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με αποκορύφωμα, τα όσα ξεστόμισε μετά την «καρατόμηση» του από την ηγεσία του κόμματος, στο βίντεο που ετοίμασε για να προαναγγείλει την εκ νέου υποψηφιότητα του.

«Η κυβέρνηση απέρχεται και το γνωρίζετε. Στη θέση της: Ή θα έρθει μια δήθεν κεντροαριστερή κατασκευή στην υπηρεσία της διαπλοκής», ήταν τα λόγια του έκπτωτου, πλέον, Κασσελάκη. Με την παραπάνω αναφορά, επί της ουσίας καταγγέλλει το Συνέδριο και την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ -με πρώτο και κύριο τον ίδιο, αφού ήταν ο πρόεδρος του κόμματος- ότι συμμετέχουν σε κάποιο «σκοτεινό σχέδιο» της διαπλοκής.

Η κίνηση αυτή, σε συνδυασμό με το εξώδικο που έστειλε στην Κουμουνδούρου, του στέρησαν τη δυνατότητα να είναι και πάλι υποψήφιος για την ηγεσία.

…στο «μπορώ να συνεργαστώ με τον Ανδρουλάκη»

Τα περί κεντροαριστερής «συνιστώσας των συμφερόντων», τα επανέλαβε και τη Τετάρτη που πέρασε, στα εγκαίνια των νέων του γραφείων. Όμως, λίγες ώρες αργότερα, αναίρεσε τον ίδιο του τον εαυτό, αφού σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ, δήλωσε ότι μπορεί να συνεργαστεί με τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Μάλιστα, την Παρασκευή, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, καθώς μέσα από άρθρο του στην ιστοσελίδα neakriti.gr, παρουσίασε ένα σχέδιο για τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων. «Η μόνη διέξοδος από αυτήν την κρίση μπορεί να προκύψει από το συναπάντημα των προοδευτικών δυνάμεων», ξεκαθαρίζοντας ότι αναφέρεται στη συνεννόηση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, εντός του Κοινοβουλίου.

Συμπλήρωσε, πάντως, ότι σε κάθε περίπτωση, είναι κάθετα αντίθετος σε «“συνεννοήσεις κορυφής” οι οποίες θα αγνοούν τη λαϊκή βούληση και θα θελήσουν να επιβάλλουν “ανακυκλωμένες”, “σημιτικές” λύσεις». Τι είδους «πρωτοβουλίες» και «κοινές δράσεις» θα προκύψουν, χωρίς συνεργασίες κορυφής, δεν ξεκαθάρισε.

«Κεντροαριστερή σανίδα σωτηρίας»;

Ωστόσο, αυτό που έχει μεγάλο ενδιαφέρον, είναι μια άλλη αναφορά. «Η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων θα πρέπει να γίνει χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς προϋποθέσεις, με μόνο γνώμονα τη σωτηρία της πατρίδας μας. Αφήνοντας πίσω το “εγώ” και βάζοντας μπροστά το “εμείς”», σημείωσε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Με απλά λόγια, αίρει το «βέτο» του για τη συμμετοχή της Νέας Αριστεράς σε μια τέτοια διεργασία. Πιθανότατα, διότι ο ίδιος ετοιμάζει την «έξοδο» του από την Κουμουνδούρου, βλέποντας ως δική του «σανίδα σωτηρίας» τη συμμετοχή σε ένα μετωπικό σχήμα της Κεντροαριστεράς, όπως λένε κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Καταγγελίες για «οργανωμένες μετακινήσεις κασσελίστας»

Εντύπωση, πάντως, προκαλούν καταγγελίες από την πλευρά της πλειοψηφίας, για απόπειρα «οργανωμένης μετακίνησης» οπαδών του Στέφανου Κασσελάκη από ορισμένες Οργανώσεις Μελών, σε άλλες. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν πηγές από την Κουμουνδούρου, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που στηρίζουν των έκπτωτο πρόεδρο, προσπαθούν με την καθοδήγηση μελών της Κεντρικής Επιτροπή να μετακινηθούν σε άλλες οργανώσεις από αυτές που ήδη είναι εγγεγραμμένοι, με στόχο να ελέγξουν την εκλογή συνέδρων.

Τα ίδια πρόσωπα, εκτιμούν ότι πρόκειται για μια απέλπιδα προσπάθεια της πλευράς του πρώην προέδρου να ανατρέψει τις ισορροπίες στον δρόμο προς το Συνέδριο, με σκοπό να ανατρέψει την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, που του απαγορεύει να είναι υποψήφιος. Όχι γιατί έτσι τους ήρθε, αλλά γιατί έστειλε εξώδικο προς το κόμμα και προχώρησε σε απαράδεκτες και αντικαταστατικές ενέργειες, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.

Η πλευρά Κασσελάκη, από τη μεριά της, καταγγέλλει την πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ για «μεθοδεύσεις προκειμένου να διατηρήσουν τον έλεγχο του κόμματος», προσθέτοντας πως «παρά τις προσπάθειες από συγκεκριμένα κέντρα αποφάσεων, οι ψηφοφόροι κατανοούν ότι η αποκατάσταση της δημοκρατικής διαδικασίας μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω του Συνεδρίου».

Σχετικές ειδήσεις