Το «κόμμα Κασσελάκη» ανάμεσα σε «Συμπληγάδες» - Το «θολό» προφίλ
Το άγνωστο εγχείρημα και η «μονοπρόσωπη ΕΠΕ» τρομάζουν τους «φευγάτους» του ΣΥΡΙΖΑ
Κάθε άλλο παρά εύκολη αναμένεται να είναι η εκκίνηση του «κινήματος» του Στέφανου Κασσελάκη, το οποίο φιλοδοξεί να μετατραπεί σε ένα κόμμα απροσδιορίστου πολιτικής ταυτότητας, που από τώρα κλείνει το «μάτι» στη Δεξιά, πριν καλά, καλά πάρει «σάρκα και οστά».
Το άγνωστο του εγχειρήματος, αλλά και ο συγκεντρωτισμός -σε σημείο παρεξηγήσεως- που διακρίνει τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, συνδυαστικά με το «θολό» προφίλ της εν εξελίξει κίνησης, είναι και ο λόγος που δεν έχει ανοίξει μαζικά ο «χορός» της εξόδου των βουλευτών που τον στήριξαν από την αξιωματική αντιπολίτευση.
Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν δεύτερες σκέψεις σχετικά με το αν πρέπει ή δεν πρέπει, να προχωρήσουν προς το απονενοημένο διάβημα, ακολουθώντας τον εξ Αμερικής ορμώμενο επιχειρηματία.
Το κακό προηγούμενο των προκριματικών εκλογών
Λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα του 2023, ο Στέφανος Κασσελάκης προσκάλεσε τους διαπιστευμένους πολιτικούς συντάκτες του ΣΥΡΙΖΑ, σε μπαρ στο κέντρο της Αθήνας, για ένα χαλαρό ποτό και συζήτηση. Τα όσα είπε ο τότε επικεφαλής της Κουμουνδούρου, μάλλον πέρασαν απαρατήρητα από τους παραβρισκόμενους στη συνάντηση.
Εκτός από το σημείο που αναφέρθηκε στην πρόθεση του να στελεχωθεί το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος, μετά από ανοιχτή ψηφοφορία ανάμεσα στα μέλη. Τελικά, η συγκεκριμένη σκέψη του Στέφανου Κασσελάκη, έγινε πράξη – και αυτό αποτελεί την εξαίρεση στον κανόνα.
Όντως, στις 14 Απριλίου 2024, περισσότεροι από 200 υποψήφιοι διεκδίκησαν 35 από τις 42 θέσεις στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Το παράδοξο, όμως, σε αυτή την ιστορία, είναι ότι η τότε ηγεσία, επέλεξε να δημοσιοποιήσει τα ονόματα όσων κέρδισαν τη ψήφο των μελών, αλλά όχι τους σταυρούς που έλαβαν και τη σειρά κατάταξης τους.
«Για να μην υπάρξει η μομφή ότι υποδεικνύουμε στους ψηφοφόρους ποιους να ψηφίσουν», ήταν η επίσημη δικαιολογία. Όμως, η μη δημοσίευση των αποτελεσμάτων σε εκλογική διαδικασία, αποτέλεσε από μόνο του ένα «μνημείο» αδιαφάνειας. Μάλιστα, προκάλεσαν πάρα πολλές μουρμούρες στο κόμμα εκείνες τις ημέρες, ενώ δεν ήταν λίγοι που σε ιδιωτικές συζητήσεις αμφισβητούσαν τις ανακοινώσεις Κασσελάκη.
Φαίνεται, λοιπόν, ότι αυτή η ξεχασμένη ιστορία, επανέρχεται στην καθημερινότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό, γιατί αρκετοί από τους βουλευτές που στηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη, φοβούνται ότι δεν αποκλείεται η αδιαφάνεια εκείνης της διαδικασίας, να χτυπήσει και τις δικές τους «πόρτες», σε περίπτωση που ακολουθήσουν τον πρώην πρόεδρο.
Απολίτικη «μονοπρόσωπη ΕΠΕ»
Ένα ακόμα στοιχείο που προβληματίζει ορισμένους εκ των βουλευτών στο να κάνουν το «άλμα κενό», είναι η αλαζονική συμπεριφορά -που του έχουν κατά καιρούς προσάψει- και η απολίτικη προσέγγιση των ζητημάτων εκ μέρους του Στέφανου Κασσελάκη.
Η φράση «οι πολίτες δεν ξεχωρίζουν πια την Αριστερά από τη Δεξιά», σε συνδυασμό με τον στόχο που θα έχει το «κίνημα» -πάντα κατά τα λεγόμενα του επικεφαλής του- να προσεγγίσει ανθρώπους από τη «θεσμική Δεξιά», έχει προκαλέσει μεγάλο προβληματισμό.
«Πώς θα απευθυνθούν πρόσωπα που έχουν ταυτιστεί για την αντιδεξιά πορεία τους, σαν τη Νίνα Κασιμάτη, τη Θεοδώρα Τζάκρη ή την Έλενα Ακρίτα, στους ψηφοφόρους τους; Τι θα υπερασπιστούν; Τα ιδιωτικά κολλέγια ή τη σιωπή Κασσελάκη για τα εργασιακά, που τα ονομάζει “απασχόληση”;», αναρωτήθηκε σε συζήτηση που είχε με το Newsbomb.gr, στέλεχος της Κουμουνδούρου.
Επίσης, ορισμένοι φοβούνται πως στο νέο κόμμα, ο Στέφανος Κασσελάκης θα λειτουργεί σαν «μονοπρόσωπη ΕΠΕ», χωρίς όργανα και πως σύντομα θα βρεθούν αντιμέτωποι με την «έξωση» από αυτό, στο όνομα της δήθεν ανανέωσης.