Δένδιας: Δύσκολες αλλά αναγκαίες αλήθειες για τις Ένοπλες Δυνάμεις

Αλήθειες υπουργού Εθνικής Άμυνας για τον στρατό για να αλλάξει επίπεδο και γίνει ο ισχυρότερος στην ελληνική ιστορία. 
INTIME NEWS

«Εθνικό είναι ό,τι είναι αληθές». Την επίκαιρη αυτή ρήση του εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού, χωρίς υπεκφυγές και διάθεση να χαϊδέψει αυτιά, αλλά με ρεαλισμό, θέλησε να διατυπώσει με παρρησία, για άλλη μια φορά, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας για τις ανάγκες και τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων της πατρίδας μας.

Χωρίς να καταφύγει σε ευχάριστες δηλώσεις ή να υποκύψει σε τοπικές πιέσεις, ο κ. Δένδιας, σε πρόσφατη ομιλία του, υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη αλλαγή στη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, αφουγκραζόμενος τη νέα εποχή για το κλείσιμο στρατοπέδων που δεν εξυπηρετούν κάποιον επιχειρησιακό σκοπό, τη μείωση του αριθμού των αξιωματικών – και ειδικά των ανωτέρων – που πλέον ξεπερνούν ακόμα και αυτούς του αμερικανικού στρατού - και την καθιέρωση μιας διαφορετικής πορείας εξέλιξης για τους υπαξιωματικούς.

Ανάμεσα στα παραδείγματα που ανέφερε, ο κ. Δένδιας μίλησε για δομές όπως το Ναυτοδικείο Ιωαννίνων και στρατόπεδα σε μικρές πόλεις, που διατηρούνται από την εποχή του εμφυλίου πολέμου.

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι απαιτούνται περισσότεροι υπαξιωματικοί και χαμηλόβαθμοι επαγγελματίες οπλίτες, παρά πληθώρα ανώτερων αξιωματικών, όπως οι Ταξίαρχοι.

Παραδείγματα, όπως το Ναυτοδικείο στα Ιωάννινα και τα στρατόπεδα σε χωριά και κωμοπόλεις που παραμένουν από την εποχή του εμφυλίου, αναφέρθηκαν ως χαρακτηριστικές περιπτώσεις, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι προτεραιότητα πρέπει να δοθεί σε περισσότερους υπαξιωματικούς και επαγγελματίες οπλίτες, αντί της πληθώρας των Ταξιάρχων.