Το παρασκήνιο της διαγραφής Σαμαρά και τα μηνύματα Μητσοτάκη

Η απόφαση διαγραφής του πρώην πρωθυπουργού είναι σαφέστατα και μήνυμα Μητσοτάκη προς την εσωτερική αντιπολίτευση
Αρχείου - Eurokinissi
11'

Τα μηνύματα που παίρναμε από όλα τα στελέχη της ΝΔ, ήταν «μην τον ανέχεστε άλλο», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, αντιδρώντας άμεσα στην ανακοίνωση του πρώην πρωθρυπουργού Αντώνη Σαμαρά, στην οποία επιτέθεται προσωπικά στον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Για αρκετούς πολιτικούς αναλυτές η διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά ήταν μάλλον προδιαγεγραμμένη αφού ο πρώην πρωθυπουργός πολλές φορές είχε διατυπώσει σκληρές απόψεις εναντίον της κυβέρνησης και του ίδιου του Μητσοτάκη.

Εξίσου σκληρή ήταν βεβαίως και η ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη ο οποίος άφησε αιχμές για την περίοδο του 1993 όπου ο κύριος Σαμαράς έριξε την τότε κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν βεβαίως η συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά που θα δημοσιευτεί στο «Βήμα της Κυριακής» όπου ο πρώην πρόεδρος εμμέσως πλην σαφώς ζήτησε την αποπομπή του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και πρότεινε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας των Κώστα Καραμανλή θέλοντας έτσι να φέρει προ τελεσμένων γεγονότων τη ΝΔ στην επιλογή ΠτΔ.

Η σημερινή διαγραφή του είναι σαφέστατα ένα ισχυρό μήνυμα σε όλους όσοι σκέπτονται να ακολουθήσουν τα βήματα του πρώην πρωθυπουργού σε επίπεδο κριτικής κατά της κυβέρνησης.

Η κόντρα του Σαμαρά με την κυβέρνηση έχει βάθος καθώς ο πρώην πρωθυπουργός πιστεύει ότι είναι λαοπρόβλητος και θεωρεί εαυτόν μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο. Οι επικριτές του θεωρούν ότι έχει μια ιδιοκτησιακή αντίληψη για το κόμμα. Ο Αντώνης Σαμαράς για παράδειγμα, θεωρεί ότι συνέβαλε τα μέγιστα στην εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προεδρία της ΝΔ και ενδεχομένως να ανέμενε αναγνώριση της βοήθειας που προσέφερε στον σημερινό πρωθυπουργό να πάρει το κόμμα κόντρα στους άλλους βαρόνους της ΝΔ, ακόμη και την ίδια την αδελφή του, Ντόρα Μπακογιάννη, που το 2016 στήριζε Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Ο Μεσσήνιος πολιτικός ήθελε πάντα να έχει λόγο στην ατζέντα της διακυβέρνησης, από τα ελληνοτουρκικά και το Σκοπιανό μέχρι τα ατομικά δικαιώματα για τα ομόφυλα ζευγάρια και την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Θεωρεί ότι είχε παραγκωνιστεί πολιτικά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και είχε σε εγρήγορση ομάδα 10-15 απολύτως ελεγχόμενων βουλευτών με τους οποίους «προειδοποιούσε» ή άφηνε να εννοηθεί πως όταν χρειαστεί θα έδειχνε τη δύναμή του, μπλοκάροντας, και ενδεχομένως ακυρώνοντας, μείζονες κυβερνητικές επιλογές.

Στη Νέα Δημοκρατία παίζεται εδώ και πολύ καιρό σκληρό μπρα ντε φέρ κυρίως ανάμεσα σε Μαξίμου και Αντώνη Σαμαρά. Η ρήξη του πρώην πρωθυπουργού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχει ξεκινήσει από το 2020 και έδειχνε μη αναστρέψιμη. Στην εξίσωση, παροδικά, είχε μπει και ο Κώστας Καραμανλής, όμως εκεί η κατάσταση δείχνει να είναι περιορισμένα ελεγχόμενη, αντίθετα με τον Αντώνη Σαμαρά όπου παίζονται mind games, με τις δύο πλευρές να χορεύουν στους ρυθμούς ενός πολιτικού σκληρού ροκ.

Η τελευταία εμφάνιση του πρώην πρωθυπουργού στην Κύπρο και οι αναφορές για τα εθνικά θέματα, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου στο Μαξίμου, με τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντάει σε σκληρό ύφος μέσω… Βρυξελλών: «Για τον κ. Σαμαρά, θα πω ότι οι απόψεις του είναι σεβαστές. Θέλω να θυμίσω, ήταν τέως Πρωθυπουργός, ήταν άνθρωπος ο οποίος συναντήθηκε με τον κ. Ερντογάν και επί διακυβέρνησης του κ. Σαμαρά και με Υπουργό τον κ. Βενιζέλο γινόντουσαν και διερευνητικές επαφές. Απλά για να υπενθυμίσω λίγο τι συνέβαινε εκείνη την περίοδο…».

Για να προσθέσει σε άλλο σημείο τα εξής: «Διαπιστώνω ότι υπάρχουν πολλές εξαιρετικά ακραίες φωνές στην Ελλάδα, από κόμματα τα οποία βρίσκονται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας και από διάφορα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα οποία περίπου κατηγορούν την κυβέρνηση, εμένα, τον Υπουργό Εξωτερικών, ότι είμαστε «μειοδότες», γιατί κάνουμε τι; Γιατί συζητάμε με την Τουρκία; Αναρωτιέμαι: Πού ήταν όλοι αυτοί οι υπερπατριώτες όταν εμείς προστατεύαμε τα σύνορα της Ελλάδος στον Έβρο; Πού ήταν όλοι αυτοί οι υπερπατριώτες όταν εμείς επεκτείναμε τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια στο Ιόνιο; Όταν υπογράφαμε την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με την Αίγυπτο, δημιουργώντας κυριαρχικά δικαιώματα με τη βούλα, με το νόμο; Πού ήταν όλοι αυτοί οι υπερπατριώτες όταν αγοράζαμε τις Belh@rra, τα Rafale; Όταν κάναμε την παραγγελία για τα F-35; Έχω μιλήσει και στο παρελθόν για «πατριώτες της φακής».

Το ποτήρι ξεχείλισε στη γιορτή των 50 χρόνων της Νέας Δημοκρατίας, όπου απόντες ήταν οι Σαμαράς και Καραμανλής. Εδώ, όμως, υπάρχει μια λεπτομέρεια, δείγμα ότι όλα κινούνται σε κόκκινες γραμμές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το οποίο αναγνωρίζουν και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, επικοινώνησε μαζί τους, ζητώντας να είναι παρόντες, ωστόσο πήρε αρνήσεις. Και δεν πήγαν στη γιορτή. Από εκείνη την ημέρα, πολλά άλλαξαν…

Τα επεισόδια είναι πολλά

Επειδή κάποιοι πιθανόν να έχουν χάσει το μέτρημα των «επεισοδίων» που έχουν λάβει χώρα ανάμεσα σε Μαξίμου και Σαμαρά (με πολλές αλήθεια… επαναλήψεις), θα θυμίσουμε ότι όλα ξεκίνησαν σχεδόν 4 χρόνια πριν, το 2020, με τον πρώην πρωθυπουργό να εμφανίζεται ως… αντάρτης και να πηγαίνει αντίθετα με την κυβερνητική γραμμή αναφορικά με την προκλητικότητα στα εθνικά θέματα, με τις περιπτώσεις του Έβρου και του Oruc Reis. Εκεί, έφτασε στο σημείο να πει ανοιχτά ότι «η Ελλάδα δεν συνομιλεί με πειρατές», καλώντας την Αθήνα (σ.σ. το Μαξίμου δηλαδή) να αλλάξει προσέγγιση στη διαχείριση των εθνικών θεμάτων με την Τουρκία και του Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν. Μάλιστα, σε αυτή τη δήλωση σε εφημερίδα είχε πει ότι «η Τουρκία κοντεύει να “γκριζάρει” το μισό Αιγαίο». Πρόσθεσε ακόμα ότι θα πρέπει να «πείσουμε ότι αν έμπρακτα παραβιάσουν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, είμαστε αποφασισμένοι για όλα».

Την ίδια χρονιά, το 2022, ο Αντώνης Σαμαράς κάνει τα «εγκαίνια» στο Ίδρυμά του, στο Παλλάς. Στην πρώτη σειρά του ακροατηρίου βρίσκονταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και τρεις πρώην (Κώστας Καραμανλής, Παναγιώτης Πικραμένος, Λουκάς Παπαδήμος), αλλά και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, στον οποίο ο Αντώνης Σαμαράς έκανε ειδική αναφορά.

Εκεί, λοιπόν, έριξε και πάλι… μπαλοθιές καθώς στην 40λεπτη ομιλία του επιτέθηκε εκ νέου στο Μαξίμου για τις υποκλοπές: «Δεν πιστεύω, δεν θέλω να πιστέψω, ότι η κυβέρνηση υπέκλεπτε τηλεφωνικές συνομιλίες. Θα ήταν αδιανόητο… Αν ίσχυαν όλα αυτά, θα επρόκειτο, αναμφίβολα, για αντιδημοκρατική εκτροπή» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά. Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση ενώ τροφοδοτεί την συζήτηση για την Ουκρανία ξεχνάει την Κατοχή της Κύπρου.

Πάντως, στο τέλος της ομιλίας του, τότε, είχε δείξει τάση… συμφιλίωσης: «Η παράταξη οφείλει να δώσει τη μάχη των ιδεών ενωμένη. Και ενόψει εκλογών, όποτε κι αν γίνουν, και ανεξάρτητα από τις εκλογές».

Τον Δεκέμβριο του 2023 επανήλθε με μια σκληρή ανακοίνωση όπου εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του στην τροπολογία περί παράνομων μεταναστών, με την οποία νομιμοποιούνται μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα για τρία χρόνια. Μεταξύ άλλων έγραφε: ««Η αιφνιδιαστική κατάθεση τροπολογίας που χορηγεί "νέου τύπου άδεια διαμονής για εργασία σε πολίτες τρίτων χωρών", είναι λανθασμένη. Στην πράξη νομιμοποιεί όλους τους λαθρομετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα εδώ και 3 χρόνια! Και μάλιστα, συλλήβδην, δίχως ουσιαστικό έλεγχο της ταυτότητας κάθε ενός από την Πολιτεία! Κι αυτό την ώρα που το μεταναστευτικό συγκλονίζει όλη την Ευρώπη, η οποία αναζητεί αυστηρότερη πολιτική! Αδυνατώ να καταλάβω γιατί η κυβέρνησή μας ελαστικοποιεί κι άλλο τη δυνατότητα παροχής άδειας διαμονής και εργασίας στους παράνομους μετανάστες. Ακόμα και σε αυτούς που έχει απορριφθεί η αίτηση ασύλου! Ακόμη και αν έχουν διαβατήριο, "έστω κι αν αυτό έχει λήξει..."».

Η ομιλία για τα ομόφυλα ζευγάρια

Το μεγάλο «χτύπημα» έγινε στις 15 Φεβρουαρίου του 2024, με την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στην Βουλή, κατά την διάρκεια συζήτησης για το νομοσχέδιο που αφορούσε τα ομόφυλα ζευγάρια, το οποίο καταψήφισε: «Είναι επικίνδυνο αυτό το νομοσχέδιο. Τα δικαιώματα κατοχυρώνονται πλήρως με το σύμφωνο συμβίωσης. Εδώ μιλάμε και για το δικαίωμα ανήλικου παιδιού και όχι μόνο των ενηλίκων. Η πολιτεία αφαιρεί από τα παιδιά το δικαίωμα να έχουν και μάνα και πατέρα, τότε θα υπάρξει πραγματική στέρηση, αλλά και σύγχυση για τα παιδιά. Από όλα τα προσχηματικά επιχειρήματα, αυτό είναι το πιο προσχηματικό – περιλαμβάνεται η πρόνοια στο υφιστάμενο πλαίσιο για τους ομοφύλους που έχουν ήδη παιδί» είχε αναφέρει μεταξύ άλλων στην ομιλία του.

«Πόλεμος» στο… Πολεμικό Μουσείο

Εκεί όμως που «σφραγίστηκε» το μεγάλο πολιτικό ρήγμα, ήταν στο Πολεμικό Μουσείο, τον Ιούλιο του 2024, παρουσία μάλιστα Καραμανλή, με αφορμή ένα βιβλίο που είχε εκδοθεί πριν από τρία χρόνια (2021) και το οποίο τελικά επικοινωνήθηκε άναρχα…

Εκεί, άλλωστε, το «δίδυμο» βρήκε την κατάλληλη ευκαιρία να επιτεθεί στην κυβέρνηση, έχοντας στην φαρέτρα το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Εκείνο λοιπόν το απόγευμα, ο Αντώνης Σαμαράς προέβη σε ολομέτωπη επίθεση κατά του Μαξίμου, κυρίως για τα ελληνοτουρκικά και τα ομόφυλα ζευγάρια.

«Δεν ξέρω ποιους ακούει αλλά ας καταλάβει ότι κάνει λάθος να επιμένει στο λάθος» είπε ο πρώην πρωθυπουργός. Ως προς τα εθνικά θέματα περιέγραψε μια ηττημένη Ελλάδα που δέχεται «τη μια ταπείνωση μετά την άλλη». Προειδοποίησε, δε, ότι είναι παρών, θέλοντας να περάσει ότι εκείνος είναι η… φωνή της Δεξιάς εντός της ΝΔ.

Οι απουσίες στη ΔΕΘ

Ο Αντώνης Σαμαράς δεν παρέστη ούτε στη ΔΕΘ. Μάλιστα, ο Αντώνης Σαμαράς, αντί να είναι στη Θεσσαλονίκη, επέλεξε να πάει σε εκδήλωση γνωστού διεθνολόγου στο Ναύπλιο.

Και η Κύπρος στο κάδρο

Το κερασάκι στην τούρτα σε όσα συμβαίνουν ήταν η παρουσία του Αντώνη Σαμαρά στην Κύπρο, λίγες ημέρες μετά τις χειραψίες με Συριζαίους (σ.σ. Νίκος Παππάς) σε εκδήλωση, παρουσία και πάλι Κώστα Καραμανλή, με τον πρώην πρωθυπουργό να δέχεται πυρά στο διαδίκτυο ότι ξέχασε πολύ εύκολα την υπόθεση Novartis και την ατάκα «θα τους πάω μέχρι τέλους».

Από την Κύπρο λοιπόν, είπε το εξής: «…Το ελάχιστο λοιπόν που μπορώ να κάνω εγώ, ούτε ως πρώην πρωθυπουργός, ούτε ως πολιτικός, αλλά ως απλός Έλληνας, είναι να σας πω εδώ σήμερα ότι είμαι στο πλάι σας. Μαζί σας. Μακριά από νέους εμπαιγμούς σε βάρος της Κύπρου ή “λύσεις” άδικες και καταστροφικές, όπως αυτές που ακούγεται ότι “μαγειρεύονται” -εκ παραλλήλου και με το Αιγαίο πλέον. Και λύσεις συγκαλυμμένης διχοτόμησης. Που θα είναι το επόμενο βήμα της πλήρους τουρκοποίησης». Το ζήτημα που προέκυψε από τη στάση του κ. Σαμαρά δεν ήταν απλώς η κριτική προσέγγισή του στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας και κυρίως στα Ελληνοτουρκικά, αλλά και το γεγονός ότι παρουσιάστηκε και παρουσιάζεται συνήθως ως ένας εκ των μοναδικών και ανησυχούντων για το μέλλον της Κύπρου. Γαλάζια κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι αυτή η ρητορική βάζει σε κίνδυνο την παρούσα προσπάθεια Λευκωσίας και Αθήνας για άρση του ατέρμονου αδιεξόδου στο Κυπριακό.

Και μετά ήρθε η σκληρή απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από τις Βρυξέλλες…

Οι σχέσεις των δύο πολιτικών ανδρών αν και έχουν περάσει από σαράντα κύματα και το χρονικό των συγκρούσεων προμήνυε μία τέτοια κατάσταση σαν την σημερινή.
Το μέγα ερώτημα είναι τι θα πράξει και πώς θα κινηθεί από εδώ και στο εξής ο Αντώνης Σαμαράς.

Σχετικές ειδήσεις