Η βάση του ΣΥΡΙΖΑ παίρνει την κατάσταση στα χέρια της – Η εκλογή συνέδρων κρίνει το μέλλον

Σε μια κρίσιμη ψηφοφορία για το μέλλον του κόμματος οδηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη «σκυτάλη» να περνάει από τα εκλεγμένα όργανα στη βάση, η οποία με τη ψήφο της θα αποφασίσει ποιοι θα την εκπροσωπήσουν στο Συνέδριο, αλλά και το πως θα πορευτεί, πλέον, η αξιωματική αντιπολίτευση.

Η βάση του ΣΥΡΙΖΑ παίρνει την κατάσταση στα χέρια της – Η εκλογή συνέδρων κρίνει το μέλλον
3'

Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που θα λάβουν μέρος στην ψηφοφορία, θα κρίνουν αν το κόμμα θα γυρίσει οριστικά σελίδα, δίνοντας την πλειοψηφία των συνέδρων στο «παραδοσιακό κόμμα», ολοκληρώνοντας το «πείραμα Κασσελάκη».

Ή αν ο πρώην πρόεδρος θα κερδίσει την πλειοψηφία του οργάνου και με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να ακυρώσει τις αποφάσεις αποκλεισμού και έκπτωσης του από την ηγεσία, έχοντας μια ακόμα ευκαιρία να διεκδικήσει την επανεκλογή του – γεγονός που θα επικυρώσει τη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα εντελώς άγνωστο κόμμα.

Η «βάση του διεύρου»

Πριν ο Αλέξης Τσίπρας εισάγει στην Κουμουνδούρου την «καινοτομία» της εκλογής προέδρου -και Κεντρικής Επιτροπής- από τη βάση του κόμματος, αυτό το «προνόμιο» άνηκε στα μέλη του που συμμετείχαν στο Συνέδριο. Όπως ακριβώς συνέβαινε σε όλα τα κόμματα της Αριστεράς -και της Σοσιαλδημοκρατίας- στην Ευρώπη, μέχρι και πριν από μερικά χρόνια.

Ο εν λόγω «ανοιχτός» -όπως τον αποκαλούν όσοι τον υποστηρίζουν- τρόπος εκλογής ηγεσίας, εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τον Γιώργο Παπαπνδρέου, που εκλέχθηκε το 2004 πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – χωρίς αντίπαλο. Το 2009, το αποδέχθηκε και η Νέα Δημοκρατία, ενώ το 2022 ήρθε η σειρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Η αντιπαράθεση για το αν είναι όντως μια «αναβάθμιση της Δημοκρατίας» ή το μέσο για την οργανωτική διάλυση των κομμάτων και την αντικατάσταση τους από έναν εκλογικό «χυλό», που δεν έχει καμία υποχρέωση -και στην πραγματικότητα κανένα δικαίωμα- κρατεί ακόμα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι δίνει την ευκαιρία στον καθένα και την καθεμιά, να ψηφίσει για την ηγεσία ενός κόμματος, ακόμα και αν δεν έχει καμία σχέση μαζί του. Ακόμα και αν είναι ψηφοφόρος ή μέλος άλλου κόμματος, ακόμα και αν είναι απλά περαστικός. Με δύο ευρώ συμμετοχή, μπορεί να «αγοράσει» το «δημοκρατικό δικαίωμα».

Έτσι, τα κόμματα που εφαρμόζουν αυτό τον τρόπο εκλογής ηγεσίας, βρίσκονται με καταγεγραμμένα εκατοντάδες χιλιάδες μέλη. Στην πραγματικότητα, όμως, στις οργανώσεις τους εμφανίζονται με το ζόρι μερικές δεκάδες.

Κρίσιμη εκλογή

Στο δια ταύτα, στις εκλογές συνέδρων εν όψει του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, το διακύβευμα είναι τεράστιο. Και το βάρος θα πέσει στα μέλη του κόμματος. Ή, μάλλον, σε ένα τμήμα τους. Σε εκείνα τα οποία συνηθίζουν να συμμετέχουν και σε άλλες διαδικασίες, πέραν τις εκλογής προέδρου.

Δικαίωμα ψήφου στις 700 κάλπες που θα στηθούν σε όλες τις οργανώσεις του, σε ολόκληρη την Ελλάδα το Σάββατο ή την Κυριακή (ανάλογα με το ποια ημέρα επέλεξε η κάθε Οργάνωση Μελών) θα έχουν δικαίωμα να λάβουν μέρος όσοι ήταν ήδη μέλη του κόμματος ή γράφτηκαν μέχρι τις 25 Οκτωβρίου.

Οι δύο πλευρές (πλειοψηφία-Κασσελάκης) ευελπιστούν ότι θα τα καταφέρουν να κερδίσουν την πλειοψηφία του Συνεδρίου και έτσι να πετύχουν τους στόχους τους. Η μεν πλειοψηφία, να κλείσει μια ώρα αρχύτερα την παρένθεση του Στέφανου Κασσελάκη και να ξεκινήσει την ανασυγκρότηση του κόμματος, αλλά και ολόκληρου του προοδευτικού χώρου.

Ο έκπτωτος πρόεδρος, θέλει την πλειοψηφία για να μπορέσει να ανατρέψει τις αποφάσεις των οργάνων και να μπορέσει να είναι ξανά υποψήφιος για την ηγεσία. Αν το πετύχει, θα μπορέσει στις 24 Νοεμβρίου να διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία του κόμματος. Και αν κερδίσει, να φτιάξει το προσωποπαγές κόμμα που επιδιώκει.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή