Η δήλωση Τραμπ για την Ουκρανία και η πραγματική δήλωση Δένδια
H εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην ηγεσία των ΗΠΑ και ιδίως η άποψή του ότι πρέπει να επέλθει εκεχειρία στην Ουκρανία και οι δύο πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, διαμορφώνουν νέα δεδομένα στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα.
Την εκπεφρασμένη θέση του νεοεκλεγέντα Αμερικανού προέδρου για την Ουκρανία και τις εξελίξεις που αναμένεται να πυροδοτήσει η προεδρία του σε παγκόσμιο επίπεδο, κλήθηκε να αναλύσει ο Νίκος Δένδιας, σε εκδήλωση που διοργάνωσαν το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος και το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.
Ερωτηθείς από τον καθηγητή Κωνσταντίνο Φίλη για τις δηλώσεις Τραμπ πως πρέπει να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο υπουργός Άμυνας εκτίμησε πως με δεδομένη τη θέση του Αμερικανού προέδρου και αν υπάρχει σχετικό σχέδιο στο μυαλό, είναι πιθανό το σενάριο οι δύο πλευρές να οδηγηθούν σε εκεχειρία και να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
«Πιστεύω ότι αν υπάρχει ένα σχέδιο στο μυαλό του Προέδρου Τραμπ, αυτό πρέπει να είναι κάτι τέτοιο (να «παγώσει» η σύγκρουση εκεί που βρίσκεται και να αφήσει τα θέματα που έχουν να κάνουν με την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα να συζητηθούν στο πλήρωμα του χρόνου)» απάντησε χαρακτηριστικά.
Είναι προφανές ότι παρά την παρερμηνεία της απάντησής του σε ορισμένες αναλύσεις, ο Νίκος Δένδιας δεν έκανε καμία δήλωση που να υποδεικνύει ότι «πρέπει να σταματήσει ο πόλεμος».
Η τοποθέτησή του βασίστηκε αποκλειστικά στις εξελίξεις που αναμένεται να πυροδοτήσει η αλλαγή στην ηγεσία των ΗΠΑ.
Συνεχίζοντας την ανάλυσή του, ο κ. Δένδιας εκτίμησε ότι το σε περίπτωση που γίνει «πάγωμα» αυτής της σύγκρουσης θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.
Σε αυτό το πλαίσιο, εξήρε τη σημασία της Δυτικής Θράκης και ιδιαίτερα του Λιμανιού της Αλεξανδρούπολης για τη Δύση και το ΝΑΤΟ, ως γέφυρα με την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και την Ουκρανία.