Το «χαλασμένο» τηλέφωνο μεταξύ Μητσοτάκη και Ανδρουλάκη και ο νέος δικομματισμός

Πώς διαβάζουν την «αναβάπτιση» του Νίκου Ανδρουλάκη στη ΝΔ και πώς θα τον αντιμετωπίζουν από εδώ και στο εξής;

Μετά την επικράτηση του Νίκου Ανδρουλάκη στις εσωκομματικές κάλπες του ΠΑΣΟΚ και την ανοδική πορεία του κόμματός του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καθίσταται σαφέστατα κύριος πολιτικός αντίπαλος της ΝΔ. Αν και αρχικά διεφάνη ότι οι δύο κεντρικοί πολιτικοί αντίπαλοι Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Ανδρουλάκης θα έβρισκαν έναν άλλο τρόπο πολιτικής αντιπαράθεσης, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

Ακόμα και το πολύκροτο σχεδιαζόμενο ραντεβού των δύο ανδρών φαίνεται να «παγώνει» προσώρας αφού ο Νίκος Ανδρουλάκης επέλεξε την σκληρή σύγκρουση σε πολλά μέτωπα. Το μέγεθος της σύγκρουσης και της έντασης, θα φανεί ενδεχομένως και από το αν η πρόσκληση του πρωθυπουργού στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για να συναντηθούν, θα μείνει και αυτή τη φορά στον «αέρα», όπως συνέβη και στο πρώτο τηλεφώνημα του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Νίκο Ανδρουλάκη, όταν ανέλαβε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, πριν από τρία χρόνια.

Δημιουργούνται δηλαδή οι συνθήκες ενός νέου δικομματισμού που μέχρι τις επόμενες εκλογές το πιθανότερο είναι να κινηθεί στις ράγες του σκληρού διπολισμού με στόχο την αύξηση των ποσοστών συσπείρωσης στο εσωτερικό της ΝΔ αλλά και του ΠΑΣΟΚ.

Το κυβερνητικό επιτελείο εκτιμά ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν πρόκειται να αλλάξει αντιπολιτευτική τακτική. Η ψηφοφορία για το ΑΣΕΠ στη Βουλή και η καταψήφιση του νομοσχεδίου από το ΠΑΣΟΚ, το «παρών» στη διάσκεψη των προέδρων για τον Συνήγορο του Πολίτη, η στάση της Χαριλάου Τρικούπη στο θέμα των εποχικών πυροσβεστών, αλλά και η επιμονή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να συντηρεί το ζήτημα των υποκλοπών έκαναν τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη να μιλά για «κοινή στάση του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ και για δείγμα ότι η υποτιθέμενη αλλαγή στάσης και νοοτροπίας του κ. Ανδρουλάκη, μετά την επανεκλογή, θα παραμείνει μία ανεκπλήρωτη υπόσχεση και η χώρα θα συνεχίσει να πορεύεται με μία αντιπολίτευση του… όχι σε όλα». Στη ΝΔ εκτιμούν ότι ο κ. Ανδρουλάκης θα επιχειρήσει να καλύψει το κενό του ΣΥΡΙΖΑ σκληραίνοντας ακόμα περισσότερο την στάση του και δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει ακόμα και τοξικό λόγο παίρνοντας αρνητική στάση σε όλες τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Ακριβώς μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το Μέγαρο Μαξίμου «χτίζει» μεν τον αντίπαλο «πόλο» και επιχειρεί ταυτόχρονα να τον αποδομήσει. Αναδεικνύοντας, καταρχάς, το γεγονός ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης παραμένει το ίδιο πρόσωπο με τις ίδιες θέσεις και την ίδια στάση, που είχε και πριν την επανεκλογή του, ότι ταυτίζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι δεν επιδιώκει την πολιτική συναίνεση στα μείζονα, ούτε ασκεί μια εποικοδομητική αντιπολίτευση στη βάση προτάσεων.

Ενδεικτική είναι και η χθεσινή δήλωση που έκανε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος αναφερόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης με αφορμή το θέμα της επιλογής του Συνηγόρου του Πολίτη:

«Αν δεν είναι αυτό πολιτική και κομματική εργαλειοποίηση των θεσμών τότε τι είναι; ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά ακριβώς επειδή δεν διαθέτουν αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης εξωθούνται στα άκρα της στείρας άρνησης και καταγγελίας μόνο και μόνο για να λένε ότι ασκούν αντιπολίτευση σε κάθε κυβερνητική πρόταση αδιακρίτως. Εν τέλει επιδιώκουν την ακυβερνησία και γι’αυτό ακριβώς είναι ακατάλληλοι να αναλάβουν κυβερνητικές ευθύνες. Εκτίθενται, ακυρώνονται και εν τέλει ασκούν τυφλή και μη χρήσιμη αντιπολίτευση του «όχι σε όλα» και του «ναι στο τίποτα». Οι πολίτες βλέπουν, κρίνουν και βγάζουν τα συμπεράσματά τους», καταλήγει ο κ. Σκέρτσος σημειώνοντας ουσιαστικά ότι το ΠΑΣΟΚ θα κάνει απλά αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση.

Η «μητέρα των μαχών» θα δοθεί μέσα στην Βουλή όταν θα έρθει προς ψήφιση ο προϋπολογισμός με δεδομένο και το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δέχεται εισηγήσεις να καταθέσει ενδεχομένως και πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για να ταρακουνήσει τα «ήρεμα νερά» του πολιτικού σκηνικού και να βγει μπροστά το ΠΑΣΟΚ με αέρα εν δυνάμει κυβερνητικού πόλου.